Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Dôležité je nestupňovať napätie na Blízkom východe

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová . Foto: TASR Jaroslav Novák

Hlava štátu vyzýva k uvážlivému hodnoteniu a komentovaniu udalostí.

Bratislava 4. januára (TASR) - V súčasnej situácii je dôležité, aby sa napätie na Blízkom východe nestupňovalo, každé ďalšie použitie sily ešte viac zhorší nepokojnú atmosféru v celom regióne. V súvislosti s piatkovými (3. 1.) udalosťami v irackom Bagdade to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

V tomto zmysle nabáda hlava štátu i k uvážlivému hodnoteniu a komentovaniu udalostí. "Bolo by veľmi nevhodné a nijako by neprispelo k upokojeniu ani riešeniu, ak by sa táto téma na Slovensku spolitizovala a prípadne bola zneužitá v rámci prebiehajúcej predvolebnej kampane," upozornila.

Čaputová uistila, že o aktuálnej situácii na Blízkom východe je priebežne informovaná. "Príslušné rezorty situáciu monitorujú a analyzujú a očakávam, že spoločne v koordinácii a v spolupráci so spojencami navrhnú ďalší postup, najmä s ohľadom na bezpečnosť príslušníkov ozbrojených síl, ktorí sa v Iraku nachádzajú v rámci výcvikovej misie NATO," dodala slovenská prezidentka.

K reakcii na situáciu, ktorá nastala po piatkovom útoku amerických síl v Bagdade, pri ktorom zomrel iránsky generálmajor Kásem Solejmání, vyzval prezidentku i premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS). Šéf parlamentu sa obáva, že americký krok hazarduje so svetovým mierom a môže naň doplatiť aj Európa. Vyzval preto lídrov EÚ i Slovenska, aby Spojeným štátom jednotne ukázali svoj postoj. V súvislosti s útokom avizoval aj možnosť navrhnúť uznesenia NR SR, deklarujúce "odsúdenie takéhoto konania, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom a ohrozuje bezpečnosť členských štátov EÚ".

Premiér Peter Pellegrini v reakcii poukázal na to, že riešenie na Blízkom východe neprinesú subjektívne vyhlásenia, ale snaha všetkých zainteresovaných znížiť napätie prostredníctvom rokovaní. "Akékoľvek radikálne vyhlásenia vedúce k priamemu odsudzovaniu jednej zo strán neprispievajú k objektívnemu pohľadu na aktuálny stav konfliktu a výrazne narušujú zahranično-politickú kredibilitu SR v očiach jej spojencov," deklaroval Pellegrini.