Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prezidentka verí,že Sulík demisiou prispeje k vyriešeniu vládnej krízy

Na snímke vicepremiér a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) , ktorý podal demisiu do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 23. marca 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zuzana Čaputová sa Sulíkovi poďakovala za prácu, ktorú odviedol za rok pôsobenia vo funkcii ministra hospodárstva.

Bratislava 23. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vníma demisiu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) ako politické gesto. Verí, že si nájde svojich adresátov a prispeje k skoršiemu vyriešeniu vládnej krízy. Hlava štátu to vyhlásila po tom, ako v utorok prijala od Sulíka demisiu.

Prezidentka sa Sulíkovi poďakovala za prácu, ktorú odviedol za rok pôsobenia vo funkcii ministra hospodárstva. "Vážim si, že ste sa s výrazným osobným nasadením venovali tomu, aby váš rezort vo veľmi náročných podmienkach pandémie plnil svoje úlohy a udržal slovenské hospodárstvo v čo najlepšom stave," adresovala prezidentka Sulíkovi.



Pripomenula mu, že bol pri tom, keď vláda po vypuknutí koronakrízy prijala sedem základných opatrení na pomoc slovenskej ekonomike. Ekonómovia s odstupom času podľa prezidentky skonštatovali, že išlo o správne opatrenia prijaté v správnom čase, lebo vďaka nim nedošlo k nenapraviteľným ekonomickým a ľudským škodám. "Rezort hospodárstva v prvej i druhej vlne pandémie efektívne poskytoval dotácie na nájomné. Išlo o administratívne a organizačne neľahkú úlohu, pretože ministerstvo muselo zvládnuť desaťtisíce žiadostí, aby poskytlo pomoc v desiatkach miliónov eur," skonštatovala Čaputová.


Ocenila, že sa pracovalo nielen na schémach pomoci pre výrobné podniky, ale spolupracovalo sa aj na schémach pomoci v iných rezortoch. Takýto nadrezortný prístup označila za veľmi potrebný. "Jeho výsledkom bolo aj 'podnikateľské kilečko', najväčší balík konkrétnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia," poznamenala. Hlava štátu považuje za nevyužitú príležitosť, že viaceré Sulíkove ďalšie iniciatívy, ako napríklad odškodňovací zákon pre podnikateľov, nedostali takú podporu, aby mohli priniesť reálny prospech nielen podnikateľom, ale celej spoločnosti.

Prezidentka zároveň požiadala ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nominant Sme rodina), ktorého dočasne poverila vedením ministerstva hospodárstva, o zabezpečenie plnohodnotného fungovania ministerstva až do vymenovania nového ministra.