Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pri ochorení sietnice môže včasná liečba zachovať zrakovú ostrosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

U diabetikov je vo všeobecnosti vyššie riziko vzniku závažných problémov so zrakom, keďže cukrovka môže spôsobiť degeneráciu makuly.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Pri ochorení sietnice, vekom podmienenej degenerácii makuly sa lekárom modernou liečbou darí zlepšovať a zachovať zrakovú ostrosť u 90 percent pacientov. "Podmienkou je však, aby sa liečba začala včas, kým ešte nedochádza k nezvratným zmenám na sietnici," upozornila Jana Štefaničková z Kliniky oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava, nemocnice Ružinov.

Priblížila, že spomedzi pacientov, u ktorých dochádza k trvalému poklesu zrakovej ostrosti a praktickej slepote, tvoria pacienti s vekom podmienenou degeneráciou makuly 45 percent. Zároveň u ľudí nad 60 rokov je toto ochorenie najčastejšou príčinou straty zrakovej ostrosti. "V našej praxi sa často stretávame s pacientmi, ktorí prídu na vyšetrenie neskoro, s pokročilými štádiami ochorenia," doplnila Štefaničková.

U diabetikov je vo všeobecnosti vyššie riziko vzniku závažných problémov so zrakom, keďže cukrovka môže spôsobiť degeneráciu makuly. "Pravidelná kontrola očného pozadia je preto pre nich mimoriadne dôležitá a mali by sa na túto formu prevencie pýtať svojich ošetrujúcich lekárov," spresnila oftalmologička z Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Blandína Lipková.

Na dôležitosť prevencie upozornila aj Štefaničková. Včasné podchytenie príznakov vekom podmienenej degenerácii makuly v kombinácii s nasadením efektívnej liečby dokáže podľa nej spomaliť zhoršovanie sa zraku a v mnohých prípadoch ho aj zachrániť. "Pravidelná návšteva očného lekára, aspoň raz ročne po 50. roku života, samokontrola pomocou tzv. Amslerovej mriežky a úprava životného štýlu zameraná na stráženie si svojej hmotnosti, obmedzenie fajčenia a príjem vyváženej stravy dokáže toto riziko s pribúdajúcim vekom znížiť," spresnila.

Vekom podmienená degenerácia makuly je ochorenie, ktoré postihuje centrálnu oblasť sietnice oka, nazývanú makula, miesto najostrejšieho videnia. Vlhká forma tohto ochorenia je nebezpečnejšia a môže v niektorých prípadoch prebiehať veľmi rýchlo s rýchlym zhoršovaním videnia.