Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort obrany: Vyhlásili laureátov 25.ročníka ankety Vojenský čin roka

Na snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko počas tlačovej konferencie Ministerstva obrany SR na tému Bilancia ostatných dvoch rokov rezortu obrany 29. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Laureát v kategórii Pomoc verejnosti Miroslav Demeter z 902. Ženijného práporu Michalovce v čase svojho osobného voľna vyše 40 dní pomáhal ľuďom na južnej Morave.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Výnimočné skutky spojené s rezortom obrany za rok 2021 ocenili v 25. ročníku ankety Vojenský čin roka. Za pomoc verejnosti si cenu prevzal vojak Miroslav Demeter, ktorý v osobnom voľne pomáhal pri zvládaní následkov tornáda na južnej Morave. Titul Priateľ armády získalo mesto Brezová pod Bradlom. V kategórii Služba vlasti zvíťazili piloti a letecký personál zapojení do evakuácie slovenských občanov a afganských spolupracovníkov z Afganistanu. Róbert Prôčka z Vojenskej polície je laureátom kategórie Záchrana života. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Príbehy z Vojenského činu roka podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) spája profesionalita a pripravenosť. "Druhým momentom je niečo, čo nazývam 'duch služby' - nie je to len o tom uvedomovať si, čo a kedy treba urobiť, ale tiež cítiť, že pre toho ktorého jedinca, skupinu či pre vlasť je niekedy potrebné vykonať niečo navyše," uviedol.

Laureát v kategórii Pomoc verejnosti Miroslav Demeter z 902. Ženijného práporu Michalovce v čase svojho osobného voľna vyše 40 dní pomáhal ľuďom na južnej Morave, bojujúcich vlani s následkami ničivého tornáda. Mesto Brezová pod Bradlom si vyslúžilo víťazstvo v kategórii Priateľ armády za dlhoročnú vynikajúcu spoluprácu pri budovaní a šírení vedomostí o vojenskej histórií a podporu pozitívneho posolstva Ozbrojených síl (OS) SR. Cenu prevzal primátor Jaroslav Ciran.

Za mimoriadne plnenie úloh a povinností boli v kategórii Služba vlasti ocenení piloti a letecký personál 46. krídla Kuchyňa a kolektív 5. pluku špeciálneho určenia Žilina, ktorí pomáhali s evakuáciou slovenských občanov a afganských spolupracovníkov z kábulského letiska počas mimoriadne zložitej a nepredvídateľnej bezpečnostnej situácie. "Desiatkam ľudí, vrátane detí, sme dali šancu žiť normálny život v pokojnej krajine. A to len vďaka tomu, že život pre nich riskovali úplne cudzí ľudia z radov našich ozbrojených síl. Patrí im za to veľká vďaka," povedal náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

Za pomoc pri dopravnej nehode, pomoc pri náhlej zdravotnej indispozícii a dlhoročné dobrovoľné darcovstvo krvi bol v kategórii Záchrana života ocenený Róbert Prôčka z Vojenskej polície.

O laureátoch spomedzi nominácií rozhodla komisia v zložení predstaviteľov rezortu obrany na čele s hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl SR, prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Vyhlásenie víťazov ankety sa uskutočnilo za účasti členov vlády, účastníkov odboja a príslušníkov Ozbrojených síl SR.