Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Advokáti apelujú na objektívne vyšetrenie prípadu smrti M. Lučanského

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Zároveň apelujú na otvorenie poctivej celospoločenskej diskusie o podmienkach výkonu väzby v SR.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Slovenská advokátska komora (SAK) bude pozorne sledovať vyšetrovanie v prípade smrti Milana Lučanského.

„Považujeme za nevyhnutné, aby v tejto veci prebehlo objektívne a nezávislé vyšetrovanie, ktoré odstráni možné pochybnosti, prípadne povedie k vyvodeniu zodpovednosti,“ uviedla pre TASR hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Zároveň apeluje na otvorenie poctivej celospoločenskej diskusie o podmienkach výkonu väzby v SR. „Vyzývame všetky dotknuté orgány, aby v plnom rozsahu v celom procese rešpektovali princíp prezumpcie neviny,“ dodala s tým, že tento princíp je potrebné rešpektovať aj vo vzťahu k príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže.

„Vo svetle aktuálneho diania sme zároveň presvedčení o tom, že v reakcii na túto smutnú udalosť by malo byť ambíciou otvoriť poctivú celospoločenskú diskusiu o podmienkach výkonu väzby v SR,“ poznamenala. Zároveň by sa malo podľa SAK diskutovať o využívaní princípu primeranosti a zdržanlivosti v trestnom práve. Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel v stredu po tom, čo sa vo väzbe v utorok pokúsil o samovraždu.