Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

SaS: Pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora bude zelená karta

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dohody s opozíciou odmietla okrem SaS aj strana Za ľudí. Sme rodina preferuje dohodu v rámci koalície, nemieni sa však nechať vydierať.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Koaličné strany majú mať pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora zelenú kartu, dohodla sa na tom koaličná rada. Tvrdí to strana SaS, ktorá vylučuje dohody s opozíciou. Za útokmi premiéra Igora Matoviča na SaS vidí zámienky na ukončenie premiérovania.

Pre TASR to uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák v reakcii na premiéra, ktorý v pondelok pripustil odchod OĽANO z koalície, ak by kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry SR zvolila niektorá koaličná strana spolu s opozíciou.

„Vylučujeme absurdné teórie a špekulácie, že by strana SaS robila akékoľvek dohody s opozíciou. Igor Matovič upodozrieva SaS neprávom, zrejme si však hľadá ďalšiu zámienku na ukončenie premiérovania," uviedol pre TASR Šprlák. Premiér útočí na SaS už dlhšie.

Kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry ešte SaS nemá. Chce si počkať na vypočutie všetkých kandidátov, potom sa poradí s členmi klubu, ktorí kandidátov vypočúvali. „Následne kolegom z koalície oznámi prijateľného kandidáta," vysvetlil hovorca.

Premiér Igor Matovič varoval koaličných partnerov pred hlasovaním s opozíciou v tejto voľbe. Povedal, že ak by niektorá koaličná strana zvolila kandidáta na generálneho prokurátora spolu s opozíciou, OĽANO odíde z koalície. Premiérov odchod znamená pád vlády. Matovič mal o možných dohodách niektorých koaličných strán s opozíciou počuť ešte pred vypočúvaním kandidátov.

Dohody s opozíciou odmietla okrem SaS aj strana Za ľudí. Sme rodina preferuje dohodu v rámci koalície, nemieni sa však nechať vydierať.

Poslanci majú voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá začína v utorok. Návrh programu počíta so stredajším termínom, ale je možné, že sa posunie na neskôr. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR.