Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SaS: Nepadajme do mdlôb pred I. Szávayom ako Smer-SD

Martin Klus, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Apelujeme na občanov, aby nepodľahli hystérii a aby sa nenechali oklamať lacnými politickými trikmi, vyzýva Martin Klus zo strany SaS.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Strana SaS nevidí zásadný problém v zriaďovaní prijímacej kancelárie poslanca maďarského parlamentu Istvána Szávaya v Dunajskej Strede. Ak si však takúto kanceláriu otvára podpredseda maďarskej nacionalistickej a revizionistickej strany Jobbik, o snahe provokovať asi pochybuje len málokto. Myslí si to tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

"Tento krok vnímame ako zásah do volebnej kampane na Slovensku. Provokácia maďarských revizionistov a šovinistov je po utečeneckej kríze ďalší dar z nebies vládnucej strane Smer-SD, ktorá môže staviť na osvedčenú maďarskú kartu a zdupľovať vo svojich voličoch pocit ohrozenia," tvrdí Klus.

SaS podotýka, že už v minulosti sme boli svedkami aktivít maďarských radikálov, ktoré v konečnom dôsledku pomáhali slovenským nacionalistom v HZDS a SNS udržať sa pri moci a rozkrádať verejný majetok. Tí totiž podľa strany dostali zámienku stavať sa do úlohy záchrancov slovenského národa pred maďarskou iredentou.



"Takýto scenár sa opakuje aj dnes," podotkol Klus. Poukazuje na to, že vládna strana Smer-SD už žiada zrušenie kancelárie, aktivizuje sa slovenská diplomacia a predseda parlamentu Peter Pellegrini avizuje prijatie zákona, ktorým sa politikom z cudzích štátov zakáže na území Slovenska otváranie kancelárií.

"Apelujeme na občanov, aby nepodľahli hystérii a aby sa nenechali oklamať lacnými politickými trikmi. Extrémisti na oboch stranách Dunaja vsádzajú práve na strach. Tak nepadajme do mdlôb pred Szávayom, Slovensko nie je protektorát Maďarska, ale hrdá, suverénna krajina," uzatvára Klus.