Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pellegrini: Vyzývam Szávaya, aby zavrel kanceláriu, inak zmeníme zákon

Na snímke predseda NRSR Peter Pellegrini počas krátkeho tlačového brífingu na tému novootvorenej kancelárie maďarskej politickej strany Jobbik na Slovensku, v Bratislave 15. októbra 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

Predseda parlamentu pripúšťa zmenu zákona, ktorá do budúcnosti zakáže poslancom iných krajín otvárať si poslanecké kancelárie na Slovensku.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini vyzýva poslanca maďarského parlamentu a podpredsedu maďarskej extrémistickej strany Jobbik Istvána Szávaya, aby okamžite zatvoril svoju poslaneckú kanceláriu v Dunajskej Strede. Pellegrini to povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Szávay si kanceláriu otvoril v stredu (14.10.).

Ak ju nezatvorí, Pellegrini pripúšťa zmenu zákona, ktorá do budúcnosti zakáže poslancom iných krajín otvárať si poslanecké kancelárie na Slovensku. Zároveň avizoval, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák bude žiadať vysvetlenie od maďarskej veľvyslankyne na Slovensku.

"Vyzývam poslanca Szávaya, aby kanceláriu okamžite zatvoril. V prípade, že tak neurobí, budeme musieť reagovať aj legislatívne, aby sa takéto prípady v budúcnosti neopakovali," vyhlásil Pellegrini. Kanceláriu na území Slovenska si môže podľa neho otvoriť iba poslanec Národnej rady SR. Preto Szávayovu kanceláriu v Dunajskej Strede označuje iba za "takzvanú".



Jej otvorenie vníma Pellegrini ako snahu o destabilizáciu konštruktívneho dialógu medzi Slovenskom a Maďarskom. Podľa Pellegriniho majú tieto krajiny dnes asi najlepšie vzťahy za posledné roky. Poslanec Szávay ich chce podľa neho narušiť. "Považujem takúto aktivitu za jasnú provokáciu práve v období, keď sú naše vzájomné vzťahy s Maďarskom na najlepšej úrovni za dlhé roky," povedal Pellegrini a zdôraznil potrebu navzájom si pomáhať.



Oficiálnych predstaviteľov Maďarska ubezpečuje, že Slovensko bude pokračovať v konštruktívnom dialógu a dobrých vzťahoch. "Nedovolíme ich narušiť takýmito individuálnymi prejavmi extrémistov," zdôraznil.

István Szávay povedal, že ide o prvú, ojedinelú iniciatívu, ktorá má zvýšiť kvalitu vzťahov s Maďarmi za hranicami. Kanceláriu otvára na Slovensku preto, lebo je tu podľa neho najviac nedoriešených problémov, ktoré ohrozujú zachovanie identity Maďarov. Maďarský politik zdôraznil, že v Dunajskej Strede neotvoril kanceláriu Jobbiku, ale prijímaciu kanceláriu poslanca maďarského parlamentu.