Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

SAV: Grantová schéma uľahčí návrat rodičov z materskej

Na snímke vchod do areálu Slovenskej akadémie vied (SAV) na Dúbravskej ceste v Bratislave Foto: TASR/Michal Svítok

Najbližšia výzva bude vyhlásená 1. februára a riešenie prvých projektov bude spustené k 1. júlu.

Bratislava 11. januára (TASR) - Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied (SAV) prichádza s grantovou schémou, ktorá má uľahčiť reintegráciu vedeckých pracovníčok po ukončení materskej alebo rodičovskej dovolenky do vedeckého života. Žiadateľky môžu získať 5000 eur na riešenie svojich vedeckých projektov trvajúcich jeden rok. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

Najbližšia výzva bude vyhlásená 1. februára a riešenie prvých projektov bude spustené k 1. júlu. Predsedníctvo SAV na svojom decembrovom zasadnutí schválilo štatút Návratovej projektovej schémy SAV pre rodičov po návrate z materskej a/alebo rodičovskej dovolenky. Nová grantová schéma je súčasťou realizácie opatrení Plánu rodovej rovnosti SAV (2021 - 2024).

"Aj keď v oficiálnom znení štatútu návratovej projektovej schémy pre zjednodušenie používame iba ženský tvar podstatných mien, ako napríklad žiadateľka či pracovníčka, nechceme tým mužov nijakým spôsobom diskvalifikovať. O financovanie môžu žiadať rovnako matky aj otcovia, podmienkou je, aby na materskej alebo rodičovskej dovolenke strávili minimálne 12 mesiacov," zdôraznila členka Predsedníctva SAV a iniciátorka návratovej schémy Ľubica Lacinová. Výzva na podávanie projektových návrhov sa bude vypisovať dvakrát ročne, a to vždy 1. februára a 1. augusta.

Prihlásené projekty bude vyberať Komisia SAV pre rovnosť príležitostí, ktorá je poradným orgánom Predsedníctva SAV. Komisiu tvoria zástupcovia všetkých troch vedných oddelení SAV. "Projekty budeme vyberať podľa kvality a priorít SAV. Výsledný výber bude schvaľovať Predsedníctvo SAV. V každej výzve bude financovaných najviac päť projektov," doplnil člen Predsedníctva SAV a predseda Komisie SAV pre rovnosť príležitostí Róbert Karul.