Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SLEDOVALI SME: Na 4. kole testovania sa zúčastnilo vyše 68 tisíc ľudí

Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania na ochorenie Covid-19. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke testovanie antigénovými testami v obci Markovce v okrese Michalovce 21. novembra 2020. Foto: TASR - Roman Hanc

Priebeh dnešného testovania sledujeme celý deň, správa je priebežne aktualizovaná.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Počas sobotňajšieho testovania na COVID-19 otestovali 68.888 ľudí. Z toho 1366 malo pozitívny výsledok, pozitivita teda dosiahla 1,98 percenta. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa dali otestovať. Starostom a primátorom odporučil motivovať občanov svojich obcí a miest, aby sa prišli dať otestovať ešte v nedeľu (22. 11.).



"To, že je nižšia účasť znamená, že čísla pozitívne testovaných v jednotlivých obciach sú vyššie. Testovať sa totižto chodia najmä ti, ktorí majú podozrenie, že by mohli byť pozitívni. To môže mať následne dopad na výber obcí a miest pre ďalšie testovanie," uviedol s tým, že najmä pri antigénových testoch je dôležité testovať sa pravidelne.

V Bratislavskom kraji je takisto účasť výrazne nižšia

Priebeh testovania v obciach Bratislavského kraja kopíruje situáciu z ostatných miest a obcí, v ktorých realizujú víkendové pretestovanie na nový koronavírus. Účasť na dobrovoľnom testovaní je výrazne nižšia ako počas celoplošnej akcie, v ktorej boli otestovaní zvýhodnení voči tým, ktorí sa testovať nedali.

V Bratislavskom kraji testujú v Plaveckom Mikuláši v okrese Malacky, Vinosadoch v Pezinskom okrese a v obciach Reca a Hrubý Šúr v okrese Senec. Rozhodol o tom fakt, že v spomínaných obciach zaznamenali ešte v prvom celoplošnom kole testovania (31. 10. - 1. 11.) vyšší ako jednopercentný podiel pozitívne testovaných.

Len o jednu stotinu túto hranicu prekročili v Plaveckom Mikuláši. "Účasť je v porovnaní s vtedajším testovaním nanajvýš tretinová," uviedol pre TASR starosta Peter Válek. Podobnosť s predchádzajúcim testovaním je v tom, že opäť sa do obce chodia testovať ľudia, ktorí majú trvalé bydlisko inde. "Dokonca počas predpoludňajších hodín tvorili väčšinu z približne 30 tých, ktorí sa prišli otestovať," skonštatoval.

O približne tretinovej účasti v porovnaní s celoplošným kolom hovorí aj starosta Hrubého Šúra Adrián Takács. "Kým vtedy sme mali v sobotu k 14.00 h pretestovaných približne 400 ľudí, dnes k 15.00 h to bolo 150 osôb, traja z nich mali pozitívny výsledok," dodal starosta.

O tom, že je málo ľudí a že nie je potrebné skúmať dĺžku čakania, komunikuje na sociálnej sieti s občanmi aj obec Vinosady.

Víkendové pretestovanie sa koná v 458 mestách a obciach. Tentoraz je dobrovoľné. Ľudia sa môžu testovať od 8.00 do 20.00 h. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) oznámil, že k 12.00 h sa na ňom zúčastnilo 31.548 ľudí. Pozitívny test malo 602 z nich, čo v priemere predstavuje 1,91 percenta. Najväčšie číslo pozitívne testovaných evidovali vojenské veliteľstvá Hlohovec a Zvolen.

V Zborove testujú už štvrtýkrát, podľa starostu by stačil aj jeden deň


Už štvrté kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 majú tento víkend v Zborove, najväčšej obci Bardejovského okresu, keďže tento okres bol zaradený aj do pilotného testovania. Tentoraz je účasť dobrovoľná, čo sa prejavuje aj na nižšej účasti. V miestnom kultúrnom dome majú ako predtým zriadené dve odberné miesta.

"V porovnaní s predchádzajúcimi kolami je účasť u nás slabšia, testuje sa u nás už štvrtýkrát, tak možno aj tým to je, že mnohí ľudia sú v karanténe, respektíve po karanténe, niektorí ochorenie aj prekonali a niektorých to možno omrzelo, že sa im nechce chodiť," povedal pre TASR starosta Ján Šurkala. Zborov má spolu zhruba 3500 obyvateľov. V minulom kole zaznamenali v obci z 1646 testovaných 32 pozitívnych prípadov, čo znamená 1,94 percenta.

V sobotu dopoludnia na dvoch odberných miestach otestovali podľa starostu necelých 200 ľudí. Testovanie prebieha pokojne a na základe harmonogramu v rámci ulíc. "V predošlých kolách nám to dosť výrazne pomohlo, teraz tých ľudí je tak menej, že v princípe to je aj jedno. Tí, ktorí chceli, prišli, dali sa otestovať, aj starší aj mladší, aj niektorí Rómovia, hoci nie v takých počtoch, ako by sme chceli. Je to teraz také komornejšie, stačilo by pokojne testovanie len jeden deň," priblížil starosta.
Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke vľavo odberní pracovnící a vpravo žena čaká na výsledok testu v telocvični na základnej škole na Školskej ulici v obci Vinosady, okres Pezinok 21. novembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predchádzajúce tri kolá testovania vyšli obec spolu na necelých 9000 eur, samospráva očakáva od štátu preplatenie. "Základ z toho sú odmeny pre administratívnych pracovníkov a ďalších, ktorí to zabezpečujú, aj technické pomôcky a iné veci, toto kolo bude podobné. Pre tri kolá sme už poslali vyúčtovanie, čakáme, každú chvíľu by mali prísť peniaze. Dúfame, že nám to preplatia v plnej výške," dodal Šurkala.

Aj v ďalších obciach Prešovského kraja zaznamenávajú pokojný priebeh testovania a nižšiu účasť. Testovanie sa koná v kraji v 138 obciach a mestách, týka sa samospráv, ktoré v rámci predchádzajúceho testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako jedno percento.

Na Šumiac prišli i z blízkych obcí, záujem je však nižší


V horehronskom Šumiaci, dedine pod Kráľovou hoľou, po poldni sobotňajšieho tretieho kola testovania na ochorenie COVID-19 testujú už druhú stovku ľudí. Záujem je však evidentne nižší, než počas prvých dvoch kôl celoplošného testovania.

Ako pre TASR uviedla starostka obce Jarmila Gordanová, v sobotu od otvorenia odberného miesta ráno o ôsmej zhruba do 14.00 h otestovali vyše 100 ľudí. Chodia aj obyvatelia blízkych obcí Telgárt či Závadka nad Hronom, kde sa teraz netestuje. Naopak, rómski spoluobčania nechodia, ako sami tvrdia, vraj preto, že ich "začipujú".

"Testujeme v priestoroch komunitného centra. Musíme, naposledy sme mali nad jedno percento pozitívnych, čo bolo asi desať ľudí. Prišli k nám vtedy okrem miestnych občanov i turisti. Je to ťažký, náročný rok a ešte nevieme, ako to bude v decembri," konštatovala Gordanová, ktorá sama prekonala karanténu i ochorenie. Ako tvrdí, obec od marca doteraz nevidela ani cent v súvislosti so zabezpečením protipandemických opatrení v ich dedine. Všetko ide z obecného rozpočtu.

Obecný úrad v Šumiaci je nateraz zatvorený. Niektorí zamestnanci sú v domácej karanténe alebo čelia sezónnym ochoreniam ako chrípka, jeden z nich ochoreniu COVID-19 a je hospitalizovaný v breznianskej nemocnici.

V Breznianskom okrese sa okrem Šumiaca koná tretie kolo testovania i v obciach Dolná Lehota, Jasenie, Valaská a Vaľkovňa.
Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke odberní pracovníci v telocvični na základnej škole na Školskej ulici v obci Vinosady, okres Pezinok 21. novembra 2020.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

J. Naď: Do 12.00 h sa otestovalo 31.548 ľudí, pozitívnych bolo 602


Na štvrtom kole testovania na nový koronavírus sa v sobotu k 12.00 h zúčastnilo 31.548 ľudí. Pozitívny test malo 602 z nich, čo v priemere predstavuje 1,91 percenta. Najväčšie číslo pozitívne testovaných bolo pod veliteľstvami Hlohovec a Zvolen. Na brífingu v Púchove o tom v sobotu informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že evidujú približne tretinový záujem oproti testovaniu pred dvoma týždňami.

Testovanie v sobotu zabezpečuje spolu 4876 ľudí, Naď ho zhodnotil ako pokojné. "Ľudia postupne prichádzajú, netvoria sa rady. Neevidujeme situáciu, že by vo veľkom prichádzali obyvatelia z iných regiónov. Napriek tomu, že sme v rámci tohto týždňa pri príprave testovania evidovali obavy alebo istú mieru menšej spolupráce, napokon sa podarilo začať testovanie v každom meste a obci, kde sme to plánovali," uviedol minister.



Naď zároveň poprosil ľudí, aby sa prišli nechať otestovať, a predstaviteľov samospráv, aby sa snažili ľudí k testovaniu motivovať. O tom, ako bude vyzerať ďalšie testovanie, sa podľa ministra rozhodne na rokovaniach budúci týždeň. "Uvidíme, aké budú návrhy aj od odborníkov," dodal.

Testovanie tento víkend prebieha identicky ako pri predošlých kolách. Oproti predošlému kolu je zmena v odmeňovaní zdravotníckeho personálu. Ten podľa Naďa dostane tentoraz jednotnú odmenu 200 eur za odpracovaný deň. V rámci evidencie testovaných obyvateľov sa po novom rozlišujú osoby s trvalým pobytom v testovaných mestách a obciach a osoby, ktoré sa tam prišli dať testovať z iných oblastí.

V 458 mestách a obciach sa počas víkendu koná ďalšie kolo testovania. Tentoraz je dobrovoľné. Týka sa miest a obcí, ktoré v rámci posledného testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako jedno percento. Ľudia sa môžu testovať od 8.00 do 20.00 h.

Testovanie vo Vinosadoch




Dohňany: Záujem je oveľa menší ako pri prvom testovaní

Záujem obyvateľov o testovanie na nový koronavírus v obci Dohňany, okres Púchov, je zatiaľ oveľa menší ako počas prvého kola. Pre TASR to povedal miestny starosta Milan Panáček.

Odberové tímy v obci sú podľa starostu v identickom zložení ako pri prvom a druhom testovaní. "Máme dve odberové miesta, ktoré sú už zabehnuté, s ľuďmi ani zdravotníkmi nebol problém," doplnil.



Starosta zdôraznil, že zatiaľ nemajú preplatené náklady ani z prvej vlny pandémie na jar, ani prvé a druhé testovanie. "Celkovo sa tá čiastka nabaľuje a verím, že do konca roka sa to zo strany štátu nejako vyrieši," zdôraznil.

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa počas víkendu koná ďalšie kolo testovania antigénovými testami v 82 obciach a v dvoch mestách. Najviac samospráv v TSK, až 20, sa zapojilo do testovania v Púchovskom okrese, kde sa s výnimkou Streženíc testuje vo všetkých obciach okresu, rovnako ako v meste Púchov.
Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke ľudia čakajú na výsledky testov v sále kultúrneho domu v obci Dohňany, okres Púchov.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Žilinská nemocnica otvorila mobilné testovacie miesto na nový koronavírus

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline tento týždeň otvorila mobilné odberové miesto na realizáciu antigénových testov na nový koronavírus. Od pondelka (16. 11.) zdravotníci otestovali 206 ľudí, pozitívny výsledok zistili v 13 prípadoch. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Záujemcovia sa môžu na antigénový test objednať vopred elektronicky alebo priamo navštíviť odberové miesto nachádzajúce sa na novom parkovisku za pavilónom gynekológie a pôrodníctva žilinskej nemocnice. "Antigénové testy realizujeme pre verejnosť bezplatne každý pracovný deň od 7.00 do 15.00 h, pričom klienti, ktorí sa vopred objednajú na presný čas cez internet, sú vybavovaní prednostne," uviedla vedúca odboru ošetrovateľskej starostlivosti FNsP Žilina Gabriela Tvrdá.

Elektronická rezervácia termínu je dostupná prostredníctvom stránky www.objednatvysetrenie.sk – Mobilné odberové miesto Žilina. "Záujemcovia sa môžu objednať veľmi jednoducho z pohodlia svojho domova a nemusia náhodne čakať v rade, kým sa vybavia. Samozrejme, testujeme i ľudí, ktorí prídu bez objednania. Odberové miesto je však určené len pre peších, antigénové testy nerobíme priamo z auta," priblížila Tvrdá.

V areáli FNsP okrem mobilného odberového miesta pre antigénové testy naďalej fungujú tiež tri odberové stany pre PCR testy. Nachádzajú sa priamo za rampami, za vjazdom z Nemocničnej ulice.

PCR testy realizujú len na základe platného COVID passu. Pacienti sa teda musia vopred objednať elektronicky cez www.korona.gov.sk alebo telefonicky na call centre Klinickej biochémie. "Upozorňujeme, aby nepristupovali k PCR odberovým miestam, pokiaľ nemajú stanovený termín vyšetrenia. Zároveň prosíme záujemcov, ktorí prichádzajú na testovanie, aby sledovali značenie, či sa nachádzajú pri stane na PCR alebo antigénový test," zdôraznila vedúca odboru ošetrovateľskej starostlivosti žilinskej nemocnice s tým, že antigénové odberové miesto sa nachádza až za pavilónom gynekológie a pôrodníctva pri záchytnom parkovisku.


Testujú aj obce, v ktorých malo pozitívne testy minimum obyvateľov

Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa začalo v Nitrianskom kraji v 51 obciach v siedmich okresoch. Testovacie miesta sú zriadené najmä v kultúrnych domoch, budovách obecných úradov, školách a na športoviskách, ale aj v synagóge.

V Hrušovanoch v okrese Topoľčany zriadili odberné miesto Ozbrojené sily SR, obec sa odmietla na plošnom testovaní podieľať. „Počas predchádzajúceho celoplošného testovania bolo v obci vykonaných 1800 testov. Z 18 pozitívne testovaných boli z našej obce traja ľudia, zvyšok boli ľudia z okolitých miest, z Nitry, Topoľčian, ktorí sa prišli otestovať k nám. A kvôli trom pozitívnym našim občanom máme zasa plošne testovať celú obec,“ vyjadril sa starosta Jozef Benca. Súhlasia s ním aj viacerí zástupcovia obcí, kde počet pozitívne testovaných len málo presiahol jedno percento, pričom väčšinu pozitívne testovaných tvorili ľudia, ktorí sa prišli dať otestovať z okolitých miest, kde sa pred odberovými miestami tvorili dlhé rady.



V Nitrianskom okrese sa víkendové testovanie uskutočňuje v 15 obciach, z toho v štyroch sa bude testovať len v sobotu. V okrese Zlaté Moravce sú odberné miesta zriadené v ôsmich obciach, v šiestich z nich sa už v nedeľu (22. 11.) testovať nebude. V okrese Topoľčany sa testuje v desiatich obciach, v troch z nich sa testovanie uskutoční len v sobotu.

V Levickom okrese sa testuje v piatich obciach, v okrese Komárno sú testovacie miesta zriadené v šiestich obciach. Do plošného testovania sa zapojili aj štyri obce v okrese Nové Zámky a tri v okrese Šaľa.


Púchov: Záujemcovia chodia priebežne, odbery sú bez čakania


Aktuálna situácia v meste Púchov v súvislosti s testovaním na nový koronavírus je pokojná, záujemcovia prichádzajú do odberných miest priebežne. Uviedla to v sobotu primátorka mesta Katarína Heneková.



"Otvorili sme všetky odberné miesta. Do niektorých prichádza viac ľudí, do niektorých menej, no ide to priebežne, nikto nemusí čakať," zhodnotila primátorka.

Vysoká miera pozitivity v Púchovskej doline podľa Henekovej môže súvisieť s viacerými faktormi. "Máme tu veľké priemyselné parky, zamestnávateľov, ktorí zamestnávajú obyvateľov z celého okresu, tí sa tu stretávajú. Sme tiež pohraničný okres, sú tu pendleri, takisto aj žiaci chodili na stredné a vysoké školy do Českej republiky. Okrem toho ide o rekreačnú oblasť, tým pádom je tu viac turistov," skonštatovala primátorka. Verí, že plošné testovanie prinesie nižšie čísla pozitívnych a okres sa ozdraví.
Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke ľudia čakajú na výsledky testov na pódiu počas testovania v divadelnej sále v meste Púchov.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Náklady na prvé a druhé kolo testovania si už samospráva uplatnila na okresnom úrade, dokopy išlo o sumu približne 30.000 eur. "Peniaze zatiaľ neprišli, ale verím, že prídu," dodala Heneková.

V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sa počas víkendu koná ďalšie kolo testovania antigénovými testami v 82 obciach a v dvoch mestách. Najviac samospráv v TSK, až 20, sa zapojilo do testovania v Púchovskom okrese, kde sa s výnimkou Streženíc testuje vo všetkých obciach okresu, rovnako ako v meste Púchov.



Účasť v obciach Košického kraja je tentoraz zjavne nižšia

Zatiaľ pomerne nízky záujem občanov hlásia v sobotu viaceré obce v Košickom kraji, v ktorých sa počas víkendu koná plošné dobrovoľné testovanie antigénovými testami na ochorenie COVID-19.

V rámci kraja sa testovanie koná najviac v okrese Košice-okolie, a to v 24 obciach. "Zatiaľ to prebieha štandardne bez problémov, začalo sa o 8.00 h, evidujeme pomerne nízku účasť, tak uvidíme, čo deň prinesie," potvrdila dopoludnia pre TASR prednostka okresného úradu Košice-okolie Zuzana Vozár Kakaščíková. Starostovia zabezpečili podmienky na testovanie v súčinnosti s Ozbrojenými silami SR. V niektorých obciach sa testovanie vzhľadom na nízky počet obyvateľov koná len v sobotu.



Testovanie prebieha aj v obci Markovce v okrese Michalovce, kde v minulých dvoch kolách testovania mali vysokú mieru pozitívnych prípadov - 8,82 percenta a 6,04 percenta. Starostka Valéria Eľková si želá, aby sa ľudia prišli otestovať a výsledok bol tentoraz lepší. "Počas tých dvoch testovaní sme mali už o tomto čase oveľa viac ľudí, ktorí prišli, teraz je to ešte máličko. Hoci je to na báze dobrovoľnosti, dúfam, že ľudia budú zodpovední a prídu sa otestovať pre vlastnú spokojnosť aj bezpečnosť nás všetkých a že teraz už budú potešujúce výsledky," povedala ráno pre novinárov.

V meste Sečovce (okres Trebišov) zriadili tentoraz len jedno odberové miesto, a to v kultúrnom dome, predtým ich mali šesť. Podľa prednostu mestského úradu Ivana Kantora je jedno odberové miesto dostačujúce, do 11.00 h prišlo na test 68 ľudí. "Je to celkovo málo, ale zhruba ako sme čakali. Ľudia chodia priebežne, prevažne Sečovčania, ale aj z okolitých obcí. Máme štyroch zdravotníkov, ide to plynulo, rady sa netvoria," priblížil prednosta pre TASR.

V Košickom kraji sa víkendové testovanie koná v 53 obciach a mestách Spišské Vlachy a Sečovce.

V košickej nemocnici otestovali vyše 800 zamestnancov, štyria boli pozitívni


V nemocnici v košickej Šaci v piatok (20. 11.) plošne otestovali antigénovými testami na nový koronavírus viac ako 800 zamestnancov. "Z 331 administratívnych pracovníkov a zamestnancov ambulancií bez lôžok sme nezaevidovali ani jeden pozitívny prípad. Na oddeleniach sa počas piatkového plošného testovania v Nemocnici Agel Košice-Šaca vyskytli štyri pozitivity," uviedol riaditeľ nemocnice Ján Slávik.

Antigénové testovanie sa v nemocnici koná v určených miestnostiach, ide o takzvané červené ambulancie. Odpad, ktorý vznikol počas testovania, prešiel pred opustením priestoru červenej ambulancie dôkladnou dezinfekciou a až následne ho transportovali. "Uzavretý a označený putoval do skladu nebezpečných odpadov a zabezpečí sa jeho ekologická likvidácia," informovala hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.
Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke zdravotníčka kvapká roztok z odobratej vzorky na antigénový test počas testovania v kultúrnom dome v obci Dohňany, okres Púchov.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zber odpadu pri pozitívnych prípadoch sa zabezpečuje do hermetickej nádoby, takzvaných klinik boxov, v ktorých sa nachádzajú čierne pevnostenné vrecia. Po naplnení sa vrece a klinik box uzavrú a označia sa potrebnými informáciami, napríklad o tom, z ktorej miestnosti odpad pochádza, rovnako sa uvedie aj čas a dátum uzatvorenia. Po ukončení testovania sa vykoná nevyhnutná dekontaminácia ambulancie a klinik boxu.

Vo Svätom Kríži by sa chceli testovať aj mimo plošných kôl

Testovanie obyvateľov na nový koronavírus v obci Svätý Kríž (okres Liptovský Mikuláš) by mohlo pokračovať aj mimo celoplošných kôl. Navrhuje to miestny starosta Dušan Matejka. Testovanie by bolo dobrovoľné a obyvatelia by sa naň prihlasovali elektronicky.

"Chcel by som, aby sa u nás preventívne testovalo aj v ďalšom období, mohli by sme to robiť napríklad v dvojtýždňových intervaloch, podľa záujmu. Mali sme fantastický tím zdravotníkov, ktorí by mohli prísť opätovne pretestovať ľudí v obci. Prihlasovanie by bolo elektronickou formou," priblížil Matejka pre TASR. Obyvatelia by následne dostali e-mail s konkrétnym termínom, kedy môžu prísť. Zamedzilo by sa tak zhlukovaniu veľkého počtu ľudí pred odberným miestom.



Náklady by podľa starostu mohol preplácať štát a čiastočne aj obyvatelia. Tí by mohli uhradiť napríklad výdavky na test. "Pár eur by nikoho nezruinovalo a oproti PCR testu je to primeraná cena. Pre ľudí, ktorí si vážia svoje zdravie, by to nemusel byť problém," zhodnotil Matejka.

Starosta predpokladá, že obyvatelia by o takúto formu testovania mali záujem, keďže v prvom kole vyskočila miera pozitivity v obci až nad päť percent.

J. Naď: Všetkých 537 odberových miest je otvorených


Všetkých 537 odberových miest na ďalšie kolo testovania na ochorenie COVID-19 je otvorených. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) na sociálnej sieti s tým, že jednotlivé tímy sú naplnené na 100 percent.



"Personál v 541 tímoch, materiál a odberové miestnosti sú zabezpečené. Všetko ide podľa plánu, dokonca aj počasie nám dnes praje. Využite možnosť poznať svoj zdravotný stav a ochrániť tak seba a svojich blízkych," uviedol Naď.

Minister doplnil, že zmenou oproti predošlým testovaniam je aj to, že na základe požiadavky samospráv je toto kolo určené prioritne pre obyvateľov 458 určených miest a obcí. Má sa tak zistiť reálny výskyt ochorenia u ľudí, ktorí v nich naozaj žijú. Pripomenul dobrovoľnosť testovania. Naďalej verí vo vysokú účasť.



Ďalšie víkendové kolo testovania sa koná v 458 mestách a obciach. Tentokrát je dobrovoľné. Týka sa miest a obcí, ktoré v rámci posledného testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako jedno percento. Ľudia sa môžu testovať od 8.00 do 20.00 h.

Kompletný zoznam miest a obcí, kde sa testuje, je na webstránke www.somzodpovedny.sk. Nachádzajú sa tam aj informácie, ako sa testuje a čo v prípade, že vyjde pozitívny výsledok. Vtedy treba ísť do domácej 10-dňovej karantény.

Na Slovensku sa začalo štvrté dobrovoľné kolo testovania na ochorenie Covid-19. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke testovanie antigénovými testami v obci Markovce v okrese Michalovce 21. novembra 2020.
Foto: TASR - Roman Hanc

Na toto kolo testovania antigénovými testami mohli vyčleniť do 8000 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Armáda pomáhala aj pri predchádzajúcich kolách testovania, jej ďalšie využitie musel opätovne schváliť vládny kabinet.