Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Výsledky testov na koronavírus u pacientov v B.Bystrici sú negatívne

Dvoch slovenských občanov, u ktorých je podozrenie na koronavírus a boli evakuovaní z čínskeho Wu - Chanu, priviezli do Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde budú absolvovať karanténu. V Banskej Bystrici 3. februára 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na oddelenie infektológie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici prijali v pondelok okolo šiestej hodiny dvoch Slovákov s podozrením na koronavírus.

Banská Bystrica 3. februára (TASR) - Výsledky laboratórnych testov na nový koronavírus dvoch pacientov, ktorých v pondelok okolo šiestej hodiny hospitalizovali na oddelenie infektológie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, sú negatívne. Konštatoval to predseda vlády, poverený riadením ministerstva zdravotníctva, Peter Pellegrini (Smer-SD) a TASR o tom podvečer informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Dvaja Slováci s podozrením na koronavírus prileteli v nedeľu (2. 2.) spoločne s piatimi Čechmi francúzskym špeciálom z čínskeho mesta Wu-chan, uzavretého epicentra šírenia nového koronavírusu.

"V noci na pondelok pricestovali do Prahy a následne boli transportovaní do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Nemajú nový koronavírus. Výsledky laboratórnych testov ukázali, že ich vzorky sú negatívne," zdôraznil premiér.

Podľa Eliášovej sa počnúc pondelkom zároveň robí laboratórna diagnostika už aj na Slovensku, a to v Národnom referenčnom centre pre chrípku pri Úrade verejného zdravotníctva SR. Výsledky testov sú tak známe skôr, ako keď boli zasielané do laboratória v Nemecku.

"Aj vďaka tomu boli výsledky vzoriek dvoch Slovákov známe počas niekoľkých hodín," vysvetlil Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

"Neprejavujú známky akútneho respiračného ochorenia. Sú izolovaní na samostatnej izbe a bude s nimi komunikovať a starať sa o nich vyhradený personál, ktorý k nim bude pristupovať v ochranných pracovných prostriedkoch. Bez ohľadu na výsledok budú z preventívnych dôvodov 14 dní v karanténe," konštatovala pre TASR v pondelok ráno po hospitalizácii dvoch pacientov hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice Ružena Maťašeje.

Zdravotníci od pondelka posilnili telefonické linky. Na každom krajskom regionálnom úrade verejného zdravotníctva sú k dispozícii odborníci pripravení zodpovedať otázky verejnosti.



Slováci s podozrením na koronavírus sú už v Rooseveltovej nemocnici


Na oddelenie infektológie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici prijali v pondelok okolo šiestej hodiny dvoch Slovákov s podozrením na koronavírus, ktorých za prísnych bezpečnostných pravidiel priviezli z Prahy. Informáciu TASR potvrdila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.



Ide o slovenských občanov, ktorí v nedeľu (2. 2.) spoločne s piatimi Čechmi prileteli francúzskym špeciálom z čínskeho mesta Wu-chan, uzavretého epicentra šírenia nového koronavírusu.

"Ich klinický stav je dobrý, neprejavujú známky akútneho respiračného ochorenia. Sú izolovaní na samostatnej izbe. Bude s nimi komunikovať a starať sa o nich vyhradený personál, ktorý k nim bude pristupovať v ochranných pracovných prostriedkoch," konštatovala Maťašeje.

"Bez ohľadu na výsledok z preventívnych dôvodov budú 14 dní v karanténe," dodala hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice.

Dvoch slovenských občanov, u ktorých je podozrenie na koronavírus a boli evakuovaní z čínskeho Wu - Chanu, priviezli do Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde budú absolvovať karanténu. V Banskej Bystrici 3. februára 2020.
Foto: TASR Ján Krošlák


MZ SR posilňuje v súvislosti s koronavírusom telefonické linky


Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR posilňuje v súvislosti s koronavírusom telefonické linky. Od pondelka pribudnú k aktuálne platným kontaktom pre verejnosť zriadených na Úrade verejného zdravotníctva SR a Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici aj nové na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Prešove a Košiciach. Fungovať budú nepretržite. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Priblížila, že na jednej telefonickej linke denne zaznamenávali odborníci asi sto telefonátov. Približne rovnaký bol aj počet e-mailov. "MZ SR pristupuje k otázkam občanov zodpovedne a prostredníctvom Úradu verejného zdravotníctva SR rozširuje činnosť call centra na všetkých osem krajských regionálnych úradov verejného zdravotníctva na Slovensku," uviedla.

O koronavíruse sa možno informovať na telefónnom čísle Úradu verejného zdravotníctva 0917 222 682 a na emailovej adrese novykoronavirus@uvzsr.sk. Okrem toho na RÚVZ so sídlom v Banskej Bystrici na telefónnom čísle (t.č.) 0918 659 580, na RÚVZ so sídlom v Bratislave na t.č. 0917 426 075, na RÚVZ so sídlom v Nitre na t.č. 0948 495 915, na RÚVZ so sídlom v Trnave na t.č. 0905 903 053, na RÚVZ so sídlom v Trenčíne na t.č. 0911 763 203, na RÚVZ so sídlom v Košiciach na t.č. 0918 389 841, na RÚVZ so sídlom v Prešove na t.č. 0911 908 823 a na RÚVZ so sídlom v Žiline na t.č. 0905 342 812.

Eliášová dodala, že odborníci poskytujú verejnosti informácie k aktuálnej situácii vo výskyte nového koronavírusu či odporúčania pre osoby, ktoré sa nachádzajú v oblastiach, respektíve sa vrátili z krajín, v ktorých sa výskyt nového koronavírusu potvrdil. Aktualizované informácie k uvedenej téme zverejňuje MZ SR a Úrad verejného zdravotníctva SR na svojich webových stránkach ako aj sociálnych sieťach.

Slováci a Česi z čínskeho Wu-chanu pristáli po polnoci v Prahe



Český vládny špeciál Jak-40 s piatimi Čechmi a dvoma Slovákmi evakuovanými z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom epidémie nového koronavírusu, pristál v pondelok pol hodiny po polnoci na letisku v Prahe-Ruzyni. Informoval o tom portál Aktuálně.cz.

Občania ČR zamierili z letiska priamo do karantény v pražskej Nemocnici Na Bulovke, Slovákov prevezie sanitka do nemocnice v Banskej Bystrici.



Lietadlo priletelo na Terminál 4, ktorý spravuje ministerstvo obrany. Ten sa nachádza bokom od Terminálov 1 a 2, ktoré používajú cestujúci na bežných linkách, prevádzka letiska tak nemusela byť obmedzená.

V Nemocnici Na Bulovke sú pre päť evakuovaných pripravené samostatné izby s vlastným sociálnym zázemím. Prístup k nim bude mať podľa jej hovorkyne Simony Krautovej len ošetrujúci personál s ochrannými pomôckami. Testy na koronavírus absolvujú v pondelok ráno, výsledky budú známe popoludní. Česi zostanú v karanténe dva týždne, pretože taká je najdlhšia zistená inkubačná doba ochorenia spôsobovaného novým koronavírusom 2019-nCoV.

Päť občanov ČR a dvoch Slovákov odviezol z izolovaného čínskeho mesta Wu-chan francúzsky špeciál, v ktorom cestovali spolu s približne 250 osobami z 30 krajín. Airbus A380 odštartoval z Číny v noci na nedeľu, v popoludňajších hodinách pristál vo Francúzsku, odkiaľ potom zamieril do Bruselu.




Koronavírus u pacientky vo vojenskej nemocnici nepotvrdili


Infekciu koronavírusom u 33-ročnej pacientky, ktorú v nedeľu (2. 2.) prijali v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) v Ružomberku, nepotvrdili. Doposiaľ dostupné výsledky vyšetrení poukazujú na bakteriálne, a nie na vírusové ochorenie. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

"Pri zohľadnení absencie cestovateľskej anamnézy v rizikovej oblasti, ako i posledného letu mimo inkubačné obdobie, to prakticky vylučuje infekciu koronavírusom 2019-nCoV. Pacientke na základe tohto zrušia karanténu a prepustia ju do domáceho liečenia," uviedla hovorkyňa.

Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní. Prípady nakazenia sú potvrdené už v najmenej 15 krajinách, pričom v Číne už vírusu podľahlo 170 ľudí.
Foto: TASR/AP


Pacientku s podozrením na ochorenie spôsobené koronavírusom priviezla záchranná služba do ÚVN v nedeľu v popoludňajších hodinách. Žena mala podľa hovorkyne príznaky infekčného ochorenia s teplotou nad 38 stupňov Celzia. "Ešte pred príchodom sanitky rodina konzultovala zdravotný stav pacientky s infekčnou klinikou ÚVN. Keďže pacientka nemá pozitívnu cestovateľskú anamnézu, nenachádzala sa v poslednej dobe v oblasti s výskytom koronavírusu, bolo jej odporučené domáce liečenie. I napriek tomu rodina k pacientke privolala rýchlu záchrannú službu, ktorá ju priviezla do nemocnice," vysvetlila Dišková.

Na infektologickú kliniku ÚVN sa v pondelok dopoludnia dostavili na ambulantné vyšetrenie dvaja ďalší pacienti s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Ide o manželov, ktorým odobrali vzorky krvi na vyšetrenie koronavírusu. "Keďže sú na konci inkubačnej doby a nemajú príznaky akútneho ochorenia, na základe rozhodnutia lekára budú izolovaní v domácom prostredí," dodala hovorkyňa.

ÚVN zároveň prosí pacientov, aby v období vírusových respiračných ochorení nepodliehali panike. "Ak neboli v rizikovej oblasti, prípadne ak neboli v kontakte s niekým, kto sa mohol nakaziť koronavírusom, ide pravdepodobne o iné respiračné ochorenie," upozornila Dišková.


Ministerstvo zahraničných vecí: Čínske úrady zaviedli viaceré karanténne opatrenia z dôvodu koronavírusu



Čínske úrady zaviedli viaceré karanténne opatrenia v nadväznosti na aktuálnu situáciu so šírením koronavírusu (2019-nCoV). Na webovej stránke o tom informovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"V rámci nich mestská vláda Šanghaja nariadila kontrolu všetkých prichádzajúcich osôb do mesta a to tak na letiskách, železničných staniciach, v prístavoch ako aj na všetkých príjazdových komunikáciách. Okrem toho nariadila 14-dňovú karanténu pre všetkých cestujúcich prichádzajúcich do mesta z infikovaných oblastí, pre ostatných 7-dňovú karanténu buď v nemocnici alebo v domácnosti," uviedlo MZVaEZ SR.

Ďalšie informácie si podľa rezortu diplomacie občania SR môžu nájsť na webovej stránke Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) či webovej stránke Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

V Číne sa nakazilo koronavírusom už viac než 17.000 ľudí. Počet obetí (360) už prevýšil aj množstvo ľudí (349), ktorí zomreli v dôsledku epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) v rokoch 2002-2003.