Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

NOVÝ KORONAVÍRUS má 361 obetí, nakazených je vyše 17.200 osôb

Čínski turisti s ochrannými rúškami na tvári kráčajú po ulici v Ríme 31. januára 2020. Foto: TASR/AP

Jedno úmrtie zaznamenali úrady v Čchung-čchingu, v ktorom aj po započítaní administratívnych hraníc žije vyše 30 miliónov ľudí a patrí tak medzi najľudnatejšie mestá v Číne.

Vladivostok 3. februára (TASR) - Viac ako 60 ruských turistov evakuovali z Číny do Prímorského kraja na východe Ruska z dôvodu hrozby koronavírusu. S odvolaním sa na tlačovú agentúru regionálnej vlády o tom informovala agentúra TASS.

Ruský premiér Michail Mišustin podpísal 30. januára nariadenie, na základe ktorého "boli prijaté opatrenia na uzatvorenie hranice na Ďalekom východe". Ide o preventívne opatrenie proti šíreniu nového typu koronavírusu. V piatok (31. januára) Rusko zastavilo cezhraničnú dopravu v oblasti. Ešte skôr sa z Číny do Prímorského kraja vrátilo 85 ruských turistov.

"Evakuácia ruských občanov, ktorí si želajú vrátiť sa do Ruska cez hraničný priechod v Prímorskom kraji pre hrozbu koronavírusu, pokračuje. V pondelok 3. februára hraničný priechod prekročilo 64 ruských občanov. Celkovo sa cez evakuačný koridor do Ruska vrátilo už 149 ruských občanov," píše sa v tlačovej správe.

Všetci ruskí občania vracajúci sa z Číny podstúpili po príchode lekárske vyšetrenie. Čínskych občanov s ruským pracovným povolením umiestnia na 14 dní do karantény.

Počet ľudí nakazených koronavírusom prekročil v pondelok 17.000. Vírusu podľahlo 361 infikovaných. Prvé úmrtie mimo Číny zaznamenali v nedeľu Filipíny.

Výskyt koronavírusu okrem Číny doteraz potvrdilo 23 krajín vrátane Ruska. Vo štvrtok (30. januára) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pre vírus vyhlásila stav globálnej núdze. Podľa agentúry AFP však v piatok zároveň upozornila, že uzatváranie hraníc je v snahe zabrániť šíreniu zrejme neúčinné a mohlo by dokonca šírenie urýchliť.

Čínski vedci tvrdia, že koronavírus zrejme pochádza z netopierov


Čínski vedci majú ďalšie dôkazy, že pôvodcom nového vírusu, ktorý sa nedávno objavil v Číne, sú pravdepodobne netopiere. V pondelok to oznámili samotní vedci, ktorých citovala svetová agentúra AP.

V dvoch štúdiách zverejnených v pondelok v časopise Nature vedci uvádzajú, že genetické sekvencie vírusu odobraté niekoľkým pacientom zo stredočínskeho mesta Wu-chan ukázali, že tento vírus je "blízky príbuzný" vírusom, ktoré spôsobujú ťažký akútny respiračný syndróm (SARS).

V jednej štúdii Š' Čen-Li a kolegovia z Wu-chanského inštitútu virológie napísali, že genetické sekvencie vírusu od siedmich pacientov boli na 96 percent totožné s koronavírusom netopierov. SARS podľa presvedčenia odborníkov takisto pochádzal z netopierov, hoci preskočil na cibetky (malé šelmy) a potom sa ním nakazili ľudia - v rokoch 2002 - 2003 vznikla celosvetová epidémia.

Orbán sa poďakoval Macronovi za pomoc pri evakuácii Maďarov z Číny


Vďaku za pomoc pri víkendovej evakuácii siedmich občanov Maďarska z Číny vyjadril v pondelok listom francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Agentúru MTI o tom informoval hovorca premiéra Bertalan Havasi.

"Ďakujem Vám za vynikajúcu spoluprácu, ktorá bola nevyhnutná na to, aby túto komplikovanú operáciu bolo v tejto mimoriadnej situácii možné zrealizovať," citoval Havasi z Orbánovho listu.

Lietadlo z mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum výskytu nového koronavírusu, priviezlo v nedeľu už druhú skupinu Francúzov a občanov 30 ďalších krajín vrátane Maďarska. Stroj s 250 pasažiermi, medzi ktorými bolo 65 Francúzov, pristál na juhofrancúzskej vojenskej základni Istres.

Hovorca maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer na videozázname zverejnenom na Facebooku povedal, že maďarskí občania sa dostali bez problémov na letisko a ešte pred odletom absolvovali vyšetrenia čínskymi a francúzskymi lekármi. Z Francúzska do vlasti ich doviezlo v nedeľu večer lietadlo maďarskej armády.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová vo verejnoprávnej televízii M1 povedala, že maďarskí občania, ktorí sa vrátili z Wu-chanu, sa cítia byť zdraví, avšak z bezpečnostných dôvodov ich nechajú dva týždne v karanténe. Dodala, že ešte je potrebné vykonať niekoľko vyšetrení, a vyjadrila nádej, že výsledky potvrdia, že ani jeden z nich nie je infikovaný.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Šéf WHO upozornil, že cestovné obmedzenia nie sú v boji s vírusom nevyhnutné



Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok v súvislosti s bojom proti novému koronavírusu, ktorý sa šíri z Číny, vyhlásil, že opatrenia "zbytočne zasahujúce do medzinárodného cestovania a obchodu" nie sú nevyhnutné. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vyzývame všetky krajiny, aby implementovali rozhodnutia, ktoré sú založené na dôkazoch a sú dôsledné," povedal šéf WHO pred členmi výkonnej rady WHO.

Čína pre obmedzenia príletov na jej územie a odletov z jej územia, ako aj pre zákazy cestovania Číňanov do iných krajín čelí narastajúcej medzinárodnej izolácii.

V Číne bolo doteraz potvrdených 17.238 nakazených osôb vrátane zhruba 360 obetí. V ďalších 23 krajinách sa vyskytlo 151 prípadov a jedna osoba prišla o život na Filipínach. Šéf WHO dodal, že ak by nebolo Číny a jej stratégie v boji s vírusom, počet prípadov by bol ešte omnoho vyšší.

Podľa riaditeľa WHO, medzinárodnej organizácie so sídlom vo švajčiarskej Ženeve, je šírenie vírusu v zahraničí "minimálne a pomalé". Varoval však, že situácia sa môže zhoršiť.

Tedros Adhanom Ghebreyesus odsúdil kroky niektorých krajín, ktoré zamietli vstup cestujúcim, ktorých pasy boli vystavené v provincii Chu-pej - epicentre nákazy -, a kritizoval aj ďalšie opatrenia, ako napríklad zamietnutie víz či rušenie letov. "Všetky tieto opatrenia vážne odporujú odporúčaniam WHO," povedal čínsky veľvyslanec pri OSN v Ženeve Li Sung.

Epidémia nového koronavírusu si v Číne vyžiadala ďalších 57 obetí



Epidémia nového koronavírusu si v Číne vyžiadala ďalších 57 obetí — s výnimkou jednej boli všetky hlásené z provincie Chu-pej. Celkový počet potvrdených úmrtí na koronavírus 2019-nCoV v Číne tak stúpol na 361, informovali v pondelok svetové agentúry s odvolaním sa na centrálnu zdravotnícku komisiu.



Jedno úmrtie zaznamenali úrady v Čchung-čchingu, v ktorom aj po započítaní administratívnych hraníc žije vyše 30 miliónov ľudí a patrí tak medzi najľudnatejšie mestá v Číne.

Počet nakazených v Číne stúpol o 2829 osôb a ku koncu nedele miestneho času dosiahol 17.205.

Novému koronavírusu tak podľahlo v pevninskej Číne viac ľudí ako epidémii ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS), ktorá si na prelome rokov 2002 a 2003 vyžiadala 349 obetí, uviedla agentúra AFP.

Mimo Čínu bol koronavírus 2019-nCoV doteraz zaznamenaný v 24 krajinách, kde sa ním nakazilo vyše 150 ľudí. Prvú obeť za hranicami Číny hlásili Filipíny, kde cez víkend zomrel Číňan z mesta Wu-chan.

V snahe obmedziť šírenie vírusu čínske úrady v nedeľu oznámili opatrenia zamerané na uzavretie deväťmiliónového mesta Wen-čou ležiaceho na východnom pobreží krajiny asi 800 kilometrov od Wu-chanu, považovaného za ohnisko epidémie. Opatrenia zahŕňajú uzatvorenie ciest a obmedzenie pohybu obyvateľov.

V boji proti vírusu chcú postupovať spoločne priemyselne vyspelé krajiny združené v skupine G7, teda Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Veľká Británia a Spojené štáty, keďže všetky potvrdili prípady infikovania vírusom. V nedeľu to uviedol nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Hongkong pre vírus dočasne zatvoril 10 z 13 hraničných priechodov s Čínou


Hongkong sa rozhodol dočasne zatvoriť desať z dovedna 13-tich hraničných priechodov s Čínou, aby tak zamedzil šíreniu nového koronavírusu. Oznámila to v pondelok správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Na archívnej snímke ľudia s rúškami na tvárach sa fotografujú pred dekoráciami uzavretého Zakázaného mesta v Longtan Parku v Pekingu.
Foto: TASR/AP


Lamová už pred niekoľkými dňami ohlásila pozastavenie viacerých cezhraničných operácii - vrátane premávky trajektov a rýchlovlakov do Číny. K úplnému zatvoreniu hraníc však Hongkong nepristúpil; Lamová na margo tejto skutočnosti uviedla, že takýto krok by bol "nevhodný a nepraktický", ako aj "diskriminačný".

V Hongkongu zatiaľ potvrdili 15 prípadov nákazy koronavírusom. Mnohí z nakazených sa do krajiny dostali z pevninskej Číny, kde si tento vírus vyžiadal životy už viac ako 360 ľudí.

Obyvatelia Hongkongu si stále pamätajú smrtiacu epidémiu ochorenia SARS, za ktorým stojí iný typ koronavírusu. Tá si v rokoch 2002-03 vyžiadala v Hongkongu takmer tri stovky životov a vyše 1700 nakazených.

Napätie okolo šírenia nového koronavírusu 2019-nCoV zvýšilo nespokojnosť Hongkončanov s miestnou vládou, ktorej popularita je po mesiacoch prodemokratických protestov na rekordne nízkej úrovni.


ČR poskytne Číne na boj s koronavírusom desať miliónov korún


Česká republika pošle Číne prostredníctvom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na boj s novým koronavírusom sumu desať miliónov českých korún (približne 396.668 eur) určených na humanitárnu pomoc. V pondelok o tom rozhodla vláda ČR, ako píše spravodajský server Novinky.cz.

"Na pomoc Číne pošleme desať miliónov korún," informoval na tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš. Minister zahraničných vecí Tomáš Petříček dodal, že príspevok Česka bude zameraný na liečbu a prevenciu.

Česko zatiaľ Číne neplánuje poskytnúť zásielku s ochrannými rúškami, ktorých má Čína nedostatok. Podľa Babiša sa nimi totiž najprv musia zásobiť české nemocnice a lekárne.

Petříček však povedal, že Česko možno Číne poskytne vyradené české sanitky potrebné na prevoz infikovaných do karantén alebo na liečenie.

Česká vláda takisto v pondelok rozhodla o tom, že od nedele 9. februára zakáže priame letecké linky medzi Čínou a Českou republikou.

V noci na pondelok pristál v Česku francúzsky letecký špeciál, ktorý do krajiny dopravil prvých päť českých občanov evakuovaných z Číny. Záujem o návrat do Česka prejavilo aj viac ako 100 ďalších Čechov - tí sa podľa Petříčka nenachádzajú v epicentre nákazy, ktorým je čínska provincia Chu-pej a jej hlavné mesto Wu-chan.


ČR eviduje 105 svojich občanov, ktorí sa chcú vrátiť z Číny


Česká republika eviduje 105 českých občanov, ktorí sa chcú vrátiť z Číny do svojej vlasti, informovala v pondelok na Twitteri spravodajská stanica ČT24.

Títo ľudia sa podľa českého ministra zahraničných vecí nenachádzajú v ohnisku nákazy nového koronavírusu. Za epicentrum nákazy je považované mesto Wu-chan v stredočínskej provincii Chu-pej.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v pondelok uviedol, že piati Česi a dvaja Slováci, ktorých v nedeľu letecky evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan, sú v poriadku a nevykazujú symptómy koronavírusu.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Rusko do odvolania pozastavilo vlakové spojenie s KĽDR


Rusko pozastavilo osobnú železničnú dopravu do Severnej Kórey. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie severokórejského ministerstva železníc.

Podľa tlačovej správy ruských štátnych železníc Rusko až do odvolania prerušilo osobné vlakové spojenie medzi oboma krajinami cez jediný hraničný Chasan - Tumangang.

TASS uviedol, že prerušenie osobnej železničnej dopravy medzi Ruskom a KĽDR súvisí s nákazou spôsobenou novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý sa z Číny rozšíril do viac ako 24 krajín sveta a vyžiadal si už 361 obetí na životoch. Viac ako vyše 17.200 ľudí sa ním nakazilo.

Ruské štátne železnice v nedeľu oznámili, že v súvislosti so šíriacou sa nákazou od 3. februára až do odvolania pozastavujú vlakové spojenie s Čínou.


Čína kritizovala USA za šírenie paniky v súvislosti s koronavírusom


Čína v pondelok obvinila Spojené štáty, že v súvislosti s novým koronavírusom šíria paniku, a kritizovala aj zavedenie zákazu, ktorý dočasne neumožňuje cestovať do USA osobám, čo v posledných dvoch týždňoch navštívili Čínu. Informovala o tom agentúra AFP.

Spojené štáty "neposkytli nijakú významnejšiu pomoc" a vytvorili len "paniku", povedala na pravidelnom tlačovom brífingu hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Spojené štáty vyhlásili minulý piatok stav zdravotnej núdze a cudzincom, ktorí počas uplynulých dvoch týždňov navštívili Čínu, od nedele 2. februára od 17.00 h miestneho času (23.00 h SEČ) dočasne zakázali vstup do USA.

Opatrenia sa navyše týkajú aj všetkých amerických občanov vracajúcich sa z provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy. Tí budú na 14 dní umiestnení do karantény.

V Spojených štátoch zaznamenali doteraz osem potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom 2019-nCoV.

Vírus sa už rozšíril do viac než 24 krajín sveta, a to i napriek tomu, že mnohé krajiny zaviedli pre pasažierov z Číny prísne cestovné obmedzenia.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila minulý štvrtok stav globálnej zdravotnej núdze. V nedeľu na Filipínach zaznamenali prvú obeť koronavírusu mimo územia Číny.


Nemocnica postavená v súvislosti s koronavírusom začne prijímať pacientov


Prvá z dvoch nemocníc postavená v čínskom meste Wu-chan v reakcii na epidémiu nového koronavírusu začne v pondelok prijímať pacientov. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník China Daily.

Nemocnica má pomôcť pri riešení problému s nedostatkom lôžok v meste Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nového koronavírusu.

Čínska armáda do nemocnice vyslala 1400 svojich zdravotníkov. Toto zariadenie má prijímať najmä pacientov, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom.

Výstavba tejto nemocnice s kapacitou 1000 lôžok sa oficiálne začala 25. januára. Ďalšia nemocnica v meste Wu-chan by mala byť dokončená v stredu a pacientov by mala začať prijímať vo štvrtok.

Lekár si oblieka ochranný oblek a okuliare v nemocnici v meste Wu-chan 30. januára 2020. Nový koronavírus 2019-nCoV si v Číne vyžiadal už 170 obetí na životoch.
Foto: TASR/AP



Rusko pre koronavírus pozastavuje vlakové spojenie s Čínou


Ruské štátne železnice v nedeľu oznámili, že od 3. februára na neurčito pozastavujú vlakové spojenie s Čínou. Opatrenie má zamedziť šíreniu nového nákazlivého koronavírusu zo stredočínskeho mesta Wu-chan, informovala agentúra Reuters.

Rozhodnutie, ktoré vstupuje do platnosti od nedeľňajšej polnoci moskovského času (od 22.00 h SEČ), sa týka všetkých vlakov zaisťujúcich prepravu osôb vrátane diaľkovej linky Moskva-Peking.

Ruské železnice RZD prisľúbili, že cestujúcim, ktorí si zakúpili v Rusku lístky na zrušené spoje, vrátia hodnotu cestovného v plnej výške a bez akýchkoľvek poplatkov.



Už vypravený priamy vlak, ktorý vyrazil z Moskvy do Pekingu 1. februára, ukončí svoju jazdu v ruskej stanici Zabajkalsk na hraniciach s Čínou.

Vlakové spojenie medzi oboma krajinami bolo v súvislosti s epidémiou koronavírusu vo Wu-chane pozastavené už 31. decembra 2019, s výnimkou linky spájajúcej ruskú a čínsku metropolu, píše agentúra TASS.

Rusko prijalo už sériu opatrení s cieľom zamedziť šíreniu vírusu. Ruská vláda napríklad tento týždeň pozastavila bezvízový styk pre čínskych turistov a vydávanie pracovných víz pre občanov Číny. Už predtým obmedzilo pohyb na hraniciach s Mongolskom a začalo s dobrovoľnou evakuáciou svojich občanov zo stredočínskej provincie Chu-pej, odkiaľ sa nákaza šíri.

Rusko v piatok oznámilo, že v krajine zaznamenali prvé dva prípady nákazy vírusom 2019-nCoV. Nákaza koronavírusom bola zaznamenaná u dvoch občanov Číny v Zabalkajskom kraji pri čínskych hraniciach a v juhosibírskej Ťumenskej oblasti.

Policajti čakajú na príchod francúzskych občanov, ktorí sa vrátili z čínskeho mesta Wu-chan, 2. februára 2020 vo francúzskom meste Aix-en-Provence.
Foto: TASR/AP


Číňanku s horúčkou izolovali po prílete na budapeštianske letisko


Na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta v Budapešti izolovali v pondelok večer po prílete Číňanku s horúčkou 39 stupňov Celzia. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) o tom informovalo Centrum národného zdravia (NNK).

Pacientku, ktorej začalo byť zle počas letu, najskôr izolovali na ošetrovni letiska a potom ju previezli na vyšetrenia do Nemocnice sv. Ladislava.

Do Číny odcestovala 12. januára a teraz sa vrátila späť do Maďarska, kde má povolenie na pobyt. Ona ani členovia jej rodiny neboli v meste Wu-chan, uviedlo NNK, ktoré zdôraznilo, že na letisku začali dezinfikovať priestory, kde sa Číňanka zdržiavala, prípadne ktorými prechádzala.

WHO varuje v súvislosti s vírusom pred "infodémiou"


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila v nedeľu znepokojenie z "masívnej infodémie", teda záplavy informácií o novom koronavíruse 2019-nCoV. Niektoré informácie sú správne, iné nie, WHO preto spustila rozsiahlu informačnú kampaň na Facebooku, Twitteri a ďalších sociálnych médiách.

V nej odpovedá na otázky, ako napríklad či proti vírusu pomáha konzumácia cesnaku (neexistujú o tom dôkazy) alebo dym z pyrotechniky (odpoveď je nie), informuje na svojej stránke Deutsche Welle.

Podľa WHO sa netreba obávať listov alebo balíkov odoslaných z Číny, pretože vírus na takýchto predmetoch alebo v nich dlho neprežije.

Na samostatnej webovej stránke WHO odporúča okrem iného pravidelné umývanie rúk, aj keď nie sú "viditeľne špinavé". Choré osoby by mali pri kýchaní používať dlane, ale ústa si zakryť ramenom alebo vreckovkou, ktorú potom treba odhodiť do uzavretého odpadkového koša.

Mimo Číny medzitým pribudli ďalšie potvrdené prípady infikovania novým koronavírusom. Tri z nich hlási Vietnam (celkovo má osem prípadov) a deviaty prípad sa vyskytol v americkom štáte Kalifornia.

Česká vláda rozhodla o zákaze priamych letov medzi Čínou a ČR


Česká vláda v pondelok rozhodla, že od nedele 9. februára zakáže priame lety medzi ČR a Čínou s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch pred rokovaním vlády povedal, že situácia si toto opatrenie vyžaduje.

"Zatiaľ je to na dobu neurčitú," povedal Vojtěch a dodal, že dĺžka závisí od vývoja situácie v súvislosti s vírusom. Vláda bude podľa jeho slov situáciu vyhodnocovať.

Z Číny lieta do Prahy týždenne desať priamych liniek, ktoré prevádzkujú tri české letecké spoločnosti, pripomínajú Novinky.cz.

Päť občanov ČR a dvoch Slovákov odviezol z izolovaného čínskeho mesta Wu-chan - ktoré je považované za epicentrum nákazy - francúzsky špeciál. Tento Airbus A380 v pristál v nedeľu vo Francúzsku, odkiaľ potom zamieril do Bruselu.

Český vládny špeciál Jak-40 s piatimi Čechmi a dvoma Slovákmi evakuovanými z Číny z Bruselu potom odletel do Česka a v pondelok pol hodiny po polnoci pristál na letisku v Prahe-Ruzyni. Slovákov následne previezli do Banskej Bystrice.

Rusko hlási, že situáciu v súvislosti s koronavírusom má pod kontrolou


Ilustračná foto.
Foto: TASR/AP

Situácia v Rusku v súvislosti s novým koronavírusom je pod kontrolou, uviedol v pondelok na stretnutí s podpredsedami ruskej vlády premiér Michail Mišustin.

"Boli prijaté všetky potrebné opatrenia, aby sa zabránilo šíreniu infekcie v našej krajine, bol zriadený reakčný tím a situácia je pod kontrolou," citovala Mišustina agentúra TASS.

Epicentrom nákazy novým koronavírusom je čínske mesto Wu-chan.

Rusko v piatok oznámilo, že v krajine zaznamenali prvé dva prípady nákazy vírusom 2019-nCoV, a to u dvoch občanov Číny v Zabajkalskom kraji pri čínskych hraniciach a v juhosibírskej Ťumenskej oblasti.

Rusko prijalo sériu opatrení s cieľom zamedziť šíreniu vírusu - napríklad pozastavilo bezvízový styk pre čínskych turistov a vydávanie pracovných víz pre občanov Číny. Už predtým obmedzilo pohyb na hraniciach s Mongolskom a začalo s dobrovoľnou evakuáciou svojich občanov zo stredočínskej provincie Chu-pej, odkiaľ sa nákaza šíri.

Ruské štátne železnice v nedeľu oznámili, že od 3. februára na neurčito pozastavujú vlakové spojenie s Čínou. Rozhodnutie sa týka všetkých vlakov zaisťujúcich prepravu osôb vrátane diaľkovej linky Moskva-Peking.

Príznaky vírusu má 36 cestujúcich letu z Číny, kde boli aj Slováci


Dovedna 36 ľudí, ktorých v nedeľu letecky evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan do Francúzska, vykazuje symptómy nového koronavírusu. Oznámila to v noci na pondelok francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová, píše agentúra AFP.

Lietadlo Airbus A380, prenajaté Francúzskom, viezlo z Wu-chanu, považovaného za ohnisko epidémie koronavírusu, dovedna 254 osôb z 30 prevažne európskych krajín, medzi nimi 65 Francúzov.

Let odštartoval z Číny v nedeľu ráno a v popoludňajších hodinách pristál vo Francúzsku, odkiaľ potom zamieril do Bruselu. Na jeho palube bolo aj päť Čechov a dvaja Slováci, ktorých z Bruselu previezol do Prahy český vládny špeciál Jak-40. Slovákov odtiaľ previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

Buzynová uviedla, že približne 20 ľudí, ktorí mali príznaky vírusu, zostalo na letiskovej ploche juhofrancúzskej vojenskej základne Istres, kde lietadlo pristálo, aby sa tam podrobili lekárskym vyšetreniam. Sú medzi nimi byť Francúzi i občania neeurópskych krajín. Výsledky ich lekárskych testov budú podľa francúzskeho ministerstva zdravotníctva známe v priebehu pondelka.

Ďalších 16 cudzincov, ktorí taktiež vykazovali symptómy vírusu, bolo letecky evakuovaných do svojich vlastí, píše AFP.

Celkovo 124 nefrancúzskych pasažierov urýchlene evakuovali z Francúzska do Bruselu a následne do ich domovských krajín. Ďalších približne 60 pasažierov z krajín ako Mexiko, Rwanda, Brazília a Gruzínsko zostalo nateraz vo Francúzsku. Niektorí z nich ostanú 14 dní v karanténe, zatiaľ čo tí, ktorí nebudú vykazovať symptómy vírusu, budú poslaní do svojich vlastí, uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Po prílete do Bruselu preventívne izolovali deväť Belgičanov s ich tromi partnermi a tiež 15 Holanďanov s ich dvoma čínskymi partnermi, informovala agentúra Belga.


Čína žiada v boji proti koronavírusu o pomoc v podobe ochranných materiálov


Čína v pondelok oznámila, že "urgentne potrebuje" ochranné zdravotnícke vybavenie proti novému koronavírusu, ktorým sa v tejto ázijskej krajine nakazilo už viac než 17.000 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP citujúc hovorkyňu čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Počet obetí (360) už prevýšil aj množstvo ľudí (349), ktorí zomreli v dôsledku epidémie ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) v rokoch 2002-03. SARS však pritom - pre porovnanie - usmrtil vyššie percento nakazených osôb.

"Čo Čína v súčasnosti nevyhnutne potrebuje, sú medicínske rúška, ochranné odevy a okuliare," povedala na tlačovom brífingu hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing.

Číňania, ktorých len v pevninskej Číne žije 1,4 miliardy, sa totiž zásobili jednorazovými chirurgickými maskami, zatiaľ čo zdravotnícky personál aktuálne hlási ich nedostatok.

Čínske fabriky dokážu v plnom nasadení vyrobiť len 20 miliónov ochranných rúšok denne, ako uviedlo ministerstvo priemyslu. Čínski predstavitelia však už podnikajú kroky, ako importovať potrebné masky z Európy, Japonska a zo Spojených štátov.

Ministerstvo priemyslu uviedlo, že odvtedy, čo čínske podniky po pracovnom a školskom voľne v súvislosti s lunárnym Novým rokom opäť spustili produkciu a momentálne pracujú na 60-70 percent svojich kapacít, sú dopyt a ponuka rúšok v "tesnej rovnováhe".

Potrebné zdravotnícke predmety už Číne podľa ministerstva zahraničných vecí poskytli Južná Kórea, Japonsko, Kazachstan a Maďarsko.

Okrem provincie Chu-pej - epicentra nákazy -, kde žije viac než 50 miliónov obyvateľov, zaviedli povinnosť nosiť na verejnosti ochranné masky aj viaceré ďalšie mestá a provincie. Sú medzi nimi najľudnatejšia čínska provincia Kuang-tung, ďalej provincie S'-čchuan, Ťiang-si a Liao-ning a mesto Nanking, ktoré dokopy zahŕňajú populáciu 300 miliónov ľudí.

Nemecko: Približne 80 ľudí musí zostať v karanténe v súvislosti s koronavírusom


Približne 80 zamestnancov nemeckej firmy Webasto musí aj naďalej zostať doma a vyhýbať sa kontaktu s ďalšími osobami aj napriek tomu, že testy u nich nepotvrdili nákazu novým typom koronavírusu. Informoval o tom v pondelok na Twitteri nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Väčšina týchto ľudí sú zamestnanci bavorskej firmy Webasto, v ktorej 27. januára potvrdili prvý prípad nákazy v Nemecku.

Išlo o zamestnanca firmy, ktorý sa vírusom nakazil po tom, čo do centrály jeho spoločnosti prišla na školenie žena z Číny. Tá v tom čase ešte nevedela, že je infikovaná, keďže prvé príznaky ochorenia sa u nej prejavili až počas spiatočného letu. Ďalších nakazených hlásili z Bavorska v nasledovných dňoch.

V sobotu v Nemecku potvrdili v poradí už ôsmy prípad nákazy novým koronavírusom 2019-nCoV, ktorý sa šíri z Číny. Úrady uviedli, že všetci pacienti sú v stabilizovanom stave.

U piatich Čechov evakuovaných z Číny sa koronavírus nepotvrdil


U žiadneho z piatich Čechov, ktorých evakuovali z Číny, testy nepotvrdili koronavírus. V pondelok to na Twitteri oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Všetci títo pasažieri zostanú v karanténe v pražskej Nemocnici Na Bulovke.

"Celý deň všetci netrpezlivo čakáte na výsledky testov na koronavírus u pätice Čechov, ktorí včera prileteli z Číny. Mám dobrú správu. Všetky výsledky sú negatívne. Napriek tomu pre istotu naďalej zostanú v karanténe. Z Bulovky mám informácie, že nemajú príznaky a darí sa im dobre," napísal minister popoludní v tweete.

Čechov doviezol z izolovaného stredočínskeho mesta Wu-chan francúzsky špeciál spolu s približne ďalšími 250 ľuďmi z 30 krajín - vrátane dvoch Slovákov. Francúzske lietadlo vzlietlo z Číny v noci na nedeľu a popoludní pristálo na vojenskej základni v meste Istres na juhu Francúzska. Potom zamierilo s niekoľkými cestujúcimi do Bruselu. Po nedeľnej polnoci pricestovali Česi aj Slováci českým armádnym špeciálom do Prahy. Slovákov odviezli do vlasti, Čechov dali do karantény v Nemocnici na Bulovke, kde im urobili testy. Inkubačná doba ochorenia je 14 dní.

Medzitým prišla správa, že negatívne výsledky laboratórnych testov na nový koronavírus majú aj spomínaní dvaja Slováci. Tých po dovezení do SR hospitalizovali na oddelení infektológie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici.

V Číne je ďalších 100 českých občanov, ktorí sa chcú vrátiť do vlasti. V utorok bude pre nich pripravený na cestu vládny airbus, napísal portál Novinky.cz.

Prehľad počtu potvrdených prípadov nákazy koronavírusom 2019-nCoV vo svete




KRAJINA / POČET POTVRDENÝCH PRÍPADOV NÁKAZY

Japonsko ' 20

Thajsko - 19

Singapur - 18

Južná Kórea - 15

USA - 11

Nemecko - 10

Taiwan - 10

Malajzia - 8

Vietnam - 8

Austrália - 7

Francúzsko - 6

Spojené arabské emiráty - 5

Kanada - 4

India - 3

Filipíny - 1, 1 prípad úmrtia, zároveň prvý prípad úmrtia mimo Číny, 1. februára 2020

Rusko - 2

Taliansko - 2

Veľká Británia - 2

Nepál - 1

Srí Lanka - 1

Španielsko - 1

Švédsko - 1

Fínsko - 1

Kambodža - 1