Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí politici o výbuchoch v Bruseli: Takto reagujú na udalosti

Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová Foto: TASR/Michal Svítok

Tragické udalosti v Bruseli zasiahli aj slovenských europoslancov a ostatných politikov.

Bratislava 22. marca (Teraz.sk) - Bruselským letiskom dnes otriasli dva výbuchy, explóziu hlásia aj v bruselskom metre. Teraz.sk prináša reakcia slovenských europoslancov.


Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová sa nachádza v Bruseli. "Dnes som chcela letieť domov. Letom o 10,10. Musela som ešte ostať tu. V Bruseli. Vybuchla odletová hala. Je fajn mať v takýchto chvíľach kamošku, ktorá vás pidrží a zachráni pred zrútenim svojim vecným prístupom. Nateraz nevládzem a ani neviem napísať viac, sorry...," napísala Flašíková-Beňová na sociálnej sieti.

Vladimír Maňka mal pôvodne už dnes byť v Bruseli, ale odlet o deň odložil kvôli včerajšiemu predsedníctvu Smeru-SD, ktoré schvaľovbalo členov vlády. "Preto som mal cestovať dnes, akurát zisťujem, či to bude možné. Zatiaľ mám iba informácie z internetu," povedal Maňka s tým, že zajtra má v Bruseli plánované stretnutia a ak sa tam nebude vedieť dostať, pravdepodobne ho bude musieť zrušiť.
Slovenský europoslanec Vladimír Maňka.
Foto: FOTO TASR/Martin Baumann


Zvýšené bezpečnostné opatrenia a množstvo policajtov. Takto popísal situáciu v Bruseli po teroristických útokoch poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan (SDKÚ-DS).
"Od rána tu narastá napätie, nervozita, po dvoch výbuchoch na letisku sú hlásené ďalšie výbuchy v metre, celkom blízko od Európskeho parlamentu," uviedol Kukan v telefonickom rozhovore pre TASR z hlavného mesta Belgicka.
"Viem, že všade je polícia, všade sú zvýšené bezpečnostné opatrenia. My v parlamente rokujeme, uctili sme si pamiatku obetí teroristického útoku na letisku, ale zatiaľ normálne pokračujeme v práci," doplnil.
O príčinách útoku na letisku a v metre bližšie podrobnosti nevedel. "Dôvody, príčiny, či je to v súvislosti s dopadnutím toho teroristu, to by boli iba špekulácie. My tu normálne sedíme v parlamente a pracujeme. Taká je situácia," uzavrel.
Eduard Kukan
Foto: TASR


Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik vyjadril prostredníctvom sociálnej siete Facebook hlbokú sústrasť pozostalým obetí dnešných teroristických útokov na letisku a v metre v Bruseli. "Nachádzam sa v Bruseli, aj tento týždeň je stále pracovný," uviedol Mikolášik.
Miroslav Mikolášik
Foto: Archív MM

Na začiatku dnešného riadneho zasadania Výboru pre životné prostredie, verejné zdravotníctvo a potravinovú bezpečnosť, si podľa slov Mikolášika ihneď o 9.00 h minútou ticha uctili obete dnešných teroristických útokov v Bruseli.

Ivan Štefanec sa momentálne nachádza v Bruseli, informáciu o výbuchoch sa dozvedel z internetu. "Práve som v kancelárii v Bruseli a čítam túto správu. Včera som tadiaľ prechádzal... Myslím na ľudí, čo tam práve boli," napísal na sociálnej sieti.
Slovenský europoslanec Ivan Štefanec v Európskom parlamente
Foto: Kabinet Ivana Štefanca

Borisa Zalu zastihla informácia o výbuchoch v Bruseli doma. "Pred sviatkami sa do Bruselu nechystám, predpokladám, že ide o teroristické útoky na letisku, ako aj v metre," povedal s tým, že udalosti sa zatiaľ ťažko komentujú, pretože sú ešte veľmi čerstvé a vyjadril ľútosť nad tým, že k teroristickým útokom môže prísť kdekoľvek na svete.
Boris Zala
Foto: TASR/Martin Baumann


Europoslankyňa Anna Záborská sa v čase výbuchov nachádzala v Bruseli. "Včera som prišla do Bruselu, sedím tu v kancelárii. Počuť sirény a nejde internet. Nikdy som ešte nemala takýto zvláštny pocit, akoby som zažívala vojnový stav," povedala pre Teraz.sk europoslankyňa.
Anna Záborská
Foto: TASR/Jozef Ďurník


Richard Sulík na sociálnej sieti napísal, že Európa sa nachádza vo vojne a musí pochopiť, že sa musí začať brániť. "Skutočne brániť znamená uzavrieť a dôsledne chrániť svoje hranice, vykázať všetkých, ktorí naše zriadenie ohrozujú (takzvaní Gefährder, len Nemecko ich eviduje 8 tisíc, Francúzsko 10 tisíc), vykázať všetkých cudzincov, ktorí v Európe páchajú priestupky trestné činy. Riešenie určite nie je dohoda s Tureckom, na konci ktorého je bezvízový styk pre 75 miliónov Turkov," konštatoval Sulík a pozostalým vyjadril úprimnú sústrasť.
Európa sa nachdáza vo vojne

EURÓPA SA NACHÁDZA VO VOJNE A MUSÍ POCHOPIŤ, ŽE SA MUSÍ ZAČAŤ BRÁNIŤ.Skutočne brániť znamená uzavrieť a dôsledne chrániť svoje hranice, vykázať všetkých, ktorí naše zriadenie ohrozujú (takzvaní Gefährder, len Nemecko ich eviduje 8 tisíc, Francúzsko 10 tisíc), vykázať všetkých cudzincov, ktorí v Európe páchajú priestupky trestné činy. Riešenie určite nie je dohoda s Tureckom, na konci ktorého je bezvízový styk pre 75 miliónov Turkov.Pozostalým úprimnú sústrasť.

Zveřejnil(a) Richard Sulik dne 22. březen 2016


Reakciou na nenávisť nemôže byť strach. V súvislosti s dnešnými útokmi v Bruseli to na sociálnej sieti Facebook napísal slovenský europoslanec Branislav Škripek. "To, čo môže skutočne pomôcť, nie je ani tak zvýšená kontrola na hraniciach, lebo táto časovaná bomba sa prenáša v ľudských srdciach. V mene bezbrehej slobody sme dovolili sektárskym imámom nakaziť celú zúfalú generáciu mladých moslimov," uviedol europoslanec.
Europoslanec Branislav Škripek
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tragické následky mohol svet podľa Škripeka vidieť dnes ráno v Bruseli. Podľa jeho slov je prirodzené, že mnohí cítia teraz strach, hnev a pomstu. "Neznížme sa však nikdy na túto úroveň boja. Nech je našou odpoveďou reakcia civilizovaných a hodnotových ľudí, ktorých motivuje úcta k človeku a k spravodlivosti, a nie nenávisť a strach," upozornil.
Škripek sa počas útokov v Bruseli nachádzal v budove Európskeho parlamentu. "Ja aj moji spolupracovníci sme v poriadku, hoci stanicou metra Maelbeek, kde bomba vybuchla, chodíme pravidelne," podotkol europoslanec.

"Dnes som mala ráno letieť do Bruselu, no kvôli teroristickým útokom lety zrušili," napísala europoslankyňa Jana Žitňanská na Facebooku. "Myslím v modlitbách na všetkých tých, ktorí zahynuli alebo sú zranení ako aj na ich rodiny. Toto šialenstvo treba zastaviť," dodala.
Jana Žitňanská
Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský prezident Andrej Kiska označil udalosti v Bruseli za útok na našu slobodu. "Belgicko sa dnes stalo obeťou tragického teroristického útoku. Početné obete nás všetkých napĺňajú veľkým smútkom. Úprimnú sústrasť pozostalým obetí," napísal prezident na sociálnej sieti. "Je to útok na demokraciu a na naše hodnoty. Nedajme si vziať našu slobodu a spôsob života," dodal.
Na snímke prezident SR Andrej Kiska.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Som šokovaný výbuchmi v Bruseli. Belgickým partnerom sme už vyjadrili sústrasť, ale aj našu solidaritu. V Bruseli žije a pracuje množstvo Slovákov – na našich zastupiteľských úradoch pri EÚ, pri NATO a tiež v európskych inštitúciách," napísal na sociálnej sieti minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR/Michal Svítok

"Zamestnanci nášho ministerstva, ktorí pracujú v Bruseli, by mali byť v poriadku. Od rána sme v kontakte s belgickými bezpečnostnými zložkami a zisťujeme, či sú medzi obeťami alebo zranenými nejakí slovenskí občania," doplnil.

"Slovami nemôžem vyjadriť ľútosť a zdesenie, ktoré pociťujem v súvislosti s tragickými udalosťami v Belgicku. Dôrazne odsudzujem všetky teroristické útoky a verím, že do budúcna budeme schopní spoločnými silami vzdorovať šíreniu terorizmu v celej Európe," uviedol Peter Pellegrini. Zároveň informoval, že dnes poslal predsedníčke Senátu Belgického kráľovstva a predsedovi Poslaneckej snemovne sústrastný list.
Na snímke predseda NRSR Peter Pellegrini počas krátkeho tlačového brífingu na tému novootvorenej kancelárie maďarskej politickej strany Jobbik na Slovensku, v Bratislave 15. októbra 2015.
Foto: TASR/Andrej Galica


Predseda SNS Andrej Danko vyjadril sústrasť obetiam výbuchov v Bruseli.
Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko
Foto: TASR/Andrej Galica


"Džihádisti sa pravdepodobne mstia za zatknutie útočníka z Paríža. Buďme solidárni s Belgickom. Myslím aj na tisíce Slovákov, ktorí žijú v Bruseli," konštatoval v súvislosti s bruselskými udalosťami poslanec Miroslav Beblavý.
Miroslav Beblavý
Foto: TASR/Martin Baumann


"Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí Bruselských teroristických útokov, ale aj všetkým ľuďom, ktorí žijú v strachu o svoj život na tomto svete," napísal na Facebooku košický primátor a poslanec NR SR Richard Raši. "Terorizmus je v dnešnej dobe bohužiaľ všadeprítomný a preto musíme byť vždy ostražití a strážiť našu bezpečnosť. Už to nie je o jednotlivých krajinách, dnes je to o celom svete," zdôraznil.
Na snímke Richard Raši.
Foto: TASR - František Iván


Na tragické udalosti v Bruseli zareagovala aj strana Most-Híd. "V mysliach sme s rodinami a priateľmi obetí útokov na bruselskom letisku a v meste. Musíme sa spojiť v boji proti terorizmu!" uviedla na sociálnej sieti.

Poľutovanie vyjadrilo aj Kresťansko demokratické hnutie. "Myslíme na obete útokov v Bruseli," napísali predstavitelia hnutia na sociálnej sieti.

Keď teroristi chcú, cestičku si nájdu. V reakcii na dnešné teroristické útoky v Bruseli to pre TASR uviedol líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorého dnešné útoky veľmi mrzia. "Akýkoľvek teroristický útok bláznov je veľká tragédia pre všetkých. Belgická vláda to zrejme očakávala. Po tom, čo chytili najhľadanejšieho európskeho teroristu, zvýšili maximálne bezpečnosť svojej krajiny. Ale je evidentné, že keď teroristi chcú, cestičku si nájdu," povedal.
Na snímke predseda strany OľaNO Igor Matovič
Foto: TASR/Jakub Kotian


Z útokov bola šokovaná aj podpredsedníčka SaS Jana Kiššová. "Som zhrozená z toho, čo sa stalo," reagovala. Treba podľa nej začať efektívne bojovať proti terorizmu. "Vyjadrujem podporu belgickej vláde a držím palce, aby sa to vyšetrilo," poznamenala.
Jana Kiššová, SaS
Foto: SaS


Rozhorčenie na útokmi vyjadril aj novozvolený poslanec NR SR Boris Kollár. "Je mi strašne ľúto obetí, toto sme urobili občanom EÚ," napísal na sociálnej sieti.
Na snímke predseda politickej strany Sme rodina Boris Kollár.
Foto: TASR - Michal Svítok


Jedinou správnou odpoveďou proti rastúcemu radikalizmu je európska spolupráca. Nie uzavrieť hranice, ale účinnejšie ich chrániť - a vytvoriť spoločnú Európsku pohraničnú stráž. Uviedla to dnes mimoparlamentná strana SKOK v súvislosti s útokmi v Bruseli.

"Treba zmobilizovať spravodajské služby a posilniť ich spoluprácu a výmenu informácií medzi nimi, aj formou zriadenia Európskej spravodajskej služby a protiteroristického centra," píše strana v stanovisku. Ich existencia by podľa nej zrejme zabránila dnešným útokom v Bruseli či nedávnym útokom v Paríži.
Predstavitelia strany SKOK.
Foto: TASR/Michal Svitok

SKOK vyjadril sústrasť rodinám obetí. Varuje, že akékoľvek rozdúchavanie nenávisti a extrémizmu, "aj zo strany niektorých takzvaných štandardných politikov, ktorí sa tak snažia získavať lacné politické body vyvolávaním strachu, je cestou do pekla". Terorizmus nie je podľa strany najväčším ohrozením Slovenska. Označila zaň vlastný vnútorný extrémizmus.

"Vyzývame preto politické strany, aby dnešné tragické udalosti v Bruseli nezneužívali na zvyšovanie rasovej a náboženskej nenávisti v spoločnosti," uvádza sa v stanovisku.