Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slováci reagujú na brexit, niektorí aj gratulujú

Eurokomisár Slovák Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie.

Bratislava 24. júna (TASR) - Podľa podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič ide o jeden z najčernejších dní v histórii Európskej únie (EÚ), ktorý bude mať ďalekosiahle dôsledky, nielen pre Veľkú Britániu, ale aj pre 27 ostatných členských štátov. "Výsledok referenda však treba rešpektovať, aj keď ide o veľký zásah do budúcnosti Európskej únie. Teraz bude maximálne dôležité, aby sa situácia stabilizovala, predovšetkým, aby sa stabilizovali finančné trhy, bankový sektor, a aby sme sa začali pripravovať, podľa možností, na čo najprofesionálnejší priebeh rokovaní o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie," uvádza Šefčovič vo svojom vyhlásení k referende vo Veľkej Británii.

V Európskej komisia je pripravená začať s Veľkou Britániou rokovania o podmienkach jej vystúpenia z EÚ čo najskôr, nakoľko zdržiavanie by len zbytočne predlžovalo neistotu. "Chcem povedať, že aj keď ide o úplne prvé vystúpenie členskej krajiny, Európska únia je na túto situáciu pripravená vo svojich zmluvách. Som presvedčený, že máme dobré pravidlá na to, aby sme tento proces kultivovane zvládli," zdôraznil eurokomisár. Stane sa tak v súlade s článkom 50 Zmluvy o Európskej únii. Veľká Británia mala oznámiť Európskej rade zámer opustiť Úniu a mali by sa začať negociácie o podmienkach ukončenia jej členstva. Samotný výsledok referenda k tomu nestačí – zmluvy jasne predpisujú, že musí dôjsť k notifikácii. Do ukončenia rokovaní však Veľká Británia zostáva plnohodnotným členom Únie, so všetkými príslušnými právami a povinnosťami. Eurokomisár mieni,že bude však potrebná sebareflexia na obchod stranách, v Bruseli, ako aj v členských krajinách.

Mikloš: Pre Európsku úniu i samotnú Britániu prináša veľa negatív.

Výsledok britského referenda je prekvapivý a znepokojujúci. Pre Európsku úniu i samotnú Britániu prináša veľa negatív. Je to krok späť a zároveň nás čaká veľa neznámeho. Pre TASR to povedal bývalý minister financií a súčasný šéf poradcov ukrajinskej vlády Ivan Mikloš. Briti rozhodli o vystúpení svojej krajiny z EÚ. Podľa Mikloša bude kľúčové urobiť všetko pre to, aby nebola ohrozená európska integrácia a spoločný trh. "Jednoznačným plusom európskej integrácie, ktorú nikto nespochybňoval, bolo odbúranie hraníc pre voľný pohyb tovaru," povedal Mikloš.

Hlasovanie v referende označil za tesné, krajina je rozdelená na takmer dve rovnaké polovice, myslí si. "Je dosť pravdepodobné, že Škótsko sa bude chcieť teraz od Británie oddeliť, otvorená je aj otázka Írska," uviedol. Mikloš si nemyslí, že by Britániu v tejto veci nasledovali i iné krajiny. "Británia v tom bola vždy špecifiká, že sa necítila byť až tak súčasťou Európy," povedal.

Na archívnej snímke Ivan Mikloš
Foto: TASR/Martin Baumann
Pre slovenské predsedníctvo bude podľa neho výsledok referenda výzvou. "Slovensko čakajú rokovania, vyjednávania ako ďalej a v nich zohrá významnú úlohu," vysvetlil. Odchod Británie z EÚ podľa neho zo Slovákov pocítia najmä tí, ktorí pracujú v Británii bez občianstva. V akej miere to pocítia na reálnom živote obyvatelia Slovenska bude podľa neho závisieť od vývoja situácie.

Britskí voliči vo štvrtkovom referende rozhodli o vystúpení svojej krajiny z Európskej únie. Po sčítaní všetkých hlasov to dnes oficiálne potvrdila Volebná komisia Spojeného kráľovstva.

Za brexit hlasovalo 51,9 percenta zúčastnených voličov, pokým za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ sa ich vyslovilo 48,1 percenta. Účasť dosiahla 72,2 percenta.

Sme rodina gratuluje


Opozičná strana Sme rodina gratuluje všetkým Britom, ktorí prejavili vo štvrtkovom (23.6.) referende toľko vlastenectva a hrdosti, že sa im podarilo vystúpiť z EÚ. Vo videoblogu to vyhlásil predseda strany Boris Kollár s tým, že pre Veľkú Britániu sa nič nezmení, dostane však viac slobody.

"Ostanú vo voľnom obchode, budú mať možno rovnaký štatút ako Švajčiari, ale nebudú im hlúpe hlavy z Bruselu určovať, ako má vyzerať uhorka, ako má byť zakrivený banán, či si majú vziať migrantov," tvrdí Kollár.

Podľa jeho slov sa teraz všetko zmení. "Každý by si mal uvedomiť, že ak bude nezmyselne tlačiť na pílu a snažiť sa hlúpymi zákonmi dostať sa do kúta, môže nastať aj slovenský brexit. Je teraz veľký tlak na EÚ, aby prehodnotila svoj pohľad na celkovú politiku," zdôraznil Kollár.

Šéf Sme rodina doplnil, že on vidí budúcnosť Slovenska v európskej komunite. "Ale nechať sa tlačiť do európskych zákonov a do vyhrážok kvôli imigrantom, to je silná káva. Bude musieť nastať rekonštrukcia EÚ, lebo sa naozaj rozsype," uzavrel.

G. MESEŽNIKOV: Netreba podliehať panike


Rozhodnutie Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie (EÚ) je problematické a znepokojujúce. Neprináša nič dobré pre EÚ a ani pre samotnú Britániu. Netreba však podliehať panike. Pre TASR to povedal Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Takýto výsledok posledné dni očakával. Myslí si, že kampaň za vystúpenie z EÚ bola neférová, označil ju až za "psychotický vzdor".

Na archívnej snímke Grigorij Mesežnikov
Foto: TASR/Michal Svítok
Súčasnú situáciu nemá brať podľa neho verejnosť tragicky. "Netreba podliehať panike," povedal. Poukázal, že sa vypracuje model postupného odchodu krajiny z EÚ a všetko bude mať svoje pravidlá. Po odchode Britov by sa podľa Mesežnikova mohla posilniť súdržnosť zvyšku členských krajín. "Politické elity to však musia prijať ako výzvu," poznamenal. Británia mala podľa neho niektoré "osobité názory", s ktorými EÚ nesúhlasila.

Nadchádzajúce predsedníctvo v Rade EÚ je pre Slovensko v takejto situácii poľutovaniahodná vec, myslí si Mesežnikov. Okrem migrácie sa totiž bude musieť zaoberať i brexitom. Slovensko čakajú rokovania, čo bude podľa Mesežnikova stresujúce. "No nič povzbudivé to nie je," dodal.

M. DZURINDA: Projekt európskeho znovuzjednotenia sa naštrbil


Projekt európskeho znovuzjednotenia sa britským referendom naštrbil. Ako vážne, o tom rozhodnú najmä európski lídri a ich reakcia na túto novú situáciu. Pre TASR to povedal slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda. Ten je v súčasnosti predsedom Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie (WMCES).

"Britský premiér David Cameron sa pred ostatnými parlamentnými voľbami zľakol rastúcej popularity populistu Nigela Faragea, ktorý si svoju pozíciu budoval na bezhlavej kritike európskych inštitúcií a vyháňaní Veľkej Británie z EÚ," uviedol Dzurinda. Cameron Farageovi podľa neho agendu čiastočne zobral a ostatné parlamentné voľby vyhral. "Avšak za cenu, ktorá sa mi zdá pre EÚ, Britániu a napokon i pre samotného Camerona privysoká. Cameron vyhral bitku, ale prehral vojnu," myslí si Dzurinda.

Projekt európskeho znovuzjednotenia vznikol podľa slovenského expremiéra predovšetkým ako bezpečnostný projekt. "Ako nástroj, ktorý má vďaka konštruktívnej a vzájomne výhodnej spolupráci európskych krajín zabezpečiť, že v Európe sa už nikdy nezrodí celosvetová ani kontinentálna vojna," dodal Dzurinda.

Beblavý: Výsledky referenda nie sú dobré pre EÚ ani Slovensko


Výsledky britského referenda nie sú dobrou správou ani pre Európsku úniu, ani pre Slovensko. Je ich však potrebné rešpektovať ako vyjadrenie vôle britských občanov a dohodnúť rýchly rozvod, ktorý čo najmenej poškodí európsku ekonomiku. V spoločnom vyhlásení to uviedli poslanci Národnej rady SR Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík.

"Fungujúca Európska únia je v životnom záujme Slovenska. Preto by malo urobiť všetko pre to, aby jeho predsedníctvo prispelo k úspešnému prekonaniu dôsledkov britského referenda, ale aj k širšiemu riešeniu európskej krízy," skonštatovali vo vyhlásení.



Vláda podľa poslancov bude mať v týchto krokoch ich plnú podporu. "Zároveň to však vyžaduje, aby si predseda vlády sám doma upratal a nevstupoval do predsedníctva rozptýlený a s oslabenou autoritou," doplnili.

Analytik: D. Cameron nie je výsledkom referenda právne viazaný


Aj po štvrtkovom britskom referende o vystúpení z Európskej únie zostáva otvorená otázka kedy sa tak v skutočnosti stane. Vyslovil svoj názor bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Členka komisie vyprázdňuje volebnú urnu počas sčítavania hlasov po skončení referenda o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ v Londýne 24. júna 2016.
Foto: TASR/AP
"Britský premiér David Cameron nie je výsledkom referenda právne viazaný, nemôže ho, samozrejme, ani ignorovať. Vystúpenie členskej krajiny z EÚ upravuje článok 50 Lisabonskej zmluvy. Premiérovi Cameronovi však nevyplýva z neho žiadna lehota, kedy by mal formálne orgánom únie oznámiť rozhodnutie o vystúpení. Pre oddialenie tohto dňa 'D' sa dá očakávať, že najprv odstúpi z funkcie a túto úlohu prenechá svojmu nástupcovi, čím docieli určitý odklad. Až tak premiér urobí, začne plynúť dvojročná lehota, počas ktorej by mali prebehnúť všetky formálne a právne procedúry vedúce k ukončeniu členstva," domnieva sa Žitný.

Podľa jeho názoru "kým tento krok premiér - či už Cameron alebo jeho nástupca - urobí, slovo dostane Dolná komora britského parlamentu". "Vzhľadom na to, že zo 650 poslancov vyjadrilo 455 jasné áno k zotrvaniu v EÚ, môže snemovňa výsledok referenda odmietnuť, pretože nie je ním právne viazaná. Na druhej strane orgány EÚ sa tiež nebudú nijako ponáhľať čo najskôr ukončiť rokovania o vystúpení prvej krajiny zo spoločného zväzku, aj z obáv, že by sa tým len posilnili odstredivé nálady v ďalších krajinách. Možno preto očakávať, že únia bude tvrdým protivníkom rýchleho a hladkého brexitu. Pritom treba rátať s mnohými sprievodnými a nepredvídateľnými javmi, od politických turbulencií až po nepokoje na kapitálových trhoch," povedal mimo iného Žitný.

J. BARÁNEK: Európe hrozí chaos


Výsledok britského referenda je vztýčený prst Bruselu a odkaz, že jeho imperatívne fungovanie nemá perspektívu. Politológ Ján Baránek to uviedol pre TASR v súvislosti s rozhodnutím voličov v britskom referende, v ktorom väčšina hlasovala za vystúpenie krajiny z Európskej únie.

"Pre orgány EÚ by to mal byť odkaz, že by mali prestať s nezmyslami a že aj s krajinami, ako je Česko či Slovensko, je potrebné rokovať menej imperatívne a viac konsenzuálne," uviedol politológ. Zdôraznil, že brexit je precedens a Európe hrozí chaos. "Dnes neviem odhadnúť, aký domino efekt to vyvolá, možno sa to podarí zastaviť, a možno nie. A potom Európska únia, tak ako ju poznáme, skončila," povedal Baránek.

Stúpenci brexitu kráčajú ulicami v centre Londýna v piatok 24. júna 2016.
Foto: TASR/AP
Upozornil, že o tomto riziku sa diskutovalo aj v minulom roku v súvislosti s problémom masívnej imigrácie. "Ukázalo sa, že sme sa vtedy nemýlili, lebo nám to Británia dnes potvrdila. To je do veľkej miery aj výzva Merkelovej, že niečo je zle a že tie krajiny treba jednoducho počúvať," povedal Baránek.

Politológ je presvedčený, že brexit výrazne ovplyvní naše predsedníctvo v Rade EÚ. "Dokonca je otázne, či to naozaj bude o našom predsedníctve, či sa to nesformalizuje na nejaké administratívne výkony," uviedol Baránek. "Predsa len po prvý raz sa EÚ bude zaoberať článkom č. 50 Lisabonskej zmluvy o vystúpení krajiny a situácia je natoľko vážna, že to určite nenechajú na Slovákov," skonštatoval Baránek. Je presvedčený, že najdôležitejšími postavami v ďalšom období budú Donald Tusk ako predseda Európskej rady, Jean-Claude Juncker ako predseda Európskej komisie, nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.

OKS: Rozhodnutie britských voličov rešpektujeme


Občianska konzervatívna strana (OKS) rozhodnutie britských voličov o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie ľutuje, ale rešpektuje ho. EÚ tým stráca jeden z najvýznamnejších "hlasov rozumu", ktorý často úspešne bránil tendenciám na ešte silnejšiu integráciu a byrokratizáciu únie. TASR informovali poslanec Národnej rady SR a predseda OKS Ondrej Dostál a podpredseda OKS a predseda Programovej rady OKS Juraj Petrovič.

"V situácii, keď Európska únia čelí hybridnej vojne zo strany Ruska a keď viaceré politické strany v rámci EÚ sledujú nacionalistické až extrémistické či separatistické ciele, bude veľmi dôležitý postoj politikov EÚ k britskému referendu," skonštatovala OKS vo svojom vyhlásení.

Populizmus a vzbudzovanie vášní sú podľa nej len časťou dôvodov, prečo sa nadpolovičná väčšina účastníkov britského referenda rozhodla hlasovať pre odchod z únie.

"Tou druhou časťou je skutočne prebujnelá, neprehľadná a často zbytočná byrokracia EÚ, nedostatok legitimity niektorých jej orgánov a nedostatok právomocí tých orgánov, ktoré legitimitu majú, nerešpektovanie stanovených pravidiel niektorými členskými štátmi bez patričnej reakcie orgánov EÚ, ako aj prílišný aktivizmus niektorých čelných predstaviteľov EÚ, ktorý je veľmi vzdialený európskej realite," uvádza OKS v stanovisku.

Podľa OKS ak sa z dôvodov, ktoré vyše polovicu britských občanov viedli k hlasovaniu za odchod Británie z EÚ, podarí poučiť sa, môže toto rozhodnutie predstavovať pre Európsku úniu nový impulz k vývoju správnym smerom.

Ak sa nepodarí zmeniť charakter a fungovanie EÚ smerom k dodržiavaniu vnútorných pravidiel, zvýšeniu legitimity jej orgánov a realistickejšiemu pohľadu na jej fungovanie, hrozí Európskej únii vlna podobných hlasovaní ako to britské.

"Slovensko nemá inú možnosť pre svoj úspešný rozvoj ako členstvo v Európskej únii. Sily a strany, ktoré presviedčajú občanov Slovenska o opaku, nehovoria pravdu. OKS je rozhodne a jednoznačne za zotrvanie Slovenska v Európskej únii a súčasne vyzýva jej predstaviteľov, aby využili túto príležitosť na zásadnú diskusiu o zlepšení fungovania EÚ. Predsedníctvo Slovenska by v tejto situácii mohlo byť príležitosťou nastoľovať tieto a ďalšie dôležité témy,"
uzatvára stanovisko.

ĽSNS: Verdikt občanov Británie vítame s veľkým potešením


Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) s veľkým potešením víta rozhodnutie občanov Británie vystúpiť z Európskej únie. Konštatoval to dnes vo svojom stanovisku Milan Uhrík, podpredseda ĽSNS a poslanec Národnej rady SR.

Na archívnej snímke Milan Uhrík
Foto: TASR - Pavel Neubauer
"Toto rozhodnutie prispeje k obnoveniu suverenity a nezávislosti kedysi slávnej a hrdej krajiny. Občania Veľkej Británie pochopili, že zotrvanie v Európskej únii by znamenalo postupný zánik ich krajiny v podobe, v akej ju poznali," zdôraznil Uhrík.

Podľa neho Británia sa nielenže odmietla stať plnohodnotným členom EÚ a nikdy neprijala centrálnu menu euro, ale dnes sa jej občania jasne vyslovili, že "s diktátorskou a likvidačnou politikou EÚ nesúhlasia".

Ako Uhrík poznamenal, výsledok referenda je veľkým povzbudením pre všetky európske národy, ktoré si chcú zachovať národný a kresťanský charakter svojich krajín.

"ĽSNS bude intenzívne pracovať na tom, aby aj Slovenská republika čo najskôr nasledovala britský príklad a vystúpila z EÚ - z tohto novodobého žalára národov skôr, ako bude neskoro," dodal podpredseda strany.

Potrebujeme racionálne úvahy a normálnu politiku, tvrdí analytik


Viac ako kedykoľvek potrebujeme štátnikov, potrebujeme ľudí, ktorí sú schopní vnímať hĺbku a komplexnosť sveta a procesov vo svete. V súvislosti s rozhodnutím Veľkej Británie vystúpiť z Európskej únie (EÚ) to na sociálnej sieti Facebook uviedol riaditeľ Inštitútu strategických politík - STRATPOL Robert Ondrejcsák.

"V týchto časoch potrebujeme pokoj, racionálne úvahy a normálnu politiku," uviedol Ondrejcsák na sociálnej sieti. Ako dodal, treba opakovať, že jednoduché riešenia neexistujú, resp. nefungujú, hoci sa často zdajú byť atraktívne. "Celá Európa prechádza krízou, a, žiaľ, doposiaľ najväčším víťazstvom celoeurópskej vlny populizmu sa stal brexit," dodal Ondrejcsák.