Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

VIDEO: Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali koaličnú dohodu

Na snímke zľava predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko, ktorí podpísali koaličnú dohodu v Bratislave v pondelok 16. októbra 2023. Foto: TASR Martin Baumann

Poverenie na zostavenie vlády dostal po voľbách predseda víťaznej strany Smer-SD Robert Fico.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Lídri strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v pondelok koaličnú dohodu. Urobili tak v historickej budove Národnej rady (NR) SR na bratislavskom Župnom námestí.


Predseda Smeru-SD Robert Fico priblížil, že Smer-SD a Hlas-SD získajú vo vláde zhodne po sedem pozícií, SNS tri. Konkrétne mená ministrov strany zatiaľ nepovedali.



Premiérsky post má zastávať nominant Smeru-SD. Strana má obsadiť ministerstvá spravodlivosti, dopravy, financií, zahraničných vecí, obrany a tiež pôdohospodárstva.

Hlas-SD má mať rezorty vnútra, hospodárstva, zdravotníctva, ale aj investícií a regionálneho rozvoja, práce a školstva. Nominovať má i podpredsedu vlády pre plán obnovy a odolnosti.

SNS bude mať ministra životného prostredia a kultúry, ako aj post šéfa nového ministerstva športu a cestovného ruchu, ktoré sa zriadi od 1. januára 2024.



Vo vláde budú podľa koaličnej zmluvy menovaní traja podpredsedovia, každej strane prináleží jeden. Tzv. krížová kontrola má byť len na niektorých ministerstvách.

Predsedom Národnej rady (NR) SR má byť nominant Hlasu-SD. Parlament má mať štyroch podpredsedov, koaličné strany nominujú po jednom, opozícii ostane jeden.

Koaličná zmluva tiež zaväzuje partnerov, aby odporúčali svojim poslancom nezúčastňovať sa na odvolávaní členov vlády ani ho iniciovať. Hovorí napríklad aj o koaličných rokovaniach na úrovni krajov a okresov.



Ak niektorý z predsedov koaličnej strany, jej poslaneckého klubu alebo člen vlády vznesie výhradu k niektorému materiálu na parlamentnej schôdzi, odporučia strany jeho vypustenie z programu.

Poverenie na zostavenie vlády dostal po voľbách predseda víťaznej strany Smer-SD Robert Fico. Neformálne rokovania viedlo aj PS, ktoré chcelo vytvoriť štvorkoalíciu s Hlasom, KDH a SaS. Napokon sa však dohodli na spolupráci strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS, ktoré podpísali memorandum aj s prerozdelením ministerstiev.