Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Peter Pišťanek, autor Rivers of Babylon, dobrovoľne odišiel zo sveta

Peter Pišťanek Foto: TASR Alica Jančoková

Známy slovenský spisovateľ Peter Pišťanek zomrel v nedeľu večer v bratislavskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici. Spisovateľa priviezli do nemocnice po požití väčšieho množstva liekov.

Bratislava 23. marca (Teraz.sk) - Vo veku nedožitých 55 rokov včera dobrovoľne odišiel zo sveta autor Rivers of Babylon, spisovateľ Peter Pišťanek. Smrť spisovateľa pre TASR potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská

"Drahý Peter, Netuším, čo Ťa viedlo k tomu, že si spomedzi nás takto nečakane odišiel. Snažím sa dať si dokopy nejaké myšlienky, ale nejde mi to. Akurát ma ako nejaká nepríjemná vyrážka svrbí to, že posledne som Ti povedal, že spravíme rozhovor pri príležitosti Rukojemníka a potom som sa Ti neozval. Prepáč mi to. Veľmi ma to mrzí. A ešte mi napadá ten text z Hammelovej pesničky, ktorú si dobre poznal: "Neuniesol toľko tiaže, spievať, letieť, milovať," odkázal Juraj Kušnierik na portáli dennik.tyzden.sk. jednému z najosobitejších slovenských spisovateľov.

Známy slovenský spisovateľ Peter Pišťanek zomrel v nedeľu večer (22.3.) v bratislavskej Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici.



Zdroj z ministerstva vnútra TASR informoval, že spisovateľa priviezli do nemocnice po požití väčšieho množstva liekov.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská uviedla, že 54-ročného muža priviezli záchranári do nemocnice v nedeľu krátko po 18.00 h vo vážnom stave.

"Bol intoxikovaný, v bezvedomí. Napriek snahe lekárov okolo 22.00 h zomrel," uviedla hovorkyňa UNB.

Peter Pišťanek
Foto: TASR Alica Jančoková


Do literatúry prozaik a publicista Peter Pišťanek vstúpil začiatkom posledného desaťročia 20. storočia.

Úspešne sa mu podarilo ponúknuť čitateľom novú podobu slovenskej literatúry. Pre svoje prózy čerpal námety z prostredia na pomedzí veľkomesta a vidieka. Jeho literárny debut, román Rivers of Babylon (1991) vzbudil veľký záujem čitateľov i kritiky, lebo v ňom autor expresívne a s použitím rôznych štýlových vrstiev opísal prostredie bratislavského podsvetia, postavy drobných i väčších podvodníkov a prostitútok.

Inšpiračné zdroje pre tento román nájdeme v tzv. poklesnutých žánroch. Autor kládol dôraz najmä na priamočiarosť rozprávania a rýchly spád deja. Odosobnene, lakonicky, no presne konštatoval skutkový stav vecí, hoci predmetom jeho rozprávania boli neraz bizarné, groteskné situácie.

Neskôr vydal Peter Pišťanek aj ďalšie pokračovania svojho prvého románu Rivers of Babylon 2 alebo Drevená dedina a Rivers of Babylon 3 alebo Fredyho koniec a zbierky poviedok Sekerou a nožom, zbierky mikropoviedok Skazky o Vladovi a Nové skazky o Vladovi a knihu Živý oheň z vína. Kniha Mladý Dônč je súbor troch noviel – Debutant, Mladý Dônč a Muzika.



Podľa románu Rivers of Babylon a novely Muzika sa nakrútili filmy.

Rukojemník
Rukojemník rozpráva príbeh Petra Achbergera, ktorý mal štyri roky, keď jeho rodičia emigrovali do Viedne. Nadýchali sa slobody a zatúžili ju dýchať natrvalo. Peter ostal u svojich starých rodičov v Devínskej Starej Vsi obklopený detskými a dospelými priateľmi a nepriateľmi. Bez rodičov, ktorí ostali za riekou, a s nádejou, že si jedného dňa poňho prídu. Dej sa odohráva v polovici 60. rokov minulého storočia, hlavný hrdina prežíva svoje detské dobrodružstvá a popritom sa dozvedá aj niečo o živote, jeho kráse i ťarche. Pišťanek priznal, že si detských hrdinov vybral preto, aby v kontraste s ich detskou priamočiarosťou a naivitou viac a zreteľnejšie vynikla pokrivená doba komunistického režimu. Autor sa pri opise chlapčenských dobrodružstiev inšpiroval aj vlastným detstvom.



Celý život prežil Peter Pišťanek v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, kde sa narodil 28. apríla 1960. Študoval dramaturgiu a scenáristiku na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V 80. rokoch bol spoluzakladateľom kultovej hudobnej skupiny Devínska Nová Vec.

Do roku 1988 vystriedal viacero zvláštnych zamestnaní, napríklad aj ako strážca parkoviska. Po roku 1990 začal pracovať ako súkromný podnikateľ, neskôr sa stal šéfredaktorom magazínu Tele-Video-Relax, potom bol kreatívnym pracovníkom v reklame, tvorcom webových stránok a šéfredaktorom internetového magazínu inZine, marketingovým pracovníkom v IT firme.

Na snímke zľava režisér filmu "Rukojemník" Juraj Nvota, strihač Alois Fišárek, herci Richard Labuda, Milan Lasica, Szidi Tobias a scenárista Peter Pišťanek počas tlačovej konferencie k slovenského filmu Rukojemník 7. januára 2015 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na pulty knižných obchodov sa v novembri 2014 dostal po rokoch jeho nový román Rukojemník. Autor kultovej trilógie Rivers of Babylon v novinke rozohral silný realistický príbeh o obyčajných malých ľuďoch z pohraničnej obce, ktorí sa musia vyrovnať s udalosťami veľkých dejín.