Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. januára 2023 - 11.45 h.



Bratislava - Pokračuje 78. schôdza Národnej rady. V úvode 18. rokovacieho dňa do programu pribudol návrh uznesenia o skrátení volebného obdobia parlamentu. Hlasovať o ňom majú v utorok o 17.00 h.

- Do diskusie o uznesení o skrátení volebného obdobia Národnej rady sa písomne prihlásilo 13 rečníkov. Prijatím uznesenia by sa skrátilo volebné obdobie začaté v roku 2020 tak, že predčasné voľby do Národnej rady by boli 30. septembra 2023.



Bratislava - Nadúmrtnosť na Slovensku sa v decembri priblížila k hranici 20 percent a bola druhá najvyššia v roku 2022. Vyššiu celkovú nadúmrtnosť spôsobil predovšetkým nárast počtu zomretých na choroby obehového systému a dýchacej sústavy. Informoval o tom Štatistický úrad.



Pezinok - V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov nariadil Špecializovaný trestný súd v Pezinku sedem nových termínov hlavného pojednávania. Nové termíny boli nariadené na 9. februára, 17. a 28. marca, a tiež na 5., 6., 21. a 24. apríla. Predsedníčka senátu Ružena Sabová naznačila, že v apríli by mohol byť vyhlásený rozsudok.



Bratislava - Exminister školstva Branislav Gröhling stojí za Študentskou radou vysokých škôl a apeluje na poslankyňu OĽANO Máriu Šofranko, aby odstúpila z Rady Fondu na podporu vzdelávania. Táto nominácia nevzbudzuje podľa neho len nedôveru, ale je aj výsmechom do tváre všetkým poctivým študentom.



Bratislava - Ukrajina má záujem o ďalších 14 kusov húfnic Zuzana 2. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Podľa nej ministerstvo je aktuálne vo fáze rokovaní.

Na snímke samohybná kanónová húfnica ZUZANA 2.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Bratislava – KDH apeluje na dočasne poverenú vládu, aby začala s okamžitou pomocou pre samosprávy. V prípade, že samosprávy pôjdu do avizovaných protestov, KDH je pripravené samosprávy podporiť aj prostredníctvom svojich primátorov a starostov.



Brusel - Predseda Európskej rady Charles Michel privítal rozhodnutie Nemecka dodať Ukrajine moderné tanky typu Leopard 2. Nemecko včera po niekoľkotýždňovom tlaku zo strany spojencov ohlásilo, že dodá Ukrajine 14 tankov Leopard 2. Takisto povolí, aby tieto tanky nemeckej výroby dodali Kyjevu aj Poľsko a ďalšie krajiny.



Moskva - Kremeľ predpoludním vyhlásil, že rozhodnutie západných krajín poskytnúť Ukrajine moderné tanky znamená, že sú účastníkom konfliktu.



Kyjev - Ukrajina ráno vyhlásila letecký poplach na väčšine územia a oblastné úrady varovali obyvateľov pred prípadnými raketovými útokmi Ruska. Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK pre nebezpečenstvo raketového útoku oznámila núdzové odstávky dodávok elektriny v hlavnom meste Kyjev a okolí a tiež v Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti.

- Rusko ráno vypálilo vyše 30 rakiet na ciele po celej Ukrajine v rámci najnovšej vlny útokov. Oznámila to ukrajinská armáda.

- V dôsledku raketového útoku ruskej armády zahynul dnes v Kyjeve jeden človek a dvaja utrpeli zranenia.



Varšava - Systémy protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka už dorazili na miesto pôsobenia v Poľsku. Vojenský transport dvoch batérií Patriot sa vydal na cestu zo spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko v pondelok ráno.

Nemeckí vojaci, ktorí začínajú s presunom dvoch z troch batérií systému protivzdušnej obrany Patriot zo základne Gnoien v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko do Poľska v pondelok 23. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Ramalláh — Pri zásahu izraelskej armády v utečeneckom tábore v meste Džanín na okupovanom Západnom brehu Jordánu zahynulo dnes najmenej deväť Palestínčanov. Desiatka ďalších ľudí utrpela zranenia.



Bratislava - Ekonomická univerzita v Bratislave medzi prvými univerzitami na Slovensku vyplatila 66 talentovaným študentom a 23 nadpriemerným študentom zo sociálne znevýhodneného prostredia štipendium z plánu obnovy. V priebehu troch rokov dostanú títo študenti postupne 801.000 eur.



Bratislava - Na celom území Slovenska sa môže počas dnešného dopoludnia vyskytnúť hmla a poľadovica. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý vydal výstrahy prvého stupňa.



Bratislava - Slovenská pošta vydá zajtra poštovú známku Osobnosti: Krista Bendová (1923 – 1988) s nominálnou hodnotou jedno euro.