Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Svet/Bratislava 10. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. januára 2024 - 17.45 h.



Bratislava - O novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vrátila parlamentu prezidentka Zuzana Čaputová, budú poslanci Národnej rady rokovať v piatok 12. januára od 9.00 h. Zaradenie tohto bodu do programu aktuálnej schôdze si odsúhlasilo plénum. Zároveň poslanci rozhodli aj o tom, že rozprava k tomuto bodu bude trvať 12 hodín.



Bratislava - Skrátené legislatívne konanie nemá žiadny dosah na to, ako dlho sa bude o návrhu zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry rokovať. Uviedol to predseda vlády Robert Fico, ktorý na rušení Úradu špeciálnej prokuratúry stále trvá, vo funkčnosti ponechajú iba Špecializovaný trestný súd.



Bratislava - Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov. Uviedol to minister zahraničných vecí Juraj Blanár v súvislosti so spoločným vyhlásením o odsúdení tohto činu, pod ktoré sa podpísalo takmer 50 krajín vrátane všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD).
Foto: TASR - Martin Baumann



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba a šéfka rezortu hospodárstva Denisa Saková chcú ísť pre odpredaj košického U. S. Steel do Japonska. Minister sa obáva najmä prepadnutia 600 miliónov eur, ktoré envirorezort ponúkol firme v rámci dekarbonizačnej schémy.



Bratislava - Vláda by mohla nariadením rozhodnúť o skoršom vyplatení určitej časti 13. dôchodku kedykoľvek počas roka. Mohla by tak určiť ľubovoľnú výšku sumy. Po rokovaní vlády o tom informoval minister práce Erik Tomáš.
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Minister financií Ladislav Kamenický upozornil, že pri snahe o pomoc so zvýšenými splátkami hypoték v prípade ich refinancovania v inej banke vzniká viacero problémov. Platný zákon v takomto prípade s pomocou štátu nepočíta.



Bratislava - Líder hnutia Slovensko Igor Matovič odmietol, že by on a jeho rodina spáchali daňové podvody. Odmieta útoky na jeho manželku. Predstavitelia vládnej koalície si podľa neho vymýšľajú. Avizuje preto trestné oznámenie. Premiér Robert Fico spolu s poslancom parlamentu Tiborom Gašparom vyhlásili, že Úrad špeciálnej prokuratúry mal k dispozícii informácie k podozreniam voči Matovičovi a jeho manželke a nekonal.



Bratislava - Poslanci Národnej rady za KDH podali návrh na odvolanie Ľuboša Blahu zo Smeru-SD z postu podpredsedu parlamentu. Odovzdali 37 podpisov od poslancov opozície. Bratislava - Opozičná SaS podáva návrh na odvolanie Tibora Gašpara zo Smeru-SD z postu predsedu Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.



Bratislava - Poslanec Juraj Krúpa z SaS žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného brannobezpečnostného výboru. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok má na ňom vysvetliť plány týkajúce sa reorganizácie polície, hlavne Národnej kriminálnej agentúry. Podpisy na zvolanie výboru už vyzbieral.



Bratislava - Poslanec Národnej rady a podpredseda Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek iniciuje zvolanie mimoriadneho zahraničného výboru. Kritizuje šéfa diplomacie Juraja Blanára, že sa Slovensko nepridalo k vyhláseniu 48 krajín, ktoré odsúdili presun zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou.
Na snímke zľava poslanec NR SR Tomáš Valášek (nezaradený).
Foto: TASR - Michal Svítok



Banská Bystrica - Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, uznal košického maturanta Matúša Mamáka za vinného z viacerých trestných činov viažucich sa k podpore terorizmu a odsúdil ho na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky. Rozsudok je právoplatný, keďže samosudca schválil dohodu o vine a treste.



Vilnius - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že akékoľvek meškanie západnej pomoci Kyjevu povzbudzuje Kremeľ. "On sa nezastaví," povedal ukrajinský prezident na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.



Moskva – Prezident Vladimir Putin pricestoval na svoju vôbec prvú prezidentskú pracovnú návštevu Čukotky na Ďalekom východe.



Budapešť - Maďarská prezidentka Katalin Nováková vymenovala politológa Tamása Láncziho za predsedu novovzniknutého Úradu na ochranu suverenity, ktorý začne fungovať 1. februára.



Ramalláh - Washington podporuje "hmatateľné kroky" smerujúce k vytvoreniu palestínskeho štátu. Vyhlásil to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas stretnutia s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.