Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 18. marca 2024 - 17.45 h.


Bratislava - Konsolidácia verejných financií, dostupnosť bývania, vzdelávací systém, podpora rodín a trh práce či energetika. To boli dnes hlavné témy rokovania premiéra Roberta Fica s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Mathiasom Cormannom. "Vítame tento ekonomický prehľad na rok 2024. Vláda je prakticky ešte stále nová, a preto môžeme tieto odporúčania, ktoré OECD prináša, prenášať do našich jednotlivých politík," zhodnotil Fico.

Na archívnej snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Rekonštrukcie súdov sa nestíhajú zrealizovať do konca roka 2025. Hrozí preto, že Slovensku nevyplatia takmer 300 miliónov eur z plánu obnovy. Dnes na to upozornil minister spravodlivosti Boris Susko. Avizoval, že prebiehajú intenzívne debaty o posune termínov alebo revízii plánu obnovy.

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD ).
Foto: TASR - Dano Veselský


Bratislava/Pezinok - Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry si dnes prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia generálnej prokuratúry, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry. Informoval o tom špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorého zaradili na legislatívny odbor.

Na archívnej snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Policajný zbor prijal v súvislosti s prezidentskými voľbami viacero opatrení. V deň volieb bude v uliciach Slovenska zvýšený počet policajtov. Dbať budú na zabezpečenie ochrany verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.


Bratislava - Reforma detských pohotovostí podľa opozičného KDH nemôže vyzerať tak, že sa niektoré pohotovostné ambulancie zatvoria a občania ostanú bez akejkoľvek služby, ktorá je v regiónoch potrebná. Hnutie upozorňuje, že nechať regióny bez detských pohotovostí môže spôsobiť ohrozenie života. Uviedlo to po rokovaní ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej so zástupcami pediatrickej spoločnosti a Združenia miest a obcí Slovenska, týkajúceho sa konsolidácie detských pohotovostí.


Bratislava - Štát si dnes v rámci pravidelnej plánovanej aukcie požičal ďalších viac ako 600 miliónov eur. Slovensko si aktuálne požičiava najdrahšie v eurozóne, približne s dvoj až trojnásobnou rizikovou prirážkou ako Rakúsko, menej platí investorom aj Grécko, upozornil hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.


Moskva - Ruské prezidentské voľby vyhral Vladimir Putin so ziskom 87,28 percenta hlasov. Oznámila to dnes po sčítaní všetkých hlasov ruská Ústredná volebná komisia. Na druhom mieste sa umiestnil kandidát strany Ruskej federácie Nikolaj Charitonov, ktorého podporilo 4,31 percenta voličov. Tretí skončil Vladislav Davankov zo strany Noví ľudia a na poslednom štvrtom mieste je predseda Liberálnodemokratickej strany Ruska Leonid Sluckij


Brusel - Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ dnes v reakcii na smrť opozičného lídra Alexeja Navaľného schválili ďalší balík sankcií voči Rusku. Sankcie sa týkajú ľudí z ruského justičného systému. Očakáva sa, že ďalšie podrobnosti o nich budú oznámené v najbližších dňoch


Berlín - Bývalý ruský oligarcha a prominentný kritik Kremľa Michail Chodorkovskij dnes vyzval západné vlády, aby neuznali víťazstvo Vladimira Putina v prezidentských voľbách. Tvrdil pritom, že opozícia je v postoji voči staronovému šéfovi Kremľa jednotná.


Viedeň - Rakúsko potrebuje v nadchádzajúcich rokoch výrazne zvýšiť počet vydávaných pracovných povolení pre cudzincov z krajín mimo Európskej únie, aby tak čelilo nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Vyhlásil to rakúsky minister hospodárstva a práce Martin Kocher. Počas nasledujúcich štyroch rokov sa má počet povolení zdvojnásobiť zo súčasných čosi viac ako 8000 na približne 16.000.


Štokholm - Členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii nie je namierené voči nikomu a nikoho neohrozuje, vyhlásil dnes švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv na ceremónii vztýčenia vlajky NATO pred budovou parlamentu v Štokholme.


Praha - Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov. Od začiatku roka sa čierny kašeľ potvrdil o 3101 osôb, predovšetkým u stredoškolákov.


Vrnjačka Banja - Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. Dnes deklasovali domáci tím 10:1.