Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 16. mája 2024 - 17.45 h.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová spoločne so svojím nástupcom Petrom Pellegrinim pozvú do Prezidentského paláca lídrov všetkých parlamentných politických strán. Cieľom je upokojiť situáciu a odmietnuť násilie.
Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave 16. mája 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) po útoku je naďalej veľmi vážny. Uviedol to zvolený prezident Peter Pellegrini po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici. Nakrátko spolu podľa jeho slov komunikovali.



Bratislava - Útok na premiéra Roberta Fica dozoruje oddelenie závažnej kriminality Generálnej prokuratúry SR. Viac informácií nateraz nemôžu poskytnúť.



Bratislava - Strany Smer-SD i Hlas-SD v najbližšom období utlmia svoje aktivity v rámci kampane k voľbám do Európskeho parlamentu. V súvislosti s atentátom na predsedu vlády Roberta Fica a deklarovanou snahou o upokojenie spoločnosti to uviedli zástupcovia oboch strán, podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Na snímke v popredí sprava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a ďalší ministri a ministerky počas tlačovej konferencie po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR v Bratislave vo štvrtok 16. mája 2024.
Foto: TASR - Pavel Neubauer



Bratislava - Slovenská informačná služba ostro odsúdila útok na predsedu vlády Roberta Fica. Zároveň sa pridala k výzvam určeným verejnosti, aby nešírila konšpirácie a nenávistné prejavy v mediálnom prostredí a dopriala priestor a čas na prácu všetkým bezpečnostným zložkám štátu.

- Po včerajšej streľbe na predsedu vlády Roberta Fica narástol podiel hybridných hrozieb vo virtuálnom priestore. Povedal to policajný prezident Ľubomír Solák.



Bratislava - Podpredseda parlamentu a líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka ocenil výzvu prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nástupcu Petra Pellegriniho na zmierenie spoločnosti. Ich sp
Na snímke policajná páska na Námestí baníkov v Handlovej po streľbe na premiéra Roberta Fica v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto: TASR - Alexandra Moštková
oločné vyhlásenie v reakcii na útok na premiéra Roberta Fica považuje za silné politické gesto.



Bratislava - Novým generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže sa oddnes stal Ľubomír Klištinec.



Bratislava - Na Slovensku sa po prvýkrát uskutočňuje zasadnutie vedúcich predstaviteľov Európskej siete agentúr životného prostredia (EPA Network). Organizuje ho Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s envirorezortom v Bratislave. Zasadnutie trvá do zajtra.



Bratislava - Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR Richard Kubas.



Bratislava - Štátny ústav pre kontrolu liečiv sťahuje z trhu jednu šaržu lieku Metfogamma 500. Používa sa pri liečbe cukrovky druhého typu.



Budapešť/Bratislava - Po vlaňajších parlamentných voľbách sa Slovensko vydalo na cestu presadzovania mieru, čo znamenalo pre Maďarsko veľkú pomoc. Atentátom na predsedu vlády Roberta Fica však bol tento proces pozastavený a Maďarsko zostalo v snahách o mier osamotené.



Varšava - Poľský premiér Donald Tusk dnes informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on.



Varšava - Poľsko zaradilo na zoznam hľadaných osôb kontroverzného sudcu Tomasza Szmydta, ktorý nedávno utiekol do susedného Bieloruska, aby sa vyhol možnému stíhaniu pre obvinenia zo špionáže.

Madrid - Španielska polícia uviedla, že zhabala 1,8 tony metamfetamínu, ktorý sa mexický drogový kartel Sinaloa snažil predať v Európe.



Brusel - Pätnásť členských krajín Európskej únie požaduje ďalšie sprísnenie azylovej politiky bloku, aby sa uľahčilo premiestňovanie migrantov bez dokladov do tretích krajín - a to aj v prípade ich záchrany na mori. Európska komisia sa bude obsahom listu zaoberať.



Portorož - Európska centrálna banka pravdepodobne zníži v júni úrokové sadzby, s celkovým uvoľňovaním menovej politiky sa však nemieni ponáhľať. To znamená, že s ďalšími krokmi po júnovej redukcii by mohla počkať, aby si vytvorila priestor na zhodnotenie situácie. Povedal to guvernér lotyšskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Martinš Kazaks.



Praha - V reakcii na atentát na premiéra Roberta Fica česká polícia sprísňuje bezpečnostné opatrenia na majstrovstvách sveta v hokeji. Týka sa to najmä Ostravy, kde hrá aj slovenský tím.
Na snímke slovenskí fanúšikovia povzbudzujú počas zápasu základnej B-skupiny USA - Slovensko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Ostrave v pondelok 13. mája 2024.
Foto: TASR