Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. novembra 2021 - 17.45 h.



Bratislava - Od stredy (1. decembra) bude po príchode na Slovensko povinná karanténa pre všetky osoby, ktoré sa za posledných 14 dní vrátili z krajín južnej Afriky (Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe), Izraela, Hongkongu či Seychel. Karanténa platí pre všetkých, bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia COVID-19. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá je reakciu na nový koronavírusový variant omikron.



Praha - V Českej republike potvrdili prvý prípad nákazy novým variantom omikron. Ide o osobu, ktorá sa vrátila z Afriky. Infikovaná žena je momentálne v izolácii.



Viedeň/Innsbruck - Výskyt koronavírusového variantu omikron oficiálne potvrdili aj v Rakúsku.



Bratislava – Hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková informovala o tom, že omikron variant, teda nový variant nového koronavírusu, sa na Slovensku v doposiaľ testovaných vzorkách nepotvrdil.



Budapešť/Bratislava - Svet čelí mnohým krízam, svet sa mení, výzvy, ktoré pribúdajú, sú početnejšie a zložitejšie. Preto je potrebné zomknúť sa, spolupracovať v duchu zakladateľov Vyšehradskej štvorky. Dnes to povedala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na samite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky v Budapešti. Taktiež ocenila zhodu prezidentov V4 na iniciatíve, v rámci ktorej chcú vyzvať občanov svojich krajín, aby sa dali zaočkovať proti novému koronavírusu. K otázke bezpečnostnej situácie na poľsko-bieloruských hraniciach uviedla, že zneužívanie utečencov bieloruským režimom považujú prezidenti V4 za absolútne neprípustné. Po samite na novinársku otázku o stave právneho štátu v Poľsku a Maďarsku reagovala slovami, že Slovensko sleduje diskusiu v rámci Európskej únie týkajúcu sa otázok právneho štátu.


Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová, prezident Maďarska János Áder a prezident Poľska Andrzej Duda počas tlačovej konferencie po stretnutí prezidentov členských krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Budapešti v pondelok 29. novembra 2021.
Foto: TASR - Ladislav Vallach




Praha - Povinné očkovanie proti novému koronavírusu pre vybrané profesie a ľudí starších ako 60 rokov v Českej republike navrhne tamojšie ministerstvo zdravotníctva od 1. marca 2022.



Bratislava - V aktuálnej pandemickej situácii je dôležité, aby krajinu začala spájať spoločná zodpovednosť a solidarita. "Ak chceme zvládnuť súčasnú kritickú situáciu, vedecké poznatky a odporúčania odborníkov hovoria o očkovaní ako o účinnej ceste," uviedli v spoločnej výzve bývalí premiéri Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová, ako aj ďalší predstavitelia politického života.



Bratislava - Dôvera Slovákov voči vláde a Národnej rade je nižšia než voči primátorom, starostom a poslancom mestských a obecných zastupiteľstiev. Zatiaľ čo vláde aktuálne dôveruje len necelá štvrtina populácie a Národnej rade 27 percent obyvateľov, pri lokálnych politikoch je to až 58 percent. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra Focus pre organizáciu Transparency International Slovensko v druhej polovici novembra.



PrahaČeský prezident Miloš Zeman po včerajšom vymenovaní premiéra Petra Fialu (ODS/Spolu) dnes prijal prvého kandidáta na člena nového vládneho kabinetu – šéfa Pirátov Ivana Bartoša.


Ivan Bartoš, archívna snímka.
Foto: TASR/AP




Košice – V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura za ostatný mesiac hospitalizovali dvoch pacientov intoxikovaných ivermektínom. V prípade jedného pacienta ide o život ohrozujúci stav s poruchou vedomia a ďalšími závažnými neurologickými príznakmi. Odborníci z košickej nemocnice zdôrazňujú, že ivermektín nie je liekom na ochorenie COVID-19.



Bratislava - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková si vie predstaviť debatu o povinnom plošnom očkovaní proti ochoreniu COVID-19 pre osoby nad 12 rokov. Prípadné zavedenie celoplošného očkovania by podľa nej bolo dobré upraviť samostatným zákonom.



Bratislava - Predseda Súdnej rady Ján Mazák a generálny prokurátor Maroš Žilinka majú rozdielny názor na využívanie paragrafu 363 Trestného zákona. Mazák si myslí, že spôsob, akým ho Žilinka používa, môže byť protiústavný. Generálny prokurátor na neho reaguje, že nemá právomoci hodnotiť jeho prácu. Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon. K úprave paragrafu 363 prebieha diskusia aj v koalícii.



Bratislava - Slovenský maloobchod žiada okamžité kompenzácie. Uviedol to Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov. Schválením lockdownu mali podľa neho podnikatelia okamžite vedieť, akým spôsobom budú za toto obdobie odškodnení.



Uppsala - Slovenské florbalistky vyhrali svoj prvý zápas na majstrovstvách sveta vo švédskej Uppsale. Dnes si v B-skupine poradili s Nemkami 6:0 a v tabuľke obsadili so ziskom dvoch bodov tretiu priečku.