Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 9. novembra 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Po skončení aktuálnej 75. schôdze Národnej rady SR budú nasledovať dve mimoriadne rokovania, ktoré inicioval opozičný Smer-SD. Jedno sa týka situácie v zdravotníctve a požiadaviek lekárov, na druhom by mal odvolávaniu čeliť minister vnútra Roman Mikulec.

Bratislava - Niektorí poslanci Národnej rady SR zo Sme rodina by hlasovali za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca, no ako koaličné hnutie nemôžu hlasovať za odvolanie koaličného ministra. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu parlamentu a lídra Sme rodina Borisa Kollára.

Bratislava - Zamestnanosť osôb so zdravotným postihnutím a ich začlenenie na trh práce sa posilnia. Predpokladajú to novely zákonov o službách zamestnanosti, ktoré poslanci Národnej rady schválili.

Bratislava - Právne postavenie odberateľov elektriny alebo plynu v domácnosti v prípade hroziaceho prerušenia dodávky elektriny alebo plynu sa zlepší. Zabezpečiť to má novela zákona o energetike, ktorú odsúhlasil parlament.

Bratislava - Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú odobril parlament, zvyšuje efektívnosť dôchodkového sporenia z pohľadu celkovej nasporenej sumy a môže priniesť sporiteľom po 40 rokoch sporenia v priemere o 64 percent viac úspor.

Bratislava - Prídavok na dieťa sa zvýši na 60 eur mesačne. Opätovne sa tiež zavedie jednorazové zvýšenie prídavku v sume 110 eur pre deti pri nástupe do prvého ročníka základnej školy.

Bratislava - Na Slovensku pribudnú dva nové pamätné dni. Deň obetí pandémie COVID-19 bude pripadať na 6. marca. Zároveň sa 22. september stane Dňom boja proti nenávistným prejavom na deťoch. Včera to schválili poslanci Národnej rady.

Bratislava - Dávky na zabezpečenie základných životných podmienok pre ľudí v hmotnej núdzi by sa mali zvýšiť približne o 14 %. Vyplýva to z návrhu novely zákona o hmotnej núdzi, o ktorej má dnes rokovať vláda.

Bratislava - Rezort zdravotníctva čaká na odpoveď Lekárskeho odborového združenia k návrhu memoranda. Minister zdravotníctva vladimír Lengvarský ubezpečil, že na strane vlády je vôľa nájsť riešenia, tiež že viaceré z požiadaviek lekárskych odborárov už splnené boli.

Kyjev - Hlavnou podmienkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pre pokračovanie mierových rokovaní s Ruskom je obnovenie územnej celistvosti Ukrajiny.

Washington - V Spojených štátoch sa o polnoci uzavreli prvé volebné miestnosti, v ktorých americkí voliči odovzdávali hlasy v kľúčových voľbách do amerického Kongresu. Po niekoľkých hodinách sčítavania hlasov to zatiaľ nevyzerá na jednoznačné víťazstvo ani jednej zo strán.

Moskva - Rusko a Spojné štáty diskutujú o možnosti obnovení rozhovorov o strategických jadrových zbraniach, ktoré by tak boli vôbec prvými od začatia ruskej invázie na Ukrajinu.

New York - Valné zhromaždenie OSN bude na budúci týždeň hlasovať o rezolúcii, ktorá vyzýva Rusko, aby sa zodpovedalo za porušenie medzinárodného práva v súvislosti s inváziou na Ukrajinu vrátane zaplatenia reparácií.

Šarm Aš-Šajch - Usporiadatelia klimatického summitu OSN v Egypte predstavili globálny plán, ktorý má najchudobnejším komunitám sveta pomôcť odolať vplyvom globálneho otepľovania.

Al Ain - Slovenský reprezentant v parastrelectve Radoslav Malenovský získal striebornú medailu na MS v Al Aine v Spojených arabských emirátoch. Druhé miesto obsadil v disciplíne R7 - malorážka 3x40 muži.

Granada - Slovenská reprezentácia získala na svetovom šampionáte v parastolnom tenise v Granade bronz vo štvorhre v skupine MD4.

Glasgow - Slovenským tenistkám nevyšiel vstup do finálového turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe, keď v dueli B-skupiny podľahli Austrálii 1:2.

Winterthur - Slovenskí florbalisti neuspeli vo svojom záverečnom dueli v základnej A-skupine na MS vo florbale. Vo Winterthure podľahli domácim Švajčiarom 3:9 a v tabuľke obsadili tretie miesto.