Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 11. novembra 2022 - 5.45 h.

Lešť - Takmer stovku slovinských vojakov pôsobiacich v rámci viac ako tisícčlennej mnohonárodnej bojovej jednotky NATO v centre výcviku v Lešti navštívil včera prezident Slovinska Borut Pahor spolu so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Helsinki - Slovenského premiéra prijal včera fínsky prezident Sauli Niinistö. Heger na stretnutí vyjadril jednoznačnú podporu Slovenska pre vstup Fínska do Severoatlantickej aliancie.

Praha - Dohoda o výraznejšej policajnej spolupráci priamo na hraniciach Slovenska a Česka je výsledkom včerajšej pracovnej večere českého premiéra Petra Fialu a predsedu vlády SR Eduarda Hegera, ministrov vnútra a policajných prezidentov oboch krajín. Cieľom je zrýchliť kontroly a dať prevádzačom najavo, že hranica nie je priestupná.

Bratislava - Poslankyňa Jana Bittó Cigániková končí vo funkcii predsedníčky Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo. Návrh, ktorý podal nezaradený poslanec Martin Čepček, podporilo včera v tajnom hlasovaní 67 poslancov z 91 prítomných.

Bratislava - Spustenie reformy súdnej mapy sa posunie o päť mesiacov, teda z 1. januára na 1. júna 2023. Vyplýva to z novely zákona, ktorú schválili poslanci Národnej rady.

Bratislava - Energeticky náročné podniky už môžu požiadať Ministerstvo hospodárstva SR o finančné kompenzácie na vysoké ceny energií. Rezort hospodárstva má na tieto kompenzácie vyčlenených 40 miliónov eur.

Bratislava – Poslancov dnes čaká mimoriadne rokovanie k situácii v zdravotníctve. Inicioval ho opozičný Smer-SD. Po ňom by mala nasledovať ešte jedna mimoriadna schôdza, na ktorej by mal čeliť odvolávaniu minister vnútra Roman Mikulec.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by chcel požiadavky Lekárskeho odborového združenia uzavrieť na budúci týždeň. V pondelok sa chce stretnúť so šéfom lekárskych odborárov Petrom Visolajským.

Kúty - Každý migrant, ktorý je v schengenskom priestore, je nevyhostiteľný a budeme si ho navzájom posúvať. A skôr či neskôr sa do Nemecka dostane. Uviedol počas návštevy stanového mestečka v Kútoch v okrese Senica k situácii na hranici medzi Českou a Slovenskou republikou prezident Policajného zboru Štefan Hamran.

Washington - Biely dom včera oznámil, že americký prezident Joe Biden sa v pondelok, pred summitom G20 v Indonézii, prvýkrát osobne stretne so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite G20 nezúčastní pre "obavy z pokusu o atentát" zo strany Západu.

Peking - Čínsky prezident Si Ťin-pching nariadil armáde, aby všetko svoje úsilie zamerala na boj a prípravu na vojnu. Uviedol tiež, že Čína sa v súvislosti s Taiwanom nachádza v "nestabilnej a neistej" situácii.

Ženeva - Predstavitelia Organizácie Spojených národov a Ruska budú v Ženeve rokovať o dohodách o vývoze obilia a hnojív z Ukrajiny a Ruska cez Čierne more.

Washington - Spojené štáty poskytnú Ukrajine v rámci nového balíka bezpečnostnej pomoci v hodnote 400 miliónov dolárov systémy protivzdušnej obrany a rakety zem-vzduch.

Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu schválili zrušenie kontrol na vnútorných hraniciach medzi schengenským priestorom a Chorvátskom. Chorvátsko by sa mohlo stať členom Schengenu od 1. januára 2023.

Teherán - Irán vyvinul hypersonickú balistickú strelu, ktorá je schopná obísť všetky systémy protiraketovej obrany.

Washington - Spojené štáty sa rozhodli, že Ukrajine neposkytnú moderné útočné bezpilotné lietadlá Grey Eagle MQ-1C, hoci ich o to opakovane žiadali Kyjev aj časť členov amerického Kongresu.

Al Ain - Slovenská reprezentantka v parastreľbe Veronika Vadovičová získala druhé zlato na MS v Al Aine v disciplíne R2 - vzduchová puška v stoji.

Krefeld - Slovenskí hokejisti vstúpili neúspešne do turnaja o Nemecký pohár 2022. Vo včerajšom dueli v Krefelde podľahli Rakúsku 2:3 po predĺžení.

Levice – Slovenská mužská basketbalová reprezentácia včera vyhrala v D-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2025 nad Dánskom 74:70.