Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 16. novembra 2022 - 5.45 h.



Varšava - Ruské raketové útoky včera popoludní zasiahli aj Poľsko a usmrtili dve osoby. Raketa zasiahla sušičku obilia v obci Przewodów neďaleko hraníc s Ukrajinou. Podľa redaktora poľského Radia ZET Mariusza Gierszewskeho, ktorý sa odvolal na svoje zdroje, išlo pravdepodobne o zostrelenú ruskú raketu ukrajinskou protivzdušnou obranou.



Washington - Lietadlo aliancie NATO letiace včera nad poľským vzdušným priestorom monitorovalo aj pohyb rakety, ktorá neskôr dopadla na poľské územie. Pre americkú spravodajskú televíziu CNN to povedal nemenovaný vojenský predstaviteľ aliancie. Americký prezident Joe Biden povedal, že raketa, ktorá včera dopadla na územie Poľska, zrejme nebola vypálená z Ruska. Odvolal sa na trajektóriu rakety.



Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že nateraz neexistujú jasné dôkazy o tom, kto včera odpálil raketu smerom na poľskú obec Przewodów. Dodal, že raketa bola "s najväčšou pravdepodobnosťou ruskej výroby".



Kyjev - Ukrajina z incidentu obvinila Rusko, pretože včera spustilo ďalšiu vlnu mohutných raketových útokov na veľkej časti územia Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany však deklarovalo, že na ciele v blízkosti poľsko-ukrajinských hraníc neboli včera vypálené žiadne ruské rakety. Obec Przewodów sa nachádza asi 60 kilometrov od západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré sa včera tiež stalo cieľom útokov ruskej armády.



Varšava - Poľsko zvyšuje úroveň pohotovosti niektorých jednotiek svojej armády v reakcii na včerajší výbuch pri svojich hraniciach s Ukrajinou. Varšava zároveň zvažuje aj aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, čo by znamenalo konzultácie medzi spojencami NATO.



Bratislava - Informácie o dopade rakiet na územie Poľska sú znepokojivé a prirodzene vzbudzujú obavy, ale počkajme si na zhodnotenie celej situácie v najbližších hodinách. Uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Minister obrany Jaroslav Naď avizoval posilnenie bezpečnosti slovenských hraníc a vzdušného priestoru.
Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Praha - Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR prijala včera uznesenie, v ktorom súčasný režim v Rusku označila za teroristický.



Bratislava - Vláda pomôže samosprávam zvládať energetickú krízu. Oznámil to premiér Eduard Heger s tým, že od 1. januára do 31. marca bude cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne bude zastropovaná na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne preplatí 80 percent z toho štát.



Bratislava - Lekárski odborári sú pripravení dohodnúť sa a pomôcť nemocniciam. Chcú, aby k dohode došlo tento týždeň. Rokovanie na Úrade vlády má pokračovať aj dnes. Ak by došlo k dohode, zajtrajší protest za záchranu zdravotníctva by sa mohol zrušiť.



Bratislava - Plénum Národnej rady SR nebolo včera ani po prestávke uznášaniaschopné pri hlasovaní o návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Predseda parlamentu preto prerušil schôdzu a hlasovanie presunul na 1. decembra.



Bratislava - Prvý z 15 tankov Leopard 2 A4, ktoré Nemecko poskytne Slovensku ako náhradu za 30 bojových vozidiel pechoty darovaných Ukrajine, dodajú v decembri. Ostatné tanky prídu postupne do konca roka 2023. Na východnom Slovensku sa bude zároveň opravovať nemecká technika darovaná Ukrajine. Rezort obrany včera podpísal príslušné dohody v Bruseli.



Bratislava - V areáli 51. krídla Prešov Ozbrojených síl SR majú postaviť hangár na uskladnenie šiestich kusov vrtuľníkov UH-60 Black Hawk. Vláda má na dnešnom zasadnutí rokovať o odsúhlasení začatia obstarávania stavby.



Bratislava - Vysoké školy a univerzity sa dohodli neprerušiť od 17. novembra výučbu.



Ružomberok – Včera sa podarilo preraziť diaľničný tunel Čebrať pri Ružomberku. Po dostavbe bude tunel súčasťou úseku liptovskej diaľnice D1 Ivachnová - Hubová.
Na snímke stavenisko tunela neďaleko obce Hubová v okrese Ružomberok 15. novembra 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Praha - Prezidentka Zuzana Čaputová si dnes v Prahe pripomenie výročie Nežnej revolúcie. Stretnúť sa má aj s českým prezidentom Milošom Zemanom.



Nasa Dua - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol počas summitu G20 na Bali s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Šéf ruskej diplomacie povedal, že rokovali o dohode o vývoze obilia z Ukrajiny. Taktiež uviedol, že podmienky, ktoré kladie Ukrajina v súvislosti s obnovením mierových rokovaní s Ruskom, sú "nereálne".
Generálny tajomník OSN António Guterres (vľavo) a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) diskutujú na summite G20 na indonézskom ostrove Bali v utorok 15. novembra 2022.
Foto: TASR - AP



Washington - Bývalý americký prezident Donald Trump oficiálne oznámil, že v roku 2024 sa bude opäť uchádzať o úrad prezidenta Spojených štátov.