Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 23. novembra 2022 - 5.45 h.

Bratislava - V siedmich bodoch smerujeme k dohode, informoval po rokovaní s Lekárskym odborovým združením premiér Eduard Heger. Dodal, že dohoda stojí na ôsmom bode týkajúcom sa platov.

- Minister financií Igor Matovič opakovane potvrdil, že ponuka na zvýšenie platov až o 35 percent je finálna. Dnes očakáva od lekárov definitívnu odpoveď.

-„To, čo nás delí od kompromisu v otázke platov, je 40 miliónov eur. Čo je v rozpočte zdravotníctva naozaj zanedbateľná čiastka," skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.
Na snímke zľava predseda Základnej odborovej organizácie LOZ v Detskom kardiocentre – NÚSCH, a.s., Bratislava Ján Sýkora, predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský a podpredseda LOZ UNB Kramáre Zoltán Jány počas brífingu cez prestávku v rámci rokovania medzi LOZ a vládou SR v Bratislave v utorok 22. novembra 2022.
Foto: TASR - Dano Veselský

Prešov - V prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana vypovedalo 32 lekárov služby na december.

Žilina – Žilinský samosprávny kraj nebude po nadobudnutí platnosti výpovedí lekárov od 1. decembra schopný garantovať poskytovanie akútnej a neodkladnej zdravotnej starostlivosti na území kraja.

Bratislava - Predstavitelia koalície včera večer na koaličnej rade riešili situáciu s vysokými cenami energií, výsledky vyjednávania s lekárskymi odborármi, ako aj tému nelegálnej migrácie. Debatovali tiež o podpore pre štátny rozpočet na budúci rok.

Bratislava - Vláda musí rešpektovať rozhodnutia Národnej rady SR a ukončiť krízu v zdravotníctve dohodou s lekármi. Vyhlásil to opozičný Smer-SD v reakcii na pokračujúce rokovania zdravotníkov s vládou.

Bratislava - Právne postavenie odberateľov elektriny alebo plynu v domácnosti v prípade hroziaceho prerušenia dodávky týchto energií sa zlepší. Zabezpečiť to má novela zákona o energetike, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Účinnosť nadobudne 1. januára 2023.

Bratislava - Nemecká spoločnosť Stiebel Eltron Slovakia plánuje v Poprade rozšírenie výroby elektrických ohrievačov a tepelných čerpadiel. Firma by mala do roku 2024 preinvestovať viac ako 26 miliónov eur a vytvoriť 92 nových pracovných miest. Vyplýva to z návrhu na udelenie investičnej pomoci, o ktorom má dnes rozhodnúť vláda.

Bratislava - Ministerstvo vnútra SR sa v spolupráci s partnermi z iných rezortov, samospráv a neziskových organizácií už niekoľko mesiacov pripravuje na prípadnú druhú vlnu utečencov pred vojnou na Ukrajine.

Paríž - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj očakáva, že rast slovenskej ekonomiky sa na budúci rok výrazne spomalí.

Bratislava - Zálohovanie nápojových obalov dosiahlo za desať mesiacov 70-percetnú návratnosť. Aktuálne je registrovaných takmer 3000 odberných miest.

Brusel - Po mesiacoch sporov a ťažkých rokovaní prichádza Európska komisia s návrhom na strop pre cenu plynu na úrovni 275 eur za megawatthodinu. To je výrazne nad súčasnou cenou približne 120 eur, ale pod vrcholmi, na ktoré sa ceny vyšplhali v lete.

Madrid - NATO by mala zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v Poľsku vzhľadom na pribúdajúce hrozby vyplývajúce z rusko-ukrajinskej vojny.

Kyjev - Kremeľ pripravuje druhé kolo mobilizácie a plánuje odviesť do 700.000 mužov, uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Paríž - Svetová ekonomika by sa v budúcom roku mala vyhnúť recesii, avšak najväčšia energetická kríza od 70. rokov minulého storočia spôsobí výrazné spomalenie rastu, pričom najviac utrpí Európa. Uviedla to v najnovšej prognóze Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Oslo - Nórsky energetický koncern Equinor spolu s ďalšími energofirmami investuje viac než 1 miliardu eur do nového ložiska zemného plynu v Nórsku, ktoré bude surovinou zásobovať Britániu a kontinentálnu Európu.

Kyjev - Útok ruských síl na energetickú sieť Ukrajiny z minulého týždňa spôsobil "kolosálne" škody a neporušená nezostala ani jedna tepelná či vodná elektráreň.

Kyjev - Ukrajine sa podarilo dobyť späť už takmer celú Mykolajivskú oblasť na juhu Ukrajiny až na posledné tri obce ležiace na Kinburskom polostrove.

Levice – Basketbalisti Patriotov Levice si vybojovali v D-skupine Európskeho pohára FIBA druhé víťazstvo, keď doma triumfovali nad cyperským BC Keravnos Strovolou 86:80. Zostali tak v hre o postup do ďalšej fázy súťaže.