Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 24. novembra 2022 - 5.45 h.

Bratislava - Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra, pokiaľ lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí. Avizoval to včera po rokovaní ústredného krízového štábu.

Bratislava - Vláda ponúka zdravotníkom, ktorí ostanú v nemocniciach, stabilizačný príspevok. Pre lekárov má predstavovať 10.000 eur, tí s atestáciou by zároveň dostali 1000 eur za každý rok praxe. Pre ostatných zdravotníkov má byť príspevok 5000 eur. Snaha o podpísanie memoranda s Lekárskym odborovým združením podľa premiéra Eduarda Hegera nateraz stroskotala. Ďalšie rokovanie s lekárskymi odborármi bude dnes predpoludním.

Bratislava - Ministerstvo financií vypracovalo komplexný materiál o tom, ako bude vyzerať fungovanie v rozpočtovom provizóriu, ak parlament neschváli riadny rozpočet na budúci rok. Verejnosti ho chce predstaviť budúci týždeň.

Bratislava - Ak bude rozpočtové provizórium, rezort práce by nemohol domácnostiam v roku 2023 pomôcť sumou 900 miliónov eur s energiami.

Bratislava - Školám bude v roku 2023 chýbať minimálne 170 miliónov eur. Upozornil na to poslanec a podpredseda Výboru Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Jozef Habánik (Smer-SD) v reakcii k návrhu rozpočtu pre oblasť školstva na rok 2023.

Bratislava - Predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny sa dnes stretnú v Košiciach. Premiéri Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska budú na samite diskutovať o aktuálnej situácii v Európe v súvislosti s agresiou Ruska na Ukrajine a energetickou krízou.

Bratislava - Zdravotnú poisťovňu zmení od budúceho roka 180.000 ľudí. Poistenci pribudnú súkromným zdravotným poisťovniam Dôvera a Union, štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni ubudnú. Vyplýva to z predbežných výsledkov prepoistenia zverejnených Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Trstená – Riaditeľ nemocnice v Trstenej Marian Tholt chce pre aktuálny návrh optimalizácie siete nemocníc držať hladovku pred Národnou radou SR. Hornooravská nemocnica by sa mala zaradiť na najnižšiu, komunitnú úroveň, čo Tholt kritizuje. Ministerstvo zdravotníctva reagovalo, že na kategorizácii pracuje a vyjadrovať sa ku konkrétnym zdravotníckym zariadeniam je aktuálne predčasné.

Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu včera v Štrasburgu schválili uznesenie, v ktorom označili Rusko v súvislosti s agresiou voči Ukrajine za štát podporujúci terorizmus. Zároveň vyzvali 27-člennú EÚ, aby nasledovala príklad europarlamentu.

Washington - Spojené štáty oznámili nový balík pomoci pre Ukrajinu za 400 miliónov dolárov. Jeho súčasťou sú okrem zbraní a munície aj elektrické generátory.

Brusel - Európsky parlament spustil kampaň, v rámci ktorej najväčšie európske mestá darujú Ukrajine generátory elektrického prúdu a transformátory. Cieľom je pomôcť tejto krajine prekonať blížiacu sa zimu.

Kyjev – Rusko podniklo včera masívnu vlnu raketových útokov na obytné budovy a energetickú infraštruktúru na celej Ukrajine. Všetky tri ukrajinské jadrové elektrárne, ktoré sú stále pod kontrolou Kyjeva, boli včera odpojené od energetickej siete. Tieto útoky spôsobili veľké výpadky elektriny aj v Moldavsku. Bez prúdu ostala viac ako polovica krajiny.

New York - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil včera na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru za "očividný zločin proti ľudskosti".

Budapešť - Úsek ropovodu Družba na území Ukrajiny je čiastočne odstavený, v dôsledku čoho je prerušená dodávka ropy do Maďarska.

Budapešť - Európska komisia nie je spokojná s konečným zoznamom krokov v rámci právneho konania, ktorý minulú sobotu zaslala maďarská vláda v súvislosti s plnením princípov právneho štátu. EK preto 30. novembra navrhne Rade EÚ pozastaviť Maďarsku vyplatenie 7,5 miliardy eur z fondov Únie.

Brusel - Európska komisia včera oznámila, že schválila slovenskú schému štátnej pomoci vo výške 50 miliónov eur na podporu odvetvia poľnohospodárstva, rybolovu a akvakultúry.

Bratislava - Alexa Molčana a Annu Karolínu Schmiedlovú vyhlásili za slovenských Tenistov roka 2022.