Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 30. decembra 2022 - 5.45 h.



Bratislava - Zisk zdravotných poisťovní sa bude regulovať. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá stanovuje pravidlá, za akých si môžu pripísať zisk.

- Zakladanie spoločnosti s ručením obmedzeným bude jednoduchšie. Umožní to štandardizovaný online formulár. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Na udeľovaní štátnych vyznamenaní pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky sa zúčastnia aj prezidenti susedných štátov. Pozvanie prijali český, rakúsky a poľský prezident Miloš Zeman, Alexander Van der Bellen a Andrzej Duda. Ceremónia sa bude konať v nedeľu, 1. januára 2023 v deň štátneho sviatku.



Bratislava - Samostatná Slovenská republika je úspešný príbeh a za 30 rokov prešla kus dobrej cesty. Sme hrdý štát, no za svoju samostatnosť musíme neustále bojovať. Skonštatoval to predseda Národnej rady SR Boris Kollár v rozhovore pre TASR.

- Šéfovia parlamentov Slovenska a Česka zajtra spoločne vystúpia na Veľkú Javorinu, kde si pripomenú 30. výročie pokojného rozdelenia Česko-Slovenska.



Bratislava - Vo veku 68 rokov zomrel včera slovenský europoslanec a dlhoročný politik Miroslav Číž.
Miroslav Číž
Foto: TASR/Štefan Puškáš



Bratislava - Zdravotnícki pracovníci a ďalší zamestnanci v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, rovnako odborní zamestnanci a opatrovatelia vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb, ako aj terénni opatrovatelia môžu dostať stabilizačný príspevok. Včera to schválil vládny kabinet.



Bratislava - Zvýšenie ceny tepla pre domácnosti v bytových domoch nebude obmedzené rastom aktuálnych cien o maximálne 15 %, ako to schválila vláda 15. decembra, ale nárast bude o maximálne 20 eur na megawatthodinu. Vyplýva to z novely nariadenia, ktorú schválila vláda.



Bratislava - Ministerstvo životného prostredia súhlasí s výstavbou tunela Karpaty v masíve Malých Karpát, ktorý má byť súčasťou obchvatu Bratislavy. Tunel s dĺžkou 11,76 kilometra by mali vybudovať na trase Rača - Záhorská Bystrica. Začiatok riešeného územia je severovýchodne od bratislavskej Rače. Vyústenie tunela sa plánuje severozápadne od obce Marianka.



Bratislava – Ministerstvo hospodárstva SR pripravilo ďalšiu schému pomoci na kompenzáciu vysokých cien energií pre firmy, ktorá by sa mala týkať aj väčších a energeticky náročných firiem. Návrh ešte musí schváliť Európska komisia.



Bratislava - Vyše 34.000 zdravotníckych pracovníkov požiadalo o vyplatenie stabilizačného príspevku. Do 31. decembra bude vyplatený preddavok vo výške 2500 eur.



Bratislava - Krajská prokuratúra v Prešove zverejnila na webe anonymizované uznesenie k zastaveniu trestného stíhania v prípade smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Prokuratúra zároveň požiadala o korektný prístup k informovaniu verejnosti o celospoločensky citlivých trestných veciach.



Moskva - Rusko údajne umožní využívanie ropovodu Družba na tranzit kazašskej ropy do Nemecka.



Minsk - Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho systém protivzdušnej obrany v pohraničnej oblasti v okolí mesta Brest včera okolo 10.00 h miestneho času zostrelil raketu z ukrajinského systému S-300. Ukrajina uviedla, že dopad rakety na územie v západnej časti Bieloruska mohol byť aj "zámernou provokáciou" zo strany Ruska.



Kyjev - Väčšina Ukrajiny je po včerajších ruských útokoch bez elektrickej energie. Informoval o tom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, podľa ktorého môže byť sabotáž potrestaná až doživotným väzením.



Belehrad - Srbsko včera odvolalo stav najvyššej pohotovosti svojej armády.



Semmering - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila vo včerajšom nočnom slalome Svetového pohára štvrté miesto. V rakúskom Semmeringu zaostala o 76 stotín za Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá zavŕšila víťazný hetrik.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 1. kole nočného slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu vo štvrtok 29. decembra 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann



Sao Paulo – Legendárny brazílsky futbalista Pelé zomrel včera vo veku 82 rokov. Edson Arantes do Nascimento, majster sveta z rokov 1958, 1962 a 1970, podľahol ťažkej chorobe.
Brazílsky futbalista Pelé je nesený na ramenách svojich spoluhráčov po víťazstve Brazílie vo finále majstrovstiev sveta nad Talianskom 4:1 na Estadio Azteca v Mexico City 21. júna 1970.
Foto: TASR/AP