Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. januára (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 2. januára 2023 - 5.45 h.

Bratislava – Aj v posledných rokoch svojej tridsaťročnice prechádza Slovenská republika silnými skúškami odolnosti, pripravenosti či súdržnosti. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v novoročnom príhovore. Skonštatovala, že spoločnosť sa nachádza v nálade poznamenanej vnútornými konfliktmi, nedôverou, skepsou a pretrvávajúcim rozdelením do názorových skupín, ktoré ťažko hľadajú spoločnú reč.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila v nedeľu 1. januára 2023 pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 28 osobnostiam, šiestim z nich in memoriam. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Na snímke Martin Štrba (vpravo), ktorý si preberá štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky, najmä v oblasti filmu z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej (vľavo) počas udeľovania štátnych vyznamenaní v Bratislave v nedeľu 1. januára 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislava – Prezidentka Zuzana Čaputová udelila včera pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 28 osobnostiam, šiestim z nich in memoriam. V príhovore na ceremoniáli uviedla, že Slováci a Slovenky, ako aj ďalší občania SR boli vo svojich špičkových výkonoch za posledné desaťročia trvalými účastníkmi vývoja európskeho ducha. Vyzdvihla aj schopnosť pozitívnej občianskej mobilizácie.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila v nedeľu 1. januára 2023 pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 28 osobnostiam, šiestim z nich in memoriam. Slávnostný ceremoniál sa uskutočnil v budove Slovenskej filharmónie v Bratislave. Na snímke anorganická chemička Jana Madejová (vpravo), ktorá si preberá štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy z rúk prezidentky Zuzany Čaputovej (vľavo) počas udeľovania štátnych vyznamenaní v Bratislave v nedeľu 1. januára 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Praha – Českému prezidentovi Milošovi Zemanovi je ľúto, že rozdelenie Česko-Slovenska nebolo podložené referendom. Na druhej strane si váži dobré vzťahy medzi oboma štátmi a tiež to, že sú spolu v Európskej únii a v Severoatlantickej aliancii.

Praha – Mladí Česi sa o Slovensko zaujímajú menej, než by si želala predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Vzájomnému porozumeniu oboch národov by pomohlo aj viac vzdelávania o spoločnej histórii, uviedla pre TASR.

Bratislava – Nech je rok 2023 rokom konštruktívneho dialógu a nie deštrukcie, rešpektu a nie polarizácie, spoločenského zmieru a nie chaosu. V novoročnom želaní to na sociálnej sieti zaželal Slovensku i svetu dočasne poverený premiér Eduard Heger.

Bratislava – Poslanci Národnej rady SR by mali v rokovacej sále stráviť v roku 2023 minimálne 79 dní.

Bratislava – Slovensko by sa konečne malo spojiť nielen proti niečomu, ale aj za niečo. K spoločnému predsavzatiu budovať lepšiu krajinu, zbavenú amaterizmu, chaosu a neustáleho boja o moc, vyzval v príhovore na sociálnej sieti predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Bratislava – Železničná spoločnosť Slovensko tento rok očakáva príchod 31 modernizovaných vozňov a Útvar hodnoty za peniaze im odsúhlasil uplatnenie opcie na nákup piatich nových elektrických jednotiek.

Bratislava – Ružové vodičské preukazy vydávané do apríla 2004 platia už len do konca roka 2023. Skončila sa tak ich neobmedzená platnosť.

Bratislava – Ministerstvo dopravy a výstavby SR od nového roka mení názov. Nové pomenovanie bude skrátené na Ministerstvo dopravy SR. Od nového roka sa kompetencie v oblasti územného plánovania, stavebného poriadku a vyvlastňovania presunú na novozriadený Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR.

Bratislava – Od nového roka sa zavádzajú celoslovenské evidenčné čísla vozidiel bez skratky okresu.

Záhreb – Chorvátsko sa stalo od včera 27. štátom schengenského priestoru, kde je možný voľný pohyb tovaru a osôb, ako aj 20. členom eurozóny.

Londýn – Západní spojenci musia v nadchádzajúcich mesiacoch zvýšiť výrobu zbraní, aby plne zabezpečili zásobovanie Ukrajiny vo vojne proti Rusku, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Kyjev – Ukrajinská metropola Kyjev čelila v noci na dnes ďalšiemu ruskému vzdušnému útoku.

Moskva – Rusko umožní "nie priateľským" štátom platiť za dodávku plynu aj inou menou ako výhradne rubľami.

Štokholm – Švédsko prevzalo v prvý deň nového roka 2023 od Česka rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Sea Camp – Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil vo včerajšej prvej etape tohtoročnej Rely Dakar 20. miesto.