Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 5. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger rokuje v týchto dňoch s partnermi o vývoji situácie po páde vlády. Komentovať vývoj rokovaní nebude a predstaví až finálnu dohodu.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger považuje akúkoľvek komunikáciu verejných činiteľov, ktorá vedie k ďalšiemu rozdeľovaniu spoločnosti, za kontraproduktívnu. Uviedla jeho hovorkyňa v súvislosti s vyjadreniami lídra OĽANO Igora Matoviča na sociálnej sieti. Ten v posledných dňoch uverejnil niekoľko statusov a komentárov, v ktorých sa vyhranil voči tzv. LGBTI+ ideológii.



Bratislava - Dočasne poverený premiér Eduard Heger dnes odcestuje do Vatikánu na poslednú rozlúčku so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI.
Veriaci stoja v rade počas rozlúčky so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI., ktorého telesné pozostatky sú vystavené v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 4. januára 2023.
Foto: TASR/AP



Bratislava - SaS pôjde do parlamentných volieb samostatne. Šéf strany Richard Sulík ju bude viesť do volieb ako líder kandidátky. Strana deklaruje, že nepôjde do vládnej koalície so Smerom-SD. Ani mimoparlamentný Hlas-SD nie je "želaný partner".



Bratislava - Slovensko začína čerpať nové eurofondy. Európska komisia uhradila prvé zálohové platby. Slovensko tak získalo spolu 189,4 milióna eur.



Bratislava - Nemocnica Bory, ktorú postavili v bratislavskom Lamači, získala od Bratislavského samosprávneho kraja povolenie na prevádzku. Prvé pracoviská nemocnice sa majú otvoriť v Bratislave v marci tohto roka.
Na snímke budova Nemocnice Bory.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Výstavba novej Univerzitnej nemocnice Bratislava v lokalite Rázsochy by sa predbežne mohla začať v druhom štvrťroku 2024. Vyplýva to zo zámeru projektu, ktorý ministerstvo zdravotníctva predložilo na posúdenie vplyvov na životné prostredie. Predbežné náklady na výstavbu odhadujú na 263 miliónov eur.



Bratislava - Jednota dôchodcov na Slovensku podporuje referendum, ktoré bude 21. januára. Vyzýva členov jednoty, ale aj ostatných seniorov a občanov, aby prišli na referendum a súhlasili s položenou otázkou.
Na snímke predseda Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Michal Kotian prichádza odovzdať predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi (Sme rodina) podpisy k petícii na presadenie pomoci pre seniorov v Bratislave v utorok 13. septembra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Košice - Autobusy košickej mestskej hromadnej dopravy budú z finančných dôvodov premávať v prázdninovom režime aj po 9. januári, a to až do odvolania. Zmeny sa dotknú aj električiek.



Kyjev - Ukrajina chce prítomnosť mierových jednotiek OSN v Záporožskej atómovej elektrárni aj bez dohody s Ruskom, pričom by tam zaviedli bezpečnostnú zónu.



Moskva - Rusko vysiela nové vojenské jednotky na severnú časť Krymského polostrova.



Amsterdam - Veľkoobchodné ceny zemného plynu v Európe klesli včera na najnižšiu úroveň od novembra 2021, keďže mierne zimné počasie znížilo dopyt a zmiernilo obavy z krízy dodávok.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vyslal fregatu triedy Admirál Gorškov vyzbrojenú novými hypersonickými raketami Zirkón na cvičenia do Atlantického a Indického oceánu i Stredozemného mora.
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom (vľavo na obrazovke) a kapitánom fregaty triedy Admirál Gorškov Igorom Krochmalom 4. januára 2023 v Moskve.
Foto: TASR - AP



Praha - Česká vláda schválila novú legislatívu o armáde, v ktorej sa zaviazala vyčleniť dve percentá hrubého domáceho produktu na obranu.



Praha - Český expremiér Andrej Babiš pred súdom vypovedal v kauze Farmy Čapí hnízdo. Uviedol, že nikdy nič trestné nespáchal a je nevinný. Celá kauza je podľa neho politickou objednávkou a priživujú ju médiá.



Brusel - Európska únia včera "dôrazne odporučila" svojim členským štátom, aby zaviedli testovanie na koronavírus pre pasažierov z Číny, a to pred ich odchodom z tejto krajiny. Uvedený krok už kritizoval Peking a tiež svetové letecké spoločnosti.



Washington - Americká vláda schválila prvú vakcínu na svete pre včely. Ide o nový spôsob boja proti chorobám, pre ktoré vymierajú celé včelstvá potrebné na opeľovanie rastlín.



Záhreb - Petra Vlhová obsadila vo včerajšom slalome Svetového pohára v Záhrebe druhé miesto. V chorvátskej metropole zaostala o 76 stotín za Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá slávila 81. triumf v prestížnom seriáli.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vľavo), ktorá skončila druhá, pózuje na pódiu po slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Záhrebe v stredu 4. januára 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann



a'il - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil vo včerajšej štvrtej etape Rely Dakar šestnáste miesto.



Piešťany - Basketbalistky Piešťanských Čajok odštartovali play off dvojzápas Európskeho pohára s maďarským NKA Universitas PEAC Pécs domácou prehrou 62:68.