Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. januára (TASR) – Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. januára 2023 - 5.45 h.



Bratislava – Dočasne poverený premiér SR Eduard Heger sa pokúsi o to, aby Slovensko tento rok predčasné voľby nečakali. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS. Podľa neho je nezmyslom vystaviť krajinu v tomto čase takémuto riziku.



Bratislava - Slovensko potrebuje v tomto roku silnú a stabilnú vládu. Zhodli sa na tom predseda Národnej rady SR a líder Sme rodina Boris Kollár s expremiérom a lídrom Smeru-SD Robertom Ficom v diskusnej relácii TA3. Obaja hovoria o predčasných voľbách. Kollár zatiaľ nevie o žiadnej novej 76-tke, teda väčšine v parlamente.
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) počas rokovania 78. schôdze NR SR 20. decembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Úradnícka vláda by v aktuálnej situácii nebola správnym riešením, v Národnej rade SR by nemusela získať dôveru a SR by bola v rovnakej situácii, ako je dnes. V diskusnej relácii TV Markíza sa na tom zhodli podpredseda Hlasu-SD a nezaradený poslanec Richard Raši s vicepremiérkou a predsedníčkou strany Za ľudí Veronikou Remišovou. Hlas-SD trvá na predčasných voľbách.



Bratislava - Predseda opozičného Smeru-SD a expremiér Robert Fico dlhodobo vyčíta prezidentke SR Zuzane Čaputovej zmarené referendum týkajúce sa predčasných volieb. Podľa hlavy štátu však stačilo napísať otázku tak, aby bola v súlade s Ústavou SR. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár nepredpokladá, že by referendum bolo úspešné. Skôr považuje za priechodné, že by parlament schválil zmenu ústavy a umožnil skrátenie volebného obdobia.



Bratislava - Parlament fungoval uplynulý rok dobre, aj napriek menšinovej vláde sa podarilo schváliť všetky vládne zákony. Skonštatoval to pre TASR predseda Národnej rady SR a líder Sme rodina Boris Kollár.



Bratislava - Železničná spoločnosť Slovensko pridáva od dnes osem a od 16. januára ďalších päť vlakov. Posilňujú sa tak vlakové spojenia v okolí Bratislavy a Hnileckej doliny.



Praha – Dnes bude vynesený rozsudok pre českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša a bývalú členku predstavenstva holdingu Agrofert Janu Nagyovú v kauze Farmy Čapí hnízdo.



Londýn - V britskej metropole Londýn sa v marci uskutoční medzinárodné stretnutie ministrov spravodlivosti týkajúce sa navýšenia podpory pre Medzinárodný trestný súd pri vyšetrovaní vojnových zločinov na Ukrajine páchaných ruskými silami.



Kyjev - Rusko sa chystá v priebehu januára nariadiť mobilizáciu ďalších 500.000 brancov, tvrdí ukrajinská vojenská rozviedka.



Kyjev - Vojna, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine, vytvorila v tejto krajine mínové pole s rozlohou 250.000 kilometrov štvorcových, je to v súčasnosti najväčšie mínové pole na svete, tvrdí ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.



Londýn - Rusko a Bielorusko budú od polovice januára organizovať spoločné letecké cvičenia. Potvrdilo to bieloruské ministerstvo obrany.



Belehrad - Vojenská mierová misia NATO v Kosove odmietla požiadavku srbskej vlády o povolenie vstúpiť s približne 1000 príslušníkmi srbskej polície o ozbrojených síl do Kosova. Belehrad o to požiadal v súvislosti s nedávnym napätím medzi týmito dvoma balkánskymi krajinami.



Sarajevo - Vodca bosnianskych Srbov Milorad Dodik udelil ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi najvyššie vyznamenanie za "vlastenecký záujem a lásku" k Srbmi ovládanej časti Bosny.

Štokholm - Turecko, ktoré už mesiace blokuje žiadosti Švédska a Fínska o vstup do Severoatlantickej aliancie, prednieslo požiadavky, s ktorými Štokholm nemôže súhlasiť. Včera to povedal švédsky premiér Ulf Kristersson.



Brasília - Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro odmietol obvinenia z podnecovania výtržností, počas ktorých včera jeho priaznivci vnikli do vládnych budov.



Rijád - Slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko obsadil vo včerajšej 8. etape Rely Dakar trináste miesto.



Pokljuka - Vo včerajších pretekoch miešaných štafiet na podujatí 4. kola Svetového pohára v slovinskej Pokljuke obsadilo slovenské kvarteto v zložení Michal Šima, Tomáš Sklenárik, Paulína Bátovská Fialková a Mária Remeňová štrnáste miesto.



Kranjska Gora - Vo včerajšom obrovskom slalome v slovinskej Kranjskej Gore skončila Petra Vlhová na štvrtom mieste, za víťaznou Shiffrinovou zaostala o 1,07 sekundy.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v cieli po 2. kole v obrovskom slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v slovinskej Kranjskej Gore v nedeľu 8. januára 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann