Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 9. marca 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Najvyšší kontrolný úrad SR upozorňuje na viacero problémov v zdravotníctve. Poukazuje na nepresnosť dát v rezorte, neudržateľné financovanie štátnych záchraniek, nefunkčný DRG systém či nedostatočné využívanie systému eZdravia. Vyplýva to z materiálu k vlaňajším kontrolám v zdravotníctve, ktorý včera vzala vláda na vedomie.

Bratislava - Opozičná SaS nesúhlasí so zámerom zavedenia trestného činu za nezabezpečenie dostatočného počtu zdravotníkov v nemocniciach. Znížil by sa tak podľa nej záujem o prácu riaditeľov nemocníc a skomplikoval prístup k zdravotnej starostlivosti.

Bratislava - Mimoparlamentná strana Hlas-SD a KDH kritizujú odklad riešenia krízy v zdravotníctve pre dovolenku budúceho štátneho tajomníka Michala Palkoviča v Mexiku.

Bratislava - Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec nesúhlasí s navrhovaným zlúčením letiek rezortov vnútra a obrany pod Ministerstvo obrany SR.

Bratislava - Na Slovenskom pozemkovom fonde vládne nátlak, vyhrážky, šikana, bossing a korupcia. Uviedli to včera predstavitelia opozičných strán Smer-SD a Hlas-SD. Obe strany chcú v tejto veci podať podnet na Najvyšší kontrolný úrad SR.

Bratislava - Jablko je moderná stredová strana so silným sociálnym programom, predstavila svoj projekt zakladateľka a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Za najdôležitejšiu reformu považuje vznikajúca strana štrukturálnu reformu regiónov.

Trenčín – Expolicajta Pavla Vorobjova, odsúdeného v kauze Očistec na dvojročné väzenie, súd včera podmienečne prepustil na slobodu. Zatiaľ však zostáva vo výkone trestu, keďže prokurátor podal voči rozhodnutiu sudkyne Okresného súdu Trenčín sťažnosť.

Bratislava - Sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban je vinný zo závažného disciplinárneho previnenia, keď sa nevylúčil z rozhodovania o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta B. Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu ho potrestal znížením funkčného platu na šesť mesiacov o 50 percent.

Bratislava – Väčšinu slovenskej populácie tvoria ženy, a to 51,1 %. Najpočetnejšou skupinou sú ženy vo veku od 40 do 45 rokov. V priemere sa dožívajú viac ako 78 rokov, čo je o sedem rokov viac, ako sa dožívajú muži. Informoval oo tom Štatistický úrad SR.

Praha - Petr Pavel sa dnes zložením sľubu stane štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.

Londýn - Británia otvorila v Nórsku novú vojenskú základňu. Spravila tak s cieľom posilniť kapacity NATO v arktickej oblasti v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Peking - Čínska vláda dôrazne varovala Spojené štáty v spojitosti s plánovanou návštevou taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen v USA.

Štokholm — Ukrajina urýchlene potrebuje muníciu, ktorú majú členské štáty EÚ vo svojich rezervách, aby mohla čeliť ruskej agresii. Uviedol to včera šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

-Tanky Leopard 2 A6, ktoré Kyjevu prisľúbili Nemecko a Portugalsko, majú byť na Ukrajinu doručené do konca marca.

Poslanci dolnej komory švajčiarskeho parlamentu, Národnej rady, zamietli včera návrh, ktorý by umožnil Nemecku a ďalším krajinám poslať na Ukrajinu zbrane a muníciu švajčiarskej výroby.

- Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky typu MiG-29, uviedol poľský prezident Andrzej Duda. Hlavnou aktuálnou potrebou ukrajinskej armády je však podľa neho delostrelectvo s dlhým dostrelom.

Washington - Spojené štáty vyjadrili solidaritu s masovými protestmi, ktoré v týchto dňoch vypukli v Gruzínsku proti návrhu sporného zákona o tzv. zahraničných agentoch. USA zároveň vládu v Tbilisi vyzvali, aby umožnila konanie pokojných demonštrácií.

Žilina - Slovenská hokejová reprezentantka Nela Lopušanová bude od sezóny 2023/2024 študovať a hrať v USA.