Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 26. októbra 2023 - 11.45 h.


Bratislava - Premiér Robert Fico nemal dôvod spochybňovať nominácie ministrov na posty jednotlivých štátnych tajomníkov. Po rokovaní európskeho Výboru Národnej rady pre európske záležitosti tak reagoval na otázky o ich odbornosti a trestných stíhaniach.

- Vymenovanie viacerých štátnych tajomníkov je dôkazom toho, že premiérovi Robertovi Ficovi nejde o Slovensko, ale o upratanie "svojich ľudí". Tvrdí to opozičná SaS.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas zasadnutia Výboru NR SR pre európske záležitosti 26. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavol Zachar


Bratislava - Jednou z priorít nového ministra školstva Tomáša Druckera je kurikulárna reforma. Chce tiež zlepšiť stredné odborné vzdelávanie a skvalitniť vysoké školy. Dôležitou oblasťou je pre neho aj prístup ku kvalitnému základnému vzdelaniu pre deti z generačnej chudoby.

Na snímke vľavo nový minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) a vpravo odchádzajúci minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Daniel Bútora počas brífingu po prevzatí úradu 26. októbra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Bratislava - Polícia posilní počas dušičkového obdobia od 28. októbra do 2. novembra výkon služby na celom území Slovenska. Dohliadať bude na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, organizáciu dopravy, ochranu verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov.


Bratislava - Mnohé mestá na Slovensku zvyšovali svoje dane a poplatky už koncom minulého roka, ďalšie budú nútené pristúpiť k tomuto riešeniu teraz. Uviedla to Únia miest Slovenska. Aktuálne mestá svoje budúcoročné rozpočty pripravujú a takmer všetky majú veľké problémy ich zostaviť v súlade s legislatívou.


Bratislava - V treťom štvrťroku od júla do septembra zomrelo na Slovensku takmer 12.300 ľudí, čo bolo o 11,7 percenta menej ako pred rokom. Súčasne to bolo o 2,8 percenta menej ako hodnoty päťročného priemeru rokov 2015 až 2019 pred nástupom pandémie. Vyplýva to z predbežných dát o počtoch zomretých za tretí štvrťrok, ktoré zverejnil Štatistický úrad.


Bratislava - Národná diaľničná spoločnosť do zimnej pohotovosti pri údržbe diaľnic a rýchlostných ciest nasadí 286 strojov, z toho 20 nových sypačov. Na zimnú sezónu tiež pripravila viac ako 31.000 ton posypového materiálu a v pohotovosti bude aj vyše 700 zamestnancov.


Bratislava - Najvyšší súd dnes potvrdil trojročný podmienečný trest odňatia slobody s päťročnou skúšobnou dobou pre Ľuboša Ferusa, považovaného za bosa nitrianskeho podsvetia.


Nitra - Nitriansky závod Jaguar Land Rover začne ešte v priebehu tohto desaťročia vyrábať elektrické vozidlá. Ide o súčasť plánu transformácie závodov britskej automobilky po celom svete v hodnote viac než 17 miliárd eur.


Praha - Najväčšou bezpečnostnou hrozbou pre Česko je podľa českej Bezpečnostnej informačnej služby Ruská federácia. Za riziko označila aj Čínu, ktorá podľa nej pokračovala v uplatňovaní svojho vplyvu v Čechách. Kontrarozviedka to dnes uviedla vo svojej výročnej správe za rok 2022.


Jeruzalem - Izrael uskutočnil v noci na dnes "cielený vpád" tankami na sever pásma Gazy, ktorý sa zameral na ničenie teroristickej infraštruktúry. Po splnení stanovených cieľov sa tanky stiahli naspäť do Izraela.


Brusel - Dvojdňový summit lídrov EÚ, ktorý sa začne popoludní v Bruseli, má okrem dávnejšie dohodnutých tém ponúknuť aj odpoveď na to, ako sa Európska únia postaví k najnovšej vlne násilia medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.


Washington — Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján včera večer nečakane pricestoval do Spojených štátov. Jeho cesta súvisí s eskaláciou konfliktu v pásme Gazy. Na zasadnutí OSN chce podporiť záujmy Palestínčanov.


Washington - Snemovňa reprezentantov Spojených štátov schválila včera rezolúciu, v ktorej vyjadrila solidaritu s Izraelom vo vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. V dokumente sa uvádza, že Snemovňa reprezentantov "stojí pri Izraeli" a "odsudzuje brutálnu vojnu Hamasu".


Lewiston — Zo včerajšej masakry v americkom štáte Maine je podozrivý inštruktor streľby, ktorý podľa miestnej polície nedávno strávil dva týždne v psychiatrickej liečebni. Streľba v meste Lewiston si vyžiadala najmenej 16 obetí. Podozrivý Robert Card (40) prešiel výcvikom v americkej armáde.


Viedeň – Osoby tmavej pleti čelia v EÚ čoraz väčšej diskriminácii. Správa Agentúry Európskej únie pre základné práva zverejnená včera uvádza, že takmer polovica respondentov sa stala terčom rasizmu.