Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 21. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 21. marca 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Opozičná SaS má podozrenie, že zo strany štátnej banskej správy dochádzalo k dlhodobému prehliadaniu nezákonného konania firmy, ktorá prevádzkuje baňu v Hodruši. Baňa sa podľa nich pred úradmi dlhodobo snaží schovávať ťažbu zlata pod inú položku, tzv. polymetalické rudy, aby štátu platili menej. Strana preto podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

- Bývalý minister hospodárstva Richard Sulík a bývalý štátny tajomník Karol Galek sa vlastnými tvrdeniami sami usvedčili z nečinnosti. V reakcii na obvinenia v súvislosti s podaním trestného oznámenia pre nečinnosť v prípade úhrady za vydobytý nerast to vyhlásil dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.



Bratislava - Slovenská lekárska komora apeluje na riešenie financovania zdravotníctva. Žiada, aby vláda poskytla sľúbené financie pre ambulantný sektor, riešiť tiež podľa nej treba financovanie ambulantnej pohotovostnej služby či návrh budúcoročného rozpočtu.



Bratislava - Národná kriminálna agentúra zasahovala v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Policajná akcia s krycím názvom Barón súvisela s reštitučným konaním Slovenského pozemkového fondu. Jej výsledkom je päť zadržaných. Medzi nimi je aj niekoľko funkcionárov SPF.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Banská Štiavnica – Žiaden z objektov na banskoštiavnickom Námestí svätej Trojice, zasiahnutých sobotňajším požiarom, nebude potrebné kompletne asanovať.

- Pomoc s obnovou zničených kultúrnych pamiatok v centre Banskej Štiavnice ponúkol z poverenia českej vlády minister kultúry ČR Martin Baxa.

Na snímke hasenie požiaru v Banskej Štiavnici 18. marca 2023.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Aktuálne dianie na finančných trhoch v súvislosti s vývojom okolo švajčiarskej banky Credit Suisse nepredstavuje pre slovenský finančný sektor riziko. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia komunikácie Národnej banky Slovenska Peter Majer.

- Banky v eurozóne sú zdravé a ich angažovanosť v Credit Suisse je veľmi obmedzená, uviedla šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová.



Bratislava - Vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie prebiehajú v súčasnosti skúšky prvého dodaného tanku Leopard 2A4.



Washington - Na "izolované prípady" korupcie vo vysokej politike, ale aj na násilie či nenávistné prejavy voči Rómom a národnostným či rasovým menšinám a osobám LGBTQI+ na Slovensku upozornilo vo svojej výročnej správe o stave ľudských práv vo svete za rok 2022 americké ministerstvo zahraničných vecí.



Brusel - Ministri zahraničných vecí 27 členských štátov EÚ včera schválili vyčlenenie dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície na Ukrajinu.

Budova horí po útoku ruského letectva v Avdijivke na Ukrajine v piatok 17. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Peking - Čína vyzvala Medzinárodný trestný súd v Haagu, aby sa vyhol "dvojitým štandardom" a rešpektoval imunitu hláv štátov. Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal v piatok zatýkací rozkaz na Putina pre nezákonné deportovanie ukrajinských detí.

- Ruský prezident Vladimir Putin môže byť zatknutý "okamžite" v takmer 130 krajinách sveta. Povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

- Rusko oznámilo, že začalo trestné konanie proti niekoľkým sudcom a hlavnému prokurátorovi Medzinárodného trestného súdu Karimovi Khanovi.

- Maďarsko zabránilo v Bruseli členským štátom Európskej únie vydať spoločné vyhlásenie k medzinárodnému zatykaču na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva - Čínsky prezident Si Ťin-pching priletel včera na trojdňovú návštevu Moskvy. Oficiálna schôdzka je naplánovaná na dnes.

Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin a vľavo čínsky prezident Si Ťin-pching počas stretnutia v Kremli v Moskve 20. marca 2023.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko opäť pohrozilo ukončením čiernomorskej obilnej dohody - len niekoľko dní po jej predĺžení na najmenej dva mesiace. Ako podmienku na dlhodobé pokračovanie tejto dohody Moskva žiada uľahčenie vývozu ruských hnojív a obnovenie dodávok technických a náhradných dielov pre poľnohospodársky sektor.



Washington - Prezident Spojených štátov Joe Biden podpísal zákon o odtajnení informácií tajných služieb o pôvode koronavírusu, ktorý spôsobil pandémiu ochorenia COVID-19.



Brusel - Medzinárodné spoločenstvo prisľúbilo zemetrasením postihnutému Turecku a Sýrii pomoc vo výške siedmich miliárd eur.



Paríž - Francúzske Národné zhromaždenie nevyslovilo nedôveru vláde v prvom ani v druhom včerajšom hlasovaní.



Senec - Najlepším futbalistom Slovenska sa stal po štvrtý raz za sebou obranca Milan Škriniar.