Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Štát mládež podporí dotáciami vo výške 2,3 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Rada mládeže Slovenska je nezisková organizácia, ktorá združuje 30 najväčších mládežníckych združení na Slovensku.

Bratislava 11. januára (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR podporí tento rok mládežnícke organizácie sumou vo výške 2,3 milióna eur. Uviedol to rezort školstva v reakcii na tvrdenia Rady mládeže Slovenska (RmS), ktorá kritizovala nižšiu podporu štátu v tomto roku.

"Už v tejto chvíli garantuje pre rok 2023 vyčlenenie finančných prostriedkov určených na dotačnú schému pre podporu práce s mládežou v celkovej výške 2,279 milióna eur. Uvedená suma je viazaná na Stratégiu SR pre mládež na roky 2021 - 2028," spresnilo ministerstvo.

Rada pritom argumentovala sumou približne 1,3 milióna eur, čo mala byť polovica z toho, čo ministerstvo malo uznať RmS na ich základnú činnosť. Ministerstvo však priblížilo, že 1,3 milióna eur vyčlenilo len na prvý programový bod zo šiestich, ktoré rezort podporuje v rámci udeľovania štátnych dotácií pre oprávnených žiadateľov. Touto sumou podporí konkrétne program celoročnej pravidelnej a systematickej práce s mládežou nadregionálneho charakteru.

"Garantovaná podpora mládežníckych organizácií vo výške 2,3 milióna eur vyplynula zo zásadnej požiadavky Ministerstva financií SR pri schvaľovaní Stratégie Slovenskej republiky pre mládež na roky 2021 – 2028," uviedol rezort školstva v stanovisku. Podľa pôvodného návrhu žiadali ministerstvo financií o podporu v celkovej výške päť miliónov eur. To však rezort financií odmietol akceptovať.

Rada mládeže Slovenska je nezisková organizácia, ktorá združuje 30 najväčších mládežníckych združení na Slovensku.