Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O väzbe dvojice z kauzy reštitúcií na SPF sa rozhodne v piatok

Ilustračné foto Foto: TASR

NAKA zasahovala v utorok (20. 10.) súbežne pri dvoch akciách s krycím názvom Terra v Bratislave a Zemepán v Poprade a ich okolí.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) bude v piatok (23. 10.) rozhodovať o väzobnom stíhaní dvoch osôb zadržaných v rámci policajných akcií pod názvom Terra a Zemepán.

"Sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS začne rozhodovanie o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na vzatie do väzby dvoch osôb, obvinených zo zločinu prijímania úplatku a iné, v piatok od 10.00 hodiny na ŠTS v Pezinku," konkretizovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Vyšetrovateľ z pôvodne štyroch zadržaných obvinil v rámci spomínaných akcií v stredu (21. 10.) tri osoby. Akcie sa týkajú korupcie pri reštitúciách na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).

"Vyšetrovateľ obvinil J. G., I. T. a G. P. Aktuálne s obvinenými prebiehajú ešte procesné úkony. Či bude spracovaný aj podnet na väzbu na niektorého z obvinených, bude vyšetrovateľ rozhodovať až po vykonaní týchto úkonov," priblížil v stredu hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

NAKA zasahovala v utorok (20. 10.) súbežne pri dvoch akciách s krycím názvom Terra v Bratislave a Zemepán v Poprade a ich okolí. Zadržala pri nich štyri osoby podozrivé z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Vyšetrovanie sa týka reštitučných konaní na SPF. Ide o reštituované pozemky v katastri obcí Vrbov, Veľká Lomnica, Nová Lesná, Žakovce a mesta Svit. Ich výmera je najmenej 684.500 štvorcových metrov.

"Podozriví sú spájaní s kladným vybavením navrátenia pozemkov. Za zabezpečenie kladného vybavenia reštitučnej náhrady mali požadovať úplatok 40 percent z výmery," povedal Slivka. Ako dodal, pozemky mali následne previesť na blízke osoby a majetkovo alebo personálne prepojené spoločnosti.