Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Mazák sa už zaoberá členmi výberových komisií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V októbri Súdna rada riešila problematiku vyradenia členov výberových komisií, ako aj ich doplnenie na základe návrhov členov Súdnej rady, ako aj z externého prostredia.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Po hromadnom výberovom konaní začiatkom septembra sa predseda Súdnej rady SR Ján Mazák začal podrobne a menovite zaoberať členmi výberových komisií. Vyradil tých, ktorí boli trestne stíhaní, ako aj tých, ktorým sa skončili funkcie sudcov.

Problematikou sa bude bližšie zaoberať aj novembrové pracovné stretnutie a zasadnutie Súdnej rady. Mazák tak reagoval na list, ktorý mu zaslala Nadácia Zastavme korupciu. Žiadala ho o zabezpečenie čo najlepšieho zloženia výberových komisií.

Mazák pripomenul, že v októbri Súdna rada riešila problematiku vyradenia členov výberových komisií, ako aj ich doplnenie na základe návrhov členov Súdnej rady, ako aj z externého prostredia.

„Rozhodli sme sa uvážiť prijatie rámcových kritérií na členstvo vo výberových komisiách, podľa ktorých by sme mali vyraďovať niektorých členov a nových členov voliť,“ informoval v odpovedi, ktorú TASR zaslala hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

Mazák zároveň upozornil, že proces voľby nových členov výberových komisií je náročný, nemal by sa uponáhľať.

„Rátam s tým, že nové tváre v nich budeme mať spolu s vyradením tých, ktorí na to už nestačia, až niekedy začiatkom budúceho roka,“ skonštatoval. Medzi ľuďmi, ktorí spĺňajú kritériá na danú pozíciu, je podľa neho málo takých, ktorí súhlasia s tým venovať dvakrát do roka tri dni výberovým konaniam.

„Sú to bezplatné funkcie na úkor práce alebo povolania,“ skonštatoval. Pripomenul tiež, že nových ľudí do výberových komisií musí Súdna rada zvoliť. Predtým ich musí pozvať na zasadnutie, aby sa prezentovali a boli vypočutí.

Nadácia Zastavme korupciu pripomína, že medzi osobami, ktoré môžu vyberať nových sudcov, sa nachádzajú aj také, ktorým podľa medializovaných informácií hrozí trestné či disciplinárne stíhanie.