Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Proces s Dobroslavom T. v kauze Gorila prerušili

Na snímke obžalovaný bývalý generálny prokurátor Dobroslav T. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze Gorila na Okresný súd Bratislava I v pondelok 13. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Pavol Zachar

Nahrávkou mal Dobroslav T. a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Sudca Okresného súdu Bratislava I prerušil v pondelok hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom T. do 12:30. Popoludní by sa mali prehrávať odposluchy v kauze.

Za takmer tri hodiny si súd dopoludnia vypočul tri nahrávky z telefónu podnikateľa Mariana K. Na nich boli zaznamenané jeho rozhovory s Dobroslavom T. a jeho priateľom Lórantom Kósom ku Gorile. Kósa spoločne s Dobroslavom T. a so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom mali údajne vydierať a snažiť sa predať nahrávku Gorila finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Počas rozhovoru Marian K. často vulgárne nadával Dobroslavovi T., že chceli nahrávku predať. Okrem iného sa zaujímal, kto kontaktoval advokáta Haščáka Martina Škublu. Prvá nahrávka bola zo stretnutia Mariana K. s Kósom a Dobroslavom T., druhá len s Kósom a tretia bola mediálne známa nahrávka Mariana K. s exgenerálnym prokurátorom.

Práve v nej Dobroslav T. uviedol obavy, že vie, že ho zabijú za pokus predať Gorilu. Podnikateľ Marian K. sa v nej pýta Dobroslava T., koľko kópií z Gorily urobil, či vydieral Haščáka a prečo tak urobil. Práve na poslednej nahrávke zazneli množstvá vulgarizmov na adresu Dobroslava T. zo strany Mariana K.

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Dobroslava T. zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd začiatkom mája. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Obvinený mal podľa polície od podnikateľa Mariana K. prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou mal Dobroslav T. a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.