Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SLEDOVALI SME: Štvrté kolo plošného testovania malo nižšiu účasť

Druhý deň štvrtého kola dobrovoľného testovania na Slovensku. Uskutočňuje sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke testovanie v obci Valaliky v okrese Košice – okolie 22. novembra 2020. Foto: TASR - František Iván

Aj dnes sledujeme priebeh testovania na Slovenku. Správu priebežne aktualizujeme.

Jasenie 22. novembra (TASR) – Ak sa v obci Jasenie v Breznianskom okrese prišlo dať počas dvoch kôl otestovať na nový koronavírus zakaždým zhruba 700 a aj viac ľudí, o tretie kolo, ktoré dedina musela zorganizovať počas tohto víkendu, bol záujem minimálny. Odberové miesto preto v nedeľu zatvorili skôr než o ôsmej večer. Pre TASR to konštatoval starosta Jasenia Marek Kordík.

Prečítajte si aj priebeh testovania z prvého dňa: SLEDOVALI SME: Na 4. kole testovania sa zúčastnilo vyše 68.000 ľudí


O odberoch v treťom kole obec občanov vopred informovala a vypracovala aj časový harmonogram podľa jednotlivých lokalít obce, aby ľudia nemuseli dlho čakať.

"Vyskočili sme nad jedno percento, preto sme si testovanie po tretí raz zopakovali. Po oba tieto víkendové dni prišlo len okolo 280 ľudí, medzi nimi i cezpoľní. Záujem zo strany domácich bol minimálny," reagoval pre TASR Kordík s tým, že antigénové testovanie opäť zachytilo pár pozitívnych.

Ak by sa testovanie malo opakovať aj v decembri, ako už bolo avizované, nevie, ako to utiahnu z obecného rozpočtu, keďže "peniaze obciam za testovanie sú stále a už dlho iba na ceste".

V Breznianskom okrese sa okrem Jasenia konalo tretie kolo testovania na ochorenie COVID-19 aj v obciach Dolná Lehota, Valaská, Vaľkovňa a Šumiac.

V bratislavských obciach bola účasť nízka, pozitívne testy sa týkali nerezidentov


V obciach na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), kde sa konalo víkendové pretestovanie na nový koronavírus, bola účasť výrazne nižšia ako počas celoplošného testovania pred tromi týždňami. Obce tiež hlásia, že medzi tými, ktorí sa prišli otestovať, boli výrazne zastúpení nerezidenti, ich sa tiež týkali pozitívne testy.

V Hrubom Šúre v okrese Senec sa v sobotu (21. 11.) prišlo otestovať 257 ľudí, v nedeľu k 18.00 h ich bolo 175. "Z celkového počtu 432 bolo 256 tých, ktorí v obci nemajú trvalý pobyt. Z domácich sa podľa počtov dala otestovať necelá štvrtina," priblížil pre TASR starosta obce Adrián Takács. "Pozitívnych testov bolo za oba dni 17, vo všetkých prípadoch ide o ľudí, ktorí nežijú v obci," dodal.

Podobne to bolo aj v obci Plavecký Mikuláš v okrese Malacky. "Do nedeľňajšej 18. hodiny prišlo 201 ľudí, 106 bolo rezidentov, 95 cudzích. Zaznamenali sme šesť pozitívnych prípadov, všetky sa týkali tých, ktorí majú trvalé bydlisko inde," informoval starosta Peter Válek. V porovnaní s účasťou počas celoplošného testovania na prelome októbra a novembra prišla z radov rezidentov na víkendové testovanie približne štvrtina.

Okrem spomínaných obcí sa víkendové testovanie týkalo v rámci Bratislavského kraja ešte dvoch ďalších – Vinosadov v Pezinskom okrese a obce Reca pri Senci. Vinosady na sociálnej sieti hlásili takisto nízku účasť, v sobotu otestovali 223 ľudí, pozitívni boli šiesti, všetci s trvalým pobytom inde.

Druhý deň štvrtého kola dobrovoľného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku. Uskutočňuje sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Druhý deň štvrtého kola dobrovoľného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku. Uskutočňuje sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke odberné miesto, ktoré sa nachádza pred kultúrnym domom v Dolných Lefantovciach, okres Nitra v nedeľu 22. novembra 2020.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Mestá a obce na východe hlásia pokojný priebeh a pomerne nízku účasť


Pokojný priebeh a výrazne nižšiu účasť oproti minulým povinným kolám hlásia viaceré mestá a obce na východe Slovenska, kde sa tento víkend koná dobrovoľné kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19.

V okresnom meste Sabinov odhaduje primátor Michal Repaský aktuálnu účasť na zhruba pätinu oproti minulým dvom testovacím kolám. V meste zriadili opätovne desať odberných miest, rady sa pred nimi netvorili. "Za sobotu (21. 11.) sme mali 954 otestovaných ľudí a šiestich pozitívnych, z toho traja boli mimo Sabinova," povedal Repaský pre TASR. Podľa neho sa očakával pokojný priebeh, návrhy mesta znížiť počet odberných miest vojaci neakceptovali. Veľký prínos v boji s nákazou vidí primátor v zriadení mobilného odberného miesta na antigénové testy v Sabinove, čo tiež mohlo mať vplyv na aktuálnu nižšiu účasť občanov.

V ďalšom okresnom meste Levoča vytvorili sedem odberných miest s 11 pracoviskami, ani tam sa netvorili dlhšie rady. "Za sobotu bolo testovaných 1329 obyvateľov Levoče, z toho bolo 20 pozitívnych," povedal primátor Miroslav Vilkovský. V minulých kolách v Levoči otestovali za oba dni zhruba po 6300 občanov. Primátor pred prebiehajúcim testovaním vydal rozhodnutie, že sa na ňom môžu zúčastniť len osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na území Levoče. Argumentoval tým, že pokiaľ nejde o celoplošné testovanie, ale týka sa vybraného mesta, mali by sa testovať len jeho obyvatelia, aby bol aj výsledok za mesto relevantný. "Armáda prišla v piatok (20. 11.), že majú príkaz, že sa môžu otestovať všetci, ale evidencia sa vedie zvlášť pre tých, ktorí majú trvalé a prechodné bydlisko v Levoči, a za tých, ktorí sú takzvane cezpoľní," skonštatoval Vilkovský. Za sobotu tak bolo podľa neho testovaných zhruba 50 ľudí, ktorí nie sú z Levoče.

Omnoho nižšiu účasť zaznamenali aj v obci Valaliky v okrese Košice-okolie. "My sme mali pred troma týždňami za sobotu účasť 2500 občanov a včera to bolo len necelých 400. Z toho dvaja sú pozitívni. Dnes máme zatiaľ okolo 200 otestovaných účastníkov a traja sú pozitívni, z tých však ani jeden nie je z našej obce," povedal starosta obce Štefan Petrik.

Testovanie sa tento víkend v Prešovskom a Košickom kraji týka 193 obcí a miest, ktoré v rámci predchádzajúceho testovania dosiahli podiel pozitívnych testov viac ako jedno percento.



V nedeľu dopoludnia otestovali 14.529 ľudí, pozitívnych bolo 380


V nedeľu do 12.00 h otestovali v 445 odberných miestach 14.529 ľudí. Pozitívnych bolo 380 z nich, čo predstavuje pozitivitu 2,62 percenta. O výsledkoch za druhý deň víkendového testovania na ochorenie COVID-19 informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ozbrojené sily (OS) SR spolu so všetkými zapojenými zložkami spravili pre zabezpečenie testovania opäť maximum. Ich práca je ponúknutou pomocnou rukou a bol by som veľmi rád, ak by ju naši obyvatelia prijali. Chcem preto povzbudiť všetkých, ktorí zatiaľ neprišli zistiť svoj zdravotný stav do odberových miest - testovanie je bezplatné, bezpečné, trvá iba chvíľu, no môže zachrániť životy," uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

Na nedeľňajšom testovaní sa podľa slov rezortu podieľa celkovo 4164 ľudí, z toho 1226 profesionálnych vojakov a zamestnancov rezortu obrany, 449 policajtov, 27 hasičov, 63 príslušníkov finančnej správy, 1588 zdravotníkov, 787 administratívnych pracovníkov a 24 dobrovoľníkov. Odberové miesta sú otvorené do 20.00 h. Ich zoznam je na webstránke www.somzodpovedny.sk.

Druhý deň štvrtého kola dobrovoľného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku. Uskutočňuje sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Druhý deň štvrtého kola dobrovoľného testovania na ochorenie COVID-19 na Slovensku. Uskutočňuje sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke zdravotná pracovníčka vkladá certifikát s výsledkom antigénového testu do obálky na odbernom mieste, ktoré sa nachádza pred kultúrnym domom v Dolných Lefantovciach, okres Nitra v nedeľu 22. novembra 2020.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Záujem o plošné testovanie je v Trnavskom kraji veľmi nízky


Záujem o plošné testovanie na ochorenie COVID-19 v jednotlivých okresoch Trnavského kraja je veľmi nízky. V Trstíne v okrese Trnava otestovali počas prvého dňa testovania 174 ľudí, z toho 42 prišlo z okolitých obcí. Počas druhého dňa testovania bolo doteraz otestovaných 31 ľudí, približne polovica z nich nie sú obyvatelia obce. Len dva testy boli doteraz pozitívne, jeden v sobotu (21. 11.) a jeden v nedeľu. Ani jeden z pozitívne testovaných nie je obyvateľom Trstína, potvrdil starosta Peter Hlávek.

V obci Trstice v okrese Galanta sa testovanie týka celkovo 3600 ľudí. V sobotu z nich prišlo na testovanie 270 ľudí, ďalších 70 sa prišlo dať otestovať z okolitých obcí. Pozitívne testovaných bolo päť ľudí, z toho dvaja domáci a traja cezpoľní. V nedeľu absolvovalo testovanie zhruba 100 ľudí, piati z nich mali pozitívne testy, informovala starostka Eva Kaczová. V obci sú zriadené tri stanovištia na dvoch odberných miestach. „Úplne by stačilo aj jedno, ako sme žiadali,“ podotkla starostka.

Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa v Trnavskom kraji týka 20 obcí, z nich sedem je v Trnavskom okrese. V okrese Galanta sa testuje v piatich obciach, po dvoch obciach sa testuje v okresoch Skalica, Hlohovec a Galanta. Testuje sa aj v jednej obci v okrese Piešťany a v okrese Senica.

Testovanie vo Valalikoch



Účasť v Sečovciach v nedeľu ešte viac klesla


Záujem o dobrovoľné testovanie na ochorenie COVID-19 v meste Sečovce (okres Trebišov) je zatiaľ v priebehu nedele ešte nižší než v sobotu (21. 11.). TASR to potvrdil prednosta mestského úradu Ivan Kantor.

V meste je zriadené jedno odberné miesto, a to v kultúrnom dome. Za sobotu na ňom otestovali 211 ľudí. "Z toho 37 nebolo Sečovčanov. Jeden bol pozitívny, ktorý bol z okresu Michalovce. K dnešku evidujeme momentálne 17 ľudí, čiže je úplne nízka účasť. Ale čakali sme to, keďže je to dobrovoľné," povedal pred poludním Kantor.



Otestovať sa prichádzajú aj ľudia, ktorí nie sú priamo z mesta. "Prichádzajú aj takí, ktorí napríklad odchádzajú do Nemecka, a tým, že vydávame certifikáty, tak majú aj ten certifikát z testovania," uviedol prednosta.

Sečovce boli zaradené do aktuálneho kola plošného testovania aj napriek tomu, že v minulom kole mali celkovo pod jedno percento pozitívne testovaných, presne 0,73 percenta. V zozname sa však mesto objavilo osobitne s vyčlenením výsledkov len z jedného odberového miesta z celkových šiestich, a to tam, kde bola miera pozitívnych testovaných 1,04 percenta. "Zrejme chybou sa stalo, že jeden okrsok oddelili od zvyšných, tak testujeme dnes dobrovoľne," skonštatoval Kantor. Počas testovania, ktoré sa konalo 30. októbra a 1. novembra, prišlo v meste na odbery celkovo 4258 ľudí.
Na Slovensku pokračuje druhý deň štvrté dobrovoľné kolo testovania na ochorenie Covid-19. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke testovanie antigénovými testami v kultúrnom dome v meste Sečovce, okres Trebišov v nedeľu 22. novembra 2020.
Foto: TASR - Roman Hanc

Testovanie v Čadci je plynulé a pokojné, v sobotu prišlo 1601 ľudí

Testovanie na nový koronavírus v meste Čadca je plynulé a prebieha pokojne. Na sociálnej sieti o tom v nedeľu informoval čadčiansky primátor Milan Gura.

"Nikde sa netvoria rady. Pred odberovými miestami neevidujeme situáciu, že by prichádzali občania vo veľkom počte a čakali na odbery," zhodnotil Gura.

Primátor doplnil, že v sobotu (21. 11.) sa do odberných miest v meste prišlo testovať 1601 ľudí. "Z toho 21 prípadov bolo identifikovaných ako pozitívnych. Infekčnosť za sobotu predstavovala 1,31 percenta," vyčíslil.
Na Slovensku pokračuje druhý deň štvrté dobrovoľné kolo testovania na ochorenie Covid-19. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke zdrvotníčka naberá roztok, ktorý nakvapká na antigénový test počas testovania v kultúrnom dome v meste Sečovce, okres Trebišov v nedeľu 22. novembra 2020.
Foto: TASR - Roman Hanc

Víkendové pretestovania vo viacerých obciach a mestách pokračuje

Na Slovensku pokračuje ďalšie kolo testovania na COVID-19 antigénovými testami vo viacerých obciach a mestách. Zriadených by malo byť vyše 400 odberných miest. Otvorené sú od 8.00 do 20.00 h.

Kompletný zoznam miest a obcí, kde sa testuje, je na webstránke www.somzodpovedny.sk. Nachádzajú sa tam aj informácie, ako sa testuje a čo v prípade, že vyjde pozitívny výsledok. Vtedy treba ísť do domácej 10-dňovej karantény.
Na Slovensku pokračuje druhý deň štvrté dobrovoľné kolo testovania na ochorenie Covid-19. Uskutoční sa v dňoch 21. až 22. novembra od 8.00 do 20.00 v takmer 500 mestách a obciach, v ktorých v rámci posledného testovania bol podiel pozitívnych testov viac ako 1 percento. Na snímke testovanie antigénovými testami v kultúrnom dome v meste Sečovce, okres Trebišov v nedeľu 22. novembra 2020.
Foto: TASR - Roman Hanc

Na toto kolo testovania antigénovými testami mohli vyčleniť do 8000 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR. Armáda pomáhala aj pri predchádzajúcich kolách testovania, jej ďalšie využitie musel opätovne schváliť vládny kabinet.

Víkendové štvrté kolo testovania sa uskutočnilo v 458 obciach a mestách na Slovensku, kde počas predchádzajúcich celoplošných kôl zaznamenali viac ako jedno percento pozitívnych. V sobotu otestovali 68.888 ľudí, pozitívnych bolo 1366, k nedeľňajšiemu poludniu hlásili odberné miesta 14.529 testov a 380 pozitívnych vzoriek.