Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Útočník z Viedne si strelivo zaobstaral na Slovensku

Policajti hliadkujú po streľbe v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer oznámil, že 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom bol v minulosti trestne stíhaný v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Viedeň/Bratislava 3. novembra (TASR) - Útočník, ktorého po streľbe v centre Viedne zneškodnili policajti, si strelivo zaobstaral počas leta na Slovensku, uviedol v utorok na svojom webe rakúsky denník Heute. Informáciu o strelive potvrdil pre televíziu JOJ aj minister vnútra SR Roman Mikulec, podľa ktorého útočník v minulosti navštívil Slovensko.



Podľa rakúskeho denníka muž so svojím známym údajne v polovici júla vycestoval na Slovensko, aby si zaobstaral muníciu do útočnej pušky.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer oznámil, že 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom bol v minulosti trestne stíhaný v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Na snímke policajti hliadkujú vo Viedni v utorok 3. novembra 2020.
Foto: TASR/AP


Muž menom Kujtim Fejzulai bol v apríli 2019 uznaný za vinného za pokus o cestu do Sýrie s cieľom pripojiť sa k extrémistickej organizácii Islamský štát. Súd mu udelil trest odňatia slobody v dĺžke 22 mesiacov, v decembri ho však podmienečne prepustili.

Páchateľ mal v čase útoku pri sebe falošný pás s výbušninami, automatickú strelnú zbraň, ručnú strelnú zbraň a mačetu.

Útočník z Viedne nestrieľal z Kalašnikova, ale z juhoslovanskej zbrane



Útočník, ktorého po pondelňajšej streľbe v centre Viedne zneškodnili policajti, nestrieľal z Kalašnikova, ale z juhoslovanskej útočnej pušky M70. Myslí si to spolumajiteľ Hunter Clubu – Verejná strelnica Miroslav Chrenko.

„Podľa fotky prezentovanej v médiách pravdepodobne ide o útočnú pušku Zastava M70, ktorá bola navrhnutá na základe princípu Kalašnikova AK47. Bola vyvinutá a vyrábaná vo firme Zastava Arms v Kragujevaci.

Za označením AP M70 je skratka názvu Automatska Puška Model 1970. Od roku 1970 sa táto zbraň dostala do výbavy Juhoslovanskej ľudovej armády. Kaliber 7,62x39 sa používal aj u československých zbraní SA vz.58,"
povedal pre TASR expert na zbrane.

Chrenko vysvetlil, že na Slovensku nie je možné si bežne kúpiť expanznú zbraň s úmyslom jej následnej nelegálnej úpravy na funkčnú zbraň.

„To nezodpovedá realite, pretože od roku 2016 po novelizácii zákona o zbraniach a strelive podliehajú expanzné zbrane evidenčnej povinnosti a aj prepisy týchto zbraní by pri zmene majiteľa museli prebehnúť na polícii," objasnil.

Názor, že útočník použil pri streľbe juhoslovanskú útočnú pušku M70, potvrdil pre TASR aj predseda predstavenstva Združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum Ľudovít Miklánek. Podľa neho terorista bol na sociálnej sieti odfotený so zbraňami z produkcie dnes srbskej Zastavy, ktoré sa používali počas občianskej vojny v Juhoslávii. Po vojne ich ako obyvateľstvo a aj bezpečnostné zložky ponúkali vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov na čiernom trhu.

Útočník, ktorého po streľbe v centre Viedne zneškodnili policajti, si strelivo zaobstaral počas leta na Slovensku, uviedol rakúsky denník Heute. Podľa Heute muž so svojím známym údajne v polovici júla vycestoval na Slovensko, aby si zaobstaral muníciu do útočnej pušky typu Kalašnikov.

Rakúsky minister vnútra: Útočník vo Viedni pravdepodobne konal sám



Pondelňajší útok v rakúskej metropole Viedeň, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených, pravdepodobne spáchal iba jeden útočník. Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Karl Nehammer, píše agentúra AFP.

Ešte v pondelok večer minister informoval, že išlo zrejme o teroristický útok, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Polícia však po analýze videí z miest útokov došla k záveru, že nateraz neexistuje dôkaz, ktorý by svedčil o prítomnosti ďalších útočníkov, uviedol Nehammer.

Vlajky Rakúska (vľavo) a Európskej únie sú spustené na pol žrde pred rakúskym veľvyslanectvom v Berlíne v utorok 3. novembra 2020.
Foto: TASR DPA


Minister ďalej oznámil, že policajti zasahovali na 18 miestach vo Viedni a na viacerých miestach Dolného Rakúska, pričom zadržali 14 osôb.

K sérii útokov došlo v pondelok večer v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom, ktorého sa podarilo zneškodniť krátko po 20.00 h. V minulosti bol už raz trestne stíhali v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Zneškodnený útočník bol identifikovaný ako Kujti Fejzulai, ktorý sa v apríli 2019 pokúsil vycestovať do Sýrie, kde sa chcel pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát. Súd mu vymeral trest odňatia slobody v trvaní 22 mesiacov, vlani v decembri však mladíka z väzenia podmienečne prepustili.

Nehammer tiež konštatoval, že útočníkovi sa po prepustení z väzenia podarilo "oklamať" program zameraný na deradikalizáciu, čím sa mu podarilo zabezpečiť si predčasné prepustenie".

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen: Nenávisťou sa nenecháme nakaziť




Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen si napriek teroristickému útoku vo Viedni nemyslí, že by bola liberálna demokracia ohrozená. "Nenávisť nepadne v tejto spoločnosti na úrodnú pôdu," povedala hlava štátu v utorňajšom príhovore k občanom.

Alexander Van der Bellen konštatoval, že Rakúsko má za sebou "temnú, hroznú noc". Uviedol, že atentát bol očividne namierený voči všetkým, ktorí si vážia a vysoko cenia život v slobodnej spoločnosti.

"Atentát bol namierený voči našej slobodnej spoločnosti ako takej, voči tolerancii a vzájomnému rešpektu. Bol namierený proti životu v liberálnej demokracii – proti životu, ktorý teroristi očividne z celého srdca nenávidia... My sa nenecháme touto nenávisťou nakaziť. Nás i naše hodnoty budeme chrániť a obraňovať," zdôraznil rakúsky prezident.

Podľa Alexandra Van der Bellena ide o najhorší teroristický útok v novodobých dejinách Rakúska. V tejto súvislosti uviedol, že "naše slzy patria všetkým, ktorí stratili svoje životy a všetkým ich príbuzným a priateľom". Zároveň sa poďakoval policajtom, bezpečnostným a záchranným zložkám za rýchlu reakciu a záchranu ľudských životov.

K sérii útokov, ktoré si vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych a 22 zranených, došlo v pondelok večer v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom, ktorého sa podarilo zneškodniť krátko po 20.00 h. V minulosti bol už raz trestne stíhali v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Atentátnik bol podľa oficiálnych informácií stúpencom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Motív jeho činu nie je zatiaľ známy.

V Linzi a St. Pöltene sa zatýkalo



Po pondelkových útokoch vo Viedni bol v rakúskom meste Linz zadržaný zatiaľ neidentifikovaný muž. Na dvoch miestach v dolnorakúskej metropole St. Pölten sa v utorok ráno uskutočnili domové prehliadky, pri ktorých boli zadržané dve osoby, informovali televízia ORF a denník Kurier.

Muža označovaného za islamistu známeho úradom vyviedla z domu v putách ťažko ozbrojená polícia. Bezprostredne podľa ORF nebolo známe, či má toto zadržanie súvislosť s pondelkovými útokmi v centre rakúskeho hlavného mesta.

Dolnorakúsky policajný riaditeľ Franz Popp, že v St. Pöltene došlo k domovým prehliadkam a zadržaniu osôb, ďalšie podrobnosti však momentálne z "taktických dôvodov" nechcel uviesť.

K útokom došlo v pondelok večer na šiestich miestach v centre Viedne. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz ich označil za teroristický čin.

Jedného z útočníkov polícia zneškodnila, po ďalších podozrivých sa pátra. Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by útok v centre Viedne vykonalo viac osôb.

Videomateriál vyhodnotený políciou "v súčasnosti neposkytuje žiadne dôkazy o druhom útočníkovi," uviedol Nehammer v utorok na tlačovej konferencii.

SIS kontinuálne vyhodnocuje bezpečnostnú situáciu v SR, Rakúsku aj v Európe



Slovenské bezpečnostné orgány vrátane Slovenskej informačnej služby (SIS) kontinuálne vyhodnocujú bezpečnostnú situáciu na Slovensku, v susednom Rakúsku aj v Európe, a podľa operatívnej potreby prijímajú adekvátne bezpečnostné opatrenia. V reakcii na pondelňajší útok v centre rakúskeho hlavného mesta Viedeň to uviedla hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

Na snímke sprava rakúsky premiér Sebastian Kurz, rakúsky prezident Alexander van der Bellen a predseda parlamentu Werner Sobotka kladú vence na mieste pondelkovej streľby v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020.
Foto: TASR/AP


"SIS kontinuálne monitoruje rizikové osoby na Slovensku a úzko kooperuje prostredníctvom medzinárodných protiteroristických platforiem so svojimi zahraničnými partnermi a poskytuje im okamžitú potrebnú súčinnosť. Zároveň je potrebné zdôrazniť, že kľúčoví predstavitelia bezpečnostného manažmentu štátu už včera nariadili zvýšený výkon policajných a spravodajských zložiek ako reakciu na teroristický útok vo Viedni a jeho možné presahy na Slovensko," priblížila hovorkyňa.

Podľa jej slov ďalšie opatrenia budú podľa potreby prijímané aj v priebehu nasledujúcich hodín.

Maďarská protiteroristická jednotka v noci vyslala sily na hranice s Rakúskom




Maďarská protiteroristická jednotka TEK v reakcii na pondelňajšie útoky vo Viedni vyslala ešte v noci na utorok na úsek štátnej hranice s Rakúskom sily podporované obrnenými transportérmi. Informoval o tom spravodajský server 24.hu.

"Po útoku vo Viedni z 2. novembra 2020 sa TEK okamžite spojila s rakúskymi bezpečnostnými zložkami. Vzhľadom na charakter činu šéf TEK János Hajdu nariadil vyslanie významných síl na rakúske hranice, ktoré môžu byť trasou úteku páchateľov," uviedla pre server TEK.

Cieľom opatrenia, ktoré je koordinované s rakúskymi partnerskými jednotkami a tamojšími orgánmi, je podľa TEK príprava na zadržanie páchateľa či páchateľov, prípadne poskytnutie aktívnej pomoci v prípade cezhraničného prenasledovania.

Pri útoku vo Viedni zahynuli v pondelok večer štyria ľudia - dvaja muži a dve ženy. Zranenia utrpelo ďalších najmenej 15 ľudí vrátane jedného policajta. Ten skončil s ťažkými zraneniami.


Po útoku vo Viedni zvolali v Maďarsku bezpečnostný výbor parlamentu



Mimoriadne zasadnutie výboru maďarského parlamentu pre národnú bezpečnosť zvolal v utorok v reakcii na pondelňajšiu streľbu vo Viedni jeho predseda János Stummer z opozičnej strany Jobbik. Informoval o tom spravodajský server 168ora.hu s odvolaním sa na vyhlásenie strany Jobbik.

Cieľom schôdzky uvedeného orgánu je získať odpovede na otázku, či sa atentát nejako dotýka Maďarska a či sa ním mení úroveň bezpečnostnej hrozby v krajine.

Na zasadnutie výboru, ktorého termín Jobbik nespresnil, pozvali predstaviteľov Úradu na ochranu ústavy (AH), Informačného úradu (IH), Protiteroristického centra (TEK), Centra pre informácie o boji proti terorizmu a analýzu kriminality (TIBEK), ako aj Vojenskej národnobezpečnostnej služby (KNSZ).

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na Facebooku vyjadril plnú podporu Rakúsku "v snahe spoločne chrániť Európu pred sériou teroristických útokov".


Severné Macedónsko odsúdilo teroristický útok vo Viedni



Severné Macedónsko v utorok odsúdilo pondelňajší teroristický útok v rakúskej metropole Viedeň, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených. K útočníkovi, ktorý mal okrem rakúskeho aj severomacedónske občianstvo, sa však v prejave sústrasti tamojší šéf rezortu diplomacie nevyjadril, uviedla agentúra DPA.

„Dôrazne odsudzujeme strašný útok vo Viedni a vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám obetí a solidaritu s rakúskym ľudom. V týchto ťažkých časoch stojíme po vašom boku," napísal severomacedónsky minister zahraničných vecí Bujar Osmani na sociálnej sieti Twitter.

V súvislosti s pondelňajšími útokmi požiadalo Rakúsko Severné Macedónsko o spoluprácu a informácie o osobe útočníka, ktorým je 20-ročný Kujtim Fejzulai. Ten sa síce narodil v Rakúsku, ale mal severomacedónske korene a aj občianstvo. Dvojaké občianstvo páchateľa potvrdilo aj severomacedónske ministerstvo vnútra, ktoré zároveň informovalo, že na žiadosť Rakúska už zareagovalo.

K sérii útokov došlo v pondelok večer v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach. Polícia útočníka krátko po 20:00 zastrelila. Neskôr sa ukázalo, že mladík bol v minulosti už raz trestne stíhaný za členstvo v teroristickej organizácii. Podľa doterajších informácií rakúskej polície a ministerstva vnútra konal sám.