Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zastrelený útočník z Viedne bol v minulosti stíhaný za terorizmus

Snímka z teroristického útoku vo Viedni, 2. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Streľba sa ozývala nielen z blízkosti tamojšej synagógy na námestí Schwedenplatz, ale aj z miestneho podniku, kde strely zasiahli okenice.

Viedeň 3. novembra (TASR) - Útočník, ktorého po streľbe v centre Viedne zneškodnili policajti, bol 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom a v minulosti ho trestne stíhali v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii. Informovala o tom v utorok agentúra APA s odvolaním sa na rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera.



Muž menom Kujtim Fejzulai bol v apríli 2019 uznaný za vinného za pokus o cestu do Sýrie s cieľom pripojiť sa k extrémistickej organizácii Islamský štát, píše agentúra AP. Súd mu udelil trest odňatia slobody v dĺžke 22 mesiacov, v decembri ho však podmienečne prepustili.

Nehammer v utorok ráno potvrdil, že teroristický útok v centre Viedne mal islamistický motív.


Forenzní technici zaisťujú dôkazy na mieste pondelkovej streľby v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020.
Foto: TASR/AP


Páchateľ mal v čase útoku pri sebe falošný pás s výbušninami, automatickú strelnú zbraň s dlhou hlavňou, ručnú strelnú zbraň a mačetu.

Muž spustil v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí v centre Viedne. Najmenej štyri osoby prišli v dôsledku streľby o život a polícia zastrelila i útočníka. Viac ako 15 ľudí utrpelo zranenia.

Úrady po útoku prehľadali niekoľko bytov vrátene bytu páchateľa a zatkli niekoľko ľudí. Vo Viedni je podľa Nehammera nasadených 1000 príslušníkov polície.


Vo Viedni došlo k teroristickému útoku, potvrdené sú už štyri obete



Polícia v utorok ráno informovala, že pri útoku zahynuli traja okoloidúci - dvaja muži a žena. Medzitým potvrdili štvrtú obeť - ženu, ktorá zomrela po prevoze do nemocnice. Zranenia pri útoku utrpelo ďalších najmenej 15 ľudí vrátane jedného policajta. Ten skončil s ťažkými zraneniami.

Útočníka polícia zastrelila. Podľa rakúskeho ministra vnútra Karla Nehammera išlo o stúpenca extrémistickej organizácie Islamský štát. Bol vyzbrojený útočnou puškou, mal na sebe atrapu vesty s výbušninami a zjavne chcel spôsobiť paniku, uviedol Nehammer.

Podľa ministra spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista. V meste je momentálne nasadených zhruba 1000 policajtov. Úrady varovali obyvateľov, aby sa vyhýbali centru metropoly.

Strelci spustili v pondelok približne o 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusovej epidémie. K útokom došlo na šiestich miestach vrátane synagógy.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen ostro teroristický útok odsúdil. "Našu slobodu a demokraciu budeme spoločne a odhodlane brániť všetkými nutnými prostriedkami," napísal na Twitteri. "Myslím na obete, zranených a ich rodiny a súcitím s nimi. Všetci sme hlboko zarmútení," dodal.

Van der Bellen sa poďakoval ostatným hlavám štátov a vlád za ich podporu.

Tú mu vyjadrili lídri Európskej únie, Francúzska, Talianska, Nemecka, Grécka, Británie, Česka, ako aj predstavitelia Slovenska, Austrálie, OSN či Ruska.

Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil teroristický útok vo Viedni a vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Kurz označil streľbu vo Viedni za "ohavný teroristický útok"


Rakúsky kancelár Sebastian Kurz odsúdil pondelňajšiu streľbu vo viedenských uliciach ako "ohavný teroristický útok". Informovala o tom agentúra APA.

"Naša polícia rozhodne zakročí voči páchateľom tohto strašného teroristický útoku. Som rád, že polícia už jedného páchateľa zneškodnila. Nikdy sa nedáme zastrašiť terorizmom a proti týmto útokom budeme rozhodne bojovať všetkými prostriedkami," povedal Kurz pre APA.

"Celá krajina je v myšlienkach s obeťami, zranenými a ich rodinnými príslušníkmi, ktorým vyjadrujem hlbokú sústrasť," povedal Kurz. "Práve teraz zažívame v našej republike ťažké hodiny. Chcel by som sa poďakovať všetkým zásahovým jednotkám, ktoré najmä dnes riskujú svoje životy, aby nás ochránili," dodal.

Ochranu uzavretých objektov prevezme armáda, priblížil Kurz s tým, že takýmto spôsobom sa zaistí, aby sa polícia mohla sústrediť výlučne na boj proti terorizmu.

Polícia zadržala jedného z páchateľov streľby


Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF potvrdil, že pondelňajšia streľba vo Viedni je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov.

Polícia zadržala jedného z páchateľov streľby, ku ktorej došlo v pondelok večer v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra, píše agentúra APA.

To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Útočník údajne strieľal z automatickej zbrane podobnej kalašnikovu. Videozábery zverejnené televíziou portálu OE24 zachytávajú najmenej jedného zraneného, ktorý krvácajúci ležal na zemi pred miestnym podnikom na námestí Schwedenplatz - pravdepodobne išlo o policajta.

Portál OE 24 neskôr uviedol, že útočníkov môže byť až desať a niektorí z nich sa stále pohybujú v uliciach mesta.

Podľa denníka Kurier sa objavili správy, podľa ktorých prišlo o život až sedem ľudí vrátane policajta a štyri ďalšie osoby sú ťažko zranené. Viacero mŕtvych a zranených potvrdil aj Nehammer.

Podľa nepotvrdených správ malo v siedmom viedenskom obvode dôjsť k rukojemníckej dráme a ďalšie výstrely padli aj v štvrti Leopoldstadt.

Viedenská polícia na Twitteri vyzvala ľudí, aby na sociálnych sieťach nezverejňovali v súvislosti so streľbou nijaké fotografie ani videá s tým, že takéto konanie ohrozuje zásahové jednotky, ako aj civilné obyvateľstvo. Osoby, ktoré majú k dispozíciu dokumentáciu z útoku, ju majú nahrať na príslušný link polície.

Česká polícia večer na Twitteri uviedla, že v súvislosti s útokom vo Viedni prijala preventívne opatrenia na hraničných prechodoch s Rakúskom. Polícia vykonáva náhodné kontroly vozidiel a cestujúcich.

Viedenská polícia na Twitteri potvrdila, že zasahuje v centre mesta, kde došlo k viacerým prestrelkám a že zranených je niekoľko osôb. Zároveň vyzvala ľudí, aby sa centru mesta vyhýbali.



Streľba sa podľa portálu OE24.at ozývala nielen z blízkosti tamojšej synagógy na námestí Schwedenplatz, ale aj z miestneho podniku, kde strely zasiahli okenice. Hostia sa pred streľbou ukryli v pivnici baru.

Denník Kurier píše, že predseda tamojšej židovskej obce vylúčil, že by došlo k obetiam v radoch jej členov.


Ministerstvo vnútra hovorí o teroristickom čine alebo amoku


Jeden páchateľ pondelňajšej streľby pri synagóge v centre Viedne prišiel zrejme o život a druhý je pravdepodobne na úteku. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na rakúske ministerstvo vnútra.

Podľa rezortu vnútra išlo zrejme o teroristický útok alebo amok. Ako píše stanica ORF, k streľbe došlo krátko po 20:00. Polícia hlásila viacerých zranených, pričom podľa denníka Kronen Zeitung utrpel vážne zranenia aj ozbrojený policajt.