Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

POMOC PROTI KORONAVÍRUSU: V Bratislave pristálo lietadlo z Číny

Na snímke nákladné lietadlo Boeing 747-400, ktoré priletelo z čínskeho Šanghaja, je odstavené na Letisku M. R. Štefánika 7. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR používajú zamestnanci letiska pri kontakte s posádkou letu osobné ochranné pracovné prostriedky.

Bratislava 7. februára (TASR) – Na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave pristálo v piatok ráno nákladné lietadlo Boeing 747-400 z čínskeho Šanghaja. Vyzdvihnúť má pomoc v súvislosti s koronavírusom. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková. Lietadlo by sa na letisku v hlavnom meste malo zdržať približne osem hodín.

"Ide o obchodný komerčný let, ktorým budú do čínskeho Pekingu prepravené zdravotnícke pomôcky – rúška na tvár, ochranné rukavice či okuliare. Po naložení nákladu odletí lietadlo z letiska v Bratislave o 15.00 h do čínskeho Pekingu," priblížila Ševčíková.

Rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR používajú zamestnanci letiska pri kontakte s posádkou letu osobné ochranné pracovné prostriedky. "Posádka letu zotrváva v priestoroch lietadla, okrem prípadu spojeného s predletovou prípravou a naložením nákladu," poznamenala Ševčíková.



Čínske lietadlo požiadalo o udelenie povolenia na vykonanie charterového letu zo Šanghaja do Bratislavy a následne z Bratislavy do Pekingu, aby mohlo vydvihnúť pomoc v súvislosti s koronavírusom. Povolenie na pristátie na bratislavskom letisku mu bolo udelené slovenským rezortom dopravy, avšak za prísnych podmienok. Jednou z nich je fakt, že posádka neopustí palubu lietadla. Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) v tejto súvislosti zdôraznil, že by mali byť dodržané všetky podmienky na zabránenie toho, aby sa vírus rozšíril.

Vláda SR v stredu (5. 2.) odsúhlasila 200.000 eur ako zvýšený príspevok pre Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) v súvislosti s epidémiou koronavírusu.

Na snímke nákladné lietadlo Boeing 747-400, ktoré priletelo z čínskeho Šanghaja, je odstavené na Letisku M. R. Štefánika 7. februára 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Á. Érsek bol skontrolovať materiál, ktorý sa má nakladať do čínskeho lietadla


Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) bol v piatok dopoludnia na Letisku M. R. Štefánika skontrolovať materiál, ktorý sa má naložiť do čínskeho lietadla.

"Ideme vizuálne kontrolovať to, čo má byť v tých balíkoch, takže mali by tam byť rúška, mali by tam byť teplomery, zdravotnícky materiál, ktorý máme pod kontrolou," priblížil Érsek. Zároveň uviedol, že na letisku bol ráno aj hygienik, ktorý poučil všetky osoby aj personál, ako sa správať pre zaistenie bezpečnosti.