Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

V kauze Gemerský mlyn vypočuli troch svedkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prvostupňový súd sa vecou zaoberá po tom, ako jeho rozsudok zrušil Krajský súd v Bratislave.

Bratislava 1. decembra (TASR) - V kauze Gemerský mlyn, kde boli pôvodne neprávoplatne odsúdení Jozef V. a Ľubomír N., vypočuli na stredajšom hlavnom pojednávaní troch svedkov. Okresný súd (OS) Bratislava II odročil hlavné pojednávanie na 24. marca 2022.

"Hlavné pojednávanie bolo odročené na 24. marca 2022 o 9.00 h, na ktorom bude súd oboznamovať s listinnými dôkazmi, ktoré si mal zabezpečiť v zmysle zrušujúceho rozhodnutia odvolacieho súdu," spresnil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Prvostupňový súd sa vecou zaoberá po tom, ako jeho rozsudok zrušil KS v Bratislave. Niekdajší členovia Výkonného výboru Fondu národného majetku (FNM) boli pôvodne uznaní za vinných z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Dvojica sa vtedy proti 12-ročnému trestu odvolala.

Podľa obžaloby mali byť zodpovední za to, že FNM v rámci mimosúdnej dohody neoprávnene vyplatil spoločnosti Gemerský mlyn viac ako 4,7 milióna eur. Väčšia časť finančných prostriedkov skončila na účte konateľa spoločnosti, maďarského občana Zoltána H. vo Švajčiarsku.

Gemerský mlyn sprivatizovali najskôr dve osoby v roku 1992 a v tom istom roku FNM odstúpil od zmluvy. Následne v roku 1995 dvaja spomínaní majitelia zažalovali FNM za to, že im nevyplatil ich peniaze. Súd však dal v júni roku 2010 za pravdu FNM. Spoločnosť Gemerský mlyn potom zaslala návrh na mimosúdnu dohodu a FNM postupne na ňu napriek rozhodnutiu súdu a odmietavému názoru právneho zástupcu pristúpil.