Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Vláda zverejní nahrávku z pondelkového rokovania o plošnom testovaní

Na archívnej snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Eduard Heger, premiér SR Igor Matovič a minister vnútra SR Roman Mikulec (všetci OĽaNO) počas schôdze vlády SR. Foto: TASR - Martin Baumann

Matovič uviedol, že Sulík v pondelok na rokovaní nespochybnil ani jedno číslo či graf.

Bratislava 13. januára (TASR) - Vláda zverejní zvukovú nahrávku z časti pondelkového (11. 1.) rokovania kabinetu, ktorá sa týkala plošného testovania. Schválenie tohto návrhu zverejnil kabinet ako dodatočne dodaný bod stredajšieho rokovania.

Zverejnenie časti zvukového záznamu zo 65. rokovania (pondelkového, pozn. TASR) vlády navrhol na prebiehajúcom zasadnutí minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Už pred rokovaním kabinetu novinárov informoval, že iniciatívne otvorí otázku, ktorá sa týka vyjadrovania ministra hospodárstva SR a podpredsedu vlády Richarda Sulíka (SaS), vrátane zámeru ďalšieho plošného testovania.

Naď tvrdí, že Sulík s návrhom predsedu vlády SR Igor Matoviča (OĽANO) v pondelok explicitne súhlasil. Následne sa z médií dozvedel, že vicepremiér je proti plošnému testovaniu. "Stalo sa to x-krát, na vláde bolo povedané niečo, čo bolo potom mediálne prezentované inak zo strany Sulíka," povedal k tomu Naď s tým, že jeho "to už prestáva baviť".


Matovič po pondelkovom rokovaní vlády oznámil, že na Slovensku sa uskutoční do dvoch týždňov celoplošné testovanie, ktoré sa bude opakovať dovtedy, kým incidencia neklesne pod 0,5 percenta. Absolvovanie testu má byť zároveň podmienkou na uplatnenie si výnimiek zo zákazu vychádzania. Matovič uviedol, že Sulík v pondelok na rokovaní nespochybnil ani jedno číslo či graf.

V utorok (12. 1.) však Sulík uviedol, že na zasadnutí vlády sa nedohodlo nič konkrétne. Avizoval predbežný súhlas SaS s plošným testovaním v najzamorenejších okresoch, v celoplošnom testovaní na území celého Slovenska však nevidí zmysel, naopak, podľa Sulíka je to mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi.

Matovič v stredu reagoval slovami, že Sulík "narába s pravdou svojským spôsobom". Avizoval, že sa o tom budú ministri rozprávať na vláde. "Raz a navždy to treba nejako rozseknúť. Takto sa fungovať nedá," skonštatoval premiér.