Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V Žiline prišli hlasovať aj školské sestry sv. Františka

Sestry z Kongregácie školských sestier sv. Františka zo Žiliny prišli hlasovať v Referende 7. februára 2015 v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

"Sme občanmi tohto štátu a podieľame sa na tom, čo sa v ňom deje. Je to naša občianska povinnosť a z toho sa nechceme vynímať," uviedla provinciálna predstavená kongregácie.

Žilina 7. februára (TASR) – Do referendového okrsku číslo 3 v Základnej škole na Hollého ulici v Žiline prišli dnes ráno aj sestry z Kongregácie školských sestier sv. Františka.

Kongregácia spravuje Gymnázium sv. Františka, ktoré sídli v Katolíckom dome v Žiline. "V našom provinciálnom dome je 20 sestier. Väčšinu sú to tie, ktoré vyučujú na gymnáziu. Aj my sme sa modlili za referendum, aj sme sa postili. Aj sme sa o tom rozprávali," povedala provinciálna predstavená kongregácie sestra Magdaléna.

Doplnila, že na voľbách aj referendách sa zúčastňujú pravidelne. "Sme občanmi tohto štátu a podieľame sa na tom, čo sa v ňom deje. Je to naša občianska povinnosť a z toho sa nechceme vynímať. Lebo aj toto patrí do nášho spôsobu života a aj do nášho prejavu žitia kresťanstva," skonštatovala sestra Magdaléna.


Vyjadriť názor v dnešnom referende s ňou prišla aj sestra Alžbeta, ktorá vyučuje na Gymnáziu sv. Františka. "Mladí ľudia vnímali referendum rôzne. Veľa o ňom diskutovali, veľa študovali, čítali a potom sa aj pýtali. A tak sme o tom rozprávali veľmi často. Referendum ich podnietilo k rozmýšľaniu a zamýšľaniu sa nad témami. Hľadajú, rozmýšľajú, čítajú. A vytvárajú si tak názory. Sú vo veku 15 až 18 rokov, takže práve v období hľadania. Veľa čítajú, veľa počúvajú a rozprávajú o tom," podotkla na margo atmosféry medzi študentmi gymnázia sestra Alžbeta.