Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Žilinka: Prokuratúra už nebude chrániť len vyvolených

Na snímke nový generálny prokurátor Maroš Žilinka počas tlačového brífingu po svojom vymenovaní prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 10. decembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Tvrdí, že prokurátorov, ktorí budú striktne bdieť nad dodržiavaním zákonnosti a vykonávať si svoje povinnosti svedomito, bude chrániť ako lev.

Bratislava 10. decembra (TASR) – Nový generálny prokurátor Maroš Žilinka chce z prokuratúry otvorenú inštitúciu, ktorá nebude chrániť len vyvolených, ale postaví sa za všetkých slušných občanov. Deklaruje, že ako lev bude postupovať voči tým prokurátorom, ktorí si svoje povinnosti plniť nebudú. Ešte vo štvrtok sa chce stretnúť s aktuálnym vedením Generálnej prokuratúry SR. Ako prvý krok avizuje určenie si svojich námestníkov a spustenie organizačných zmien na prokuratúre. Žilinka to vyhlásil po vymenovaní do funkcie prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

"Ujímam sa funkcie generálneho prokurátora v orgáne, o ktorom som presvedčený, že môže byť budovaný ako dôveryhodná inštitúcia, ktorá vždy bude stáť na strane zákona, spravodlivosti a ochrany verejného záujmu. Orgánu, ktorý nebude vzbudzovať pochybnosti o tom, či sú tu rovní a rovnejší," povedal.

Budovať chce prokuratúru ako transparentnú inštitúciu. Tvrdí, že prokurátorov, ktorí budú striktne bdieť nad dodržiavaním zákonnosti a vykonávať si svoje povinnosti svedomito, bude chrániť ako lev. "Tých, ktorí si svoje povinnosti plniť nebudú, aj voči ním budem postupovať ako lev," poznamenal Žilinka.



Organizačné zmeny, ktoré plánuje spustiť na Generálnej prokuratúre SR, majú podľa Žilinku prispieť k zjednoteniu trestnej politiky, zefektívneniu činnosti prokuratúry i efektívnejšiemu využitiu potenciálu jednotlivých prokurátorov. V krátkej dobe plánuje zmeny aj na Úrade špeciálnej prokuratúry. Boj proti korupcii, nečestnému konaniu, zneužívaniu moci a závažnej ekonomickej kriminalite budú patriť podľa jeho slov k prioritám.



Na margo jeho stretnutia s predsedom SaS Richardom Sulíkom, o ktoré mal vicepremiéra požiadať podnikateľ Michal Gučík, Žilinka uviedol, že nikdy u žiadneho poslanca koalície alebo opozície neloboval za podporu. Ako tvrdí, na Sulíka nemal kontakt, preto stretnutie zabezpečoval Gučík, no nie s cieľom lobovania. "Gučík nežiadal, aby SaS hlasovala či nehlasovala za mňa pri voľbe," uviedol nový generálny prokurátor. Stretnutie so Sulíkom bolo podľa jeho slov krátke, prezentoval mu len víziu ďalšieho rozvoja prokuratúry a oznámil mu, že bude kandidovať. Žilinka podotkol, že s Gučíkom, ktorého označil za priateľa, sa už nestretáva. "Aj sám Gučík ma o to požiadal, lebo mi nechce ubližovať," skonštatoval Žilinka.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa krátko pred vymenovaním stretla so Žilinkom. Medializované informácie vysvetlil a hlava štátu jeho vysvetlenie považovala za dostatočné, preto sa rozhodla pristúpiť k menovaniu, tlmočil stanovisko hovorca prezidentky Martin Strižinec.