Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

VIDEO: Šampión Sagan je po návrate plný energie

Z príletu slovenského cyklistu a majstra sveta Petra Sagana zo šampionátu v cestnej cyklistike v americkom Richmonde na letisku Schwechat vo Viedni v utorok 29. septembra 2015. Foto: TASR/Michal Svítok

Oslavy v Amerike mu nevyšli podľa predstáv, no na ich domáce pokračovanie si bude musieť ešte počkať.

Schwechat 29. septembra (TASR) - Tradične usmiaty, dobre naladený a so zlatom na krku. Takto pristál v utorok vo Schwechate so slovenskou výpravou z MS v Richmonde čerstvý cyklistický šampión Peter Sagan, ktorý si podľa vlastných slov stále definitívne neuvedomil, čo vlastne dosiahol. Oslavy v Amerike mu nevyšli podľa predstáv, no na ich domáce pokračovanie si bude musieť ešte počkať. Keďže oddychovať sa chystá až na dôchodku, o niekoľko dní sa opäť postaví na štart súťažných pretekov v Abú Zabí.
Saganov príchod do letiskovej haly sprevádzal obrovský aplauz prítomnej hŕstky fanúšikov a desiatok novinárov. Ani po dvoch dňoch od zisku zlata si stále nestihol plne uvedomiť veľkosť svojho úspechu. "Stále je to zvláštny pocit, pretože to presahuje všetky doterajšie výsledky a je to môj najväčší úspech. Je to neuveriteľné, čerstvé. Som trošku unavený z cesty, ale som rád, že idem na Slovensko," priznal Sagan.


Elitný jazdec, ktorý sa v priebehu uplynulých štyroch rokov vypracoval zo špurtéra na komplexného cyklistu, smie celý budúci ročník nosiť na pretekoch dúhový dres pre majstra sveta.

Priznal, že takýto úspech pred koncom náročnej sezóny nečakal, napriek tomu si jazdu s farbami dúhy na tričku plánuje užívať. "Je to pre mňa veľká česť jazdiť v tomto drese, dúfam, že v ňom spravím veľa ďalších výsledkov," dodal Sagan. Let z Washingtonu do Viedne bol podľa jeho slov príjemný. "Letušky sa dozvedeli, že vezú majstra sveta. Takže ... Dobre sa letelo," konštatoval s úsmevom.

Oslavy Saganovho najväčšieho úspechu v kariére mali byť veľkolepé. Tento zámer však úplne nevyšiel. Slováci v radostnom ošiali pozabudli na fakt, že v Amerike platia domáce pravidlá. "Bolo to rýchle. V Amerike zatvárajú bary už o polnoci, na to sme sa veľmi nepripravili," ozrejmil Sagan. Druhá vlna osláv by tak mala pokračovať na Slovensku. Svetový šampión sa už v stredu pochváli so zlatým metálom doma v Žiline, kde sa však zdrží len krátko. "Doma budem len štyri dni, potom ma čakajú záverečné preteky sezóny v Abú Zabí." Na otázku, kedy sa chystá oddychovať, úsmevne odvetil: "Potom. Oddychovať budem až na dôchodku."

"Tourminátor", ktorý obrátil Slovensko hore nohami, sa po nedeľňajších pretekoch nezaskvel len elitným športovým výkonom, ale ukázal svetu aj svoju ľudskú tvár. Po zisku zlata vyslovil humánnu myšlienku v dúfaní, že svojím úspechom môže napomôcť k zmene sveta. Po návrate domov svoj zámer objasnil. "Narážal som na to, že svet je zvrátený, sami nevieme, čo so sebou a kam to všetko speje. Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, ako žijeme. Ako márnime čas technológiami, telefónmi. Každý je nenásytný a neviem, čo všetko chce od života. Pritom stačí len tak málo, veď život je pekný. Myslím si, že to je myšlienka, ktorou by sa dal zmeniť svet k lepšiemu, ak by sa každý zameral len na podstatné veci," uzavrel Sagan.