Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Aj predstavitelia SFZ sa postavili proti vzniku Superligy

Ilustračné foto. Foto: TASR

Nasledujúci kongres UEFA sa uskutoční vo Viedni 11. mája 2022.

Montreaux 20. apríla (TASR) – Aj predstavitelia Slovenského futbalového zväzu skritizovali plány dvanástich klubov na vytvorenie Európskej Superligy. V utorok odsúdilo tento krok všetkých 55 členských asociácií Európskej futbalovej únie, na 45. kongrese organizácie v Montreaux nechýbali ani prezident SFZ Ján Kováčik a generálny sekretár SFZ Peter Palenčík.

Na kongrese jednomyseľne schválili deklaráciu, ktorá ostro odsudzuje vytvorenie novej súťaže. Vopred pripravený program rokovania upravili účastníci po pondelkových okolnostiach. „Aj zvyčajne kratšie úvodné slová pri otvorení kongresu boli tentoraz dlhšie a niesli so sebou jasný signál signatárom avizovanej súťaže. Vystúpenie prezidenta UEFA Aleksandra Čeferina a prezidenta FIFA Gianniho Infantina boli následne adresné a primerane razantné, čo sa potom odrazilo aj v stanovisku, schválenom všetkými 55 členskými delegáciami UEFA," uviedol pre web futbalsfz.sk Palenčík.

Generálny sekretár zväzu priblížil aj znenie uvedeného stanoviska: „Kongres UEFA je pevne presvedčený, že uzavretá Superliga je v rozpore so samotnou koncepciou toho, čo má byť základnou európskou futbalovou myšlienkou: jednotná, otvorená, podporujúca súťaž, zásadne zameraná na športové hodnoty. UEFA a jej členské zväzy veria v skutočne európsky model, založený na otvorených súťažiach, solidarite a prerozdeľovaní, aby sa zabezpečila udržateľnosť a rozvoj futbalu v prospech všetkých a podpora európskych hodnôt a spoločenských výsledkov. Konšpirátorské kluby zjavne nechápu, že ich dnešný stav sa nedosiahol izolovane, ale súčasťou dynamického európskeho systému, v ktorom veľké, stredné aj malé kluby prispeli k úspechom a stratám všetkých. Je to urážka európskych hodnôt a športových zásluh, ak predpokladajú, že majú nárok na odtrhnutie sa a nárokujú si celé dedičstvo, na budovaní ktorého sa podieľal každý klub. UEFA, jej členské zväzy a všetci, ktorí majú radi futbal, sú jednotní a budú s maximálnym dôrazom bojovať proti tomuto kroku majiteľov signatárskych klubov a ich podporovateľov. Naším silným argumentom je morálka a vieme, čím ochránime futbal pred sebeckým klanom, ktorý sa o túto krásnu hru nestará. My sme európsky futbal. Nie oni."

Na kongrese zvolili do výkonného výboru UEFA osem členov, päť opätovne. V exekutíve tak ostávajú pracovať Karl-Erik Nilsson (Švéd.), David Gill (Angl.), Zbigniew Boniek (Poľ.), Rainer Koch (Nem.) a Servet Yardimci (Tur.), novými sú Gabriele Gravina (Tal.), Alexander Djukov (Rus.) a Just Spee (Hol.). Na post viceprezidenta FIFA, vyhradený pre štyri britské asociácie, zvolili Davida Martina (Sev. Írsko), ženskou zástupkyňou v Rade FIFA bude opäť na štvorročné obdobie Evelina Christillinová (Tal.). Pri štyroch členoch do Rady FIFA postupoval kongres aklamačne, posunul do funkcie Razvana Burleana (Rum.), Georgiosa Koumasa (Cyp.), Petra Petersa (Nem.) a Dejana Savičeviča (Čierna Hora). Rovnako aklamačne zvolili do exekutívy Nassera Al-Khelaifiho a Karla-Heinza Rummeniggeho ako zástupcov Európskej klubovej asociácie (ECA) a Javiera Tebasa ako zástupcu európskych líg.

Delegáti kongresu schválili finančnú správu za sezónu 2019/20, rozpočet na finančný rok 2021/22, zmeny a doplnenia stanov UEFA, ktoré nadobudnú účinnosť okamžite. Čestným členom UEFA sa stal Michael van Praag za jeho služby európskemu futbalu. „Bolo to pracovné stretnutie, bolo to spoločenské rokovanie, ktoré ukázalo jednotu európskeho futbalu na úrovni členských zväzov," uzavrel generálny sekretár pre portál futbalsfz.sk. Nasledujúci kongres UEFA sa uskutoční vo Viedni 11. mája 2022.