Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Slovenskí futsalisti zvíťazili v Moldavsku, zahrajú si na ME

Na snímke slovenská futsalová reprezentácia pred začiatkom zápasu 3. skupiny kvalifikácie ME 2022 Slovensko - Moldavsko v Poprade v utorok 2. februára 2021. Foto: TASR - Milan Kapusta

Slovákov čaká na záverečnom turnaji MS, resp. ME premiérové vystúpenie.

Ciorescu 13. apríla (TASR) - Slovenská futsalová reprezentácia si prvýkrát v histórii zahrá na európskom šampionáte. Priamy postup z druhého miesta 3. kvalifikačnej skupiny si zaistila utorkovým víťazstvom 4:0 na palubovke Moldavska. V Ciorescu strelil dva góly hostí Gabriel Rick, o ďalšie zásahy sa postarali Dušan Rafaj a Martin Směřička.

Kontinentálny šampionát sa bude konať 19. januára - 6. februára 2022 v holandských mestách Amsterdam a Groningen. Slovákov čaká na záverečnom turnaji MS, resp. ME premiérové vystúpenie. Víťazom 3. skupiny sa minulý štvrtok vďaka remíze 1:1 v Leviciach stal Azerbajdžan, ktorý nastúpi v stredu o 17.00 SELČ v Baku proti Grékom.

Na ME postúpi okrem ôsmich víťazov skupín aj šesť najlepších tímov z druhých miest, medzi ktoré sa so ziskom 11 bodov dostalo aj Slovensko. Dva najhoršie tímy z druhých priečok odohrajú baráž o zostávajúcu šestnástu miestenku (14.-17. novembra 2021). Holandsko ako organizátor šampionátu má istú účasť.

Medzi účastníkmi šampionátu sú zatiaľ okrem "oranjes" Chorvátsko, Rusko, Azerbajdžan, Bosna a Hercegovina, Kazachstan, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Gruzínsko, Slovinsko a Slovensko, ďalšie tímy sa pridajú v stredu.


kvalifikácia ME 2022 vo futsale - 3. skupina

Ciorescu

Moldavsko - SLOVENSKO 0:4 (0:1)

Góly: 27. a 39. Rick (druhý z pen.), 6. Rafaj, 25. Směřička. Rozhodovali: Peronová - Colombin (obaja Tal.), Bugenko (Mold.), ŽK: Tacot, Chitoroagi, Nicolaiciuc - Rick, ČK: 39. Lascu (Moldavsko)

zostava SR:
Karpiak (Herko) - Rick, Kozár, Doša, Drahovský - Rafaj, Serbin, Směřička, Zdráhal, Kyjovský, Zaťovič, Brunovský, Ševčík



Slováci nastúpili na kľúčové stretnutie maximálne koncentrovaní a od úvodných minút mali hernú prevahu. Šance Ricka a Kozára sa ešte gólom neskončili, v 6. minúte už ale Rafaj zoči-voči Chitoroagovi nezaváhal. Zvýšiť náskok hostí mohol Drahovský, jeho strela medzi nohy brankára tesne minula cieľ. V závere prvého polčasu sa Moldavci osmelili, no Karpiak pri dvoch-troch pološanciach podržal svoj tím. Aj vstup do druhého dejstva vyšiel lepšie Slovákov, tutovka Ricka a dorážka Drahovského ale zvýšenie náskoku nepriniesli. V 25. minúte predviedli hostia peknú kombinačnú akciu, na konci ktorej bol Směřička. Onedlho už bolo 0:3 po góle Ricka, ktorý prinútil vsadiť Moldavcov všetko na jednu kartu a skúsiť hru bez brankára. Slováci súperovi dlho nedovolili dostať sa do zakončenia, až neskôr museli čeliť väčšiemu tlaku, no domáci svoje úsilie do gólového konca nedotiahli. Naopak, keď v 39. minúte Rick premenil penaltu, nebolo o triumfe Slovákov a ich postupe na ME žiadnych pochýb.



Hlasy po zápase /zdroj: www.futsalslovakia.sk/

Marián Berky, tréner SR: "Pocity sú úžasné, prvýkrát ideme na EURO. Splnili sme hlavný cieľ, ktorým bol postup. Všetci hráči si zaslúžia veľkú poklonu. Dovolíme im osláviť tento úspech, pretože si to za celý kvalifikačný cyklus a predvedené výkony zaslúžia."

Tomáš Drahovský, hráč SR: "Teraz po zápase sa pocity veľmi ťažko opisujú. Píšeme históriu, ideme prvýkrát na EURO. Bolo vidieť, že tento tím ide od začiatku kvalifikácie za vytúženým cieľom, hoci výsledky spočiatku neboli ideálne. Napokon sme si však postup zaslúžili. Vedeli sme, že dnešný zápas bude najdôležitejší. Pri všetkej úcte k Moldavsku, ak by sme tu nevyhrali, nemali by sme čo robiť na EURO."


zostávajúci program:

streda 14. apríla

Baku

17.00 Azerbajdžan - Grécko



tabuľka:

1. Azerbajdžan 5 4 1 0 18:6 13*

2. SLOVENSKO 6 3 2 1 21:9 11*

3. Moldavsko 6 1 2 3 14:22 5

4. Grécko 5 0 1 4 4:20 1

* - postup na ME