Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Šarapovovej zastavia činnosť, prišla o dvoch významných sponzorov

Ruská tenistka Maria Šarapovová, päťnásobná grandslamová víťazka a bývalá svetová jednotka na tlačovej konferencii v Los Angeles 7. marca 2016. Foto: TASR/AP

Spravila som obrovskú chybu a prijímam za to plnú zodpovednosť, skonštatovala päťnásobná grandslamová víťazka.

Los Angeles 8. marca (TASR) - Pokračovanie úspešnej kariéry ruskej tenistky Marie Šarapovovej je ohrozené. Päťnásobná grandslamová víťazka na mimoriadnej tlačovej konferencii v Los Angeles oznámila, že na januárovom grandslame Australian Open mala pozitívny dopingový test na meldonium. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) v stanovisku uviedla, že Ruska bude mať od 12. marca zastavenú činnosť. Za previnenie voči dopingovým pravidlám jej hrozí dištanc na jeden až tri roky.

Šarapovová uviedla, že meldonium užívala uplynulých desať rokov, pretože často bola chorá a trpela nedostatkom horčíka. Podľa vlastných slov mala aj nepravidelné EKG, navyše v jej rodine je rozšírená cukrovka. Meldonium je látka vyvinutá v Lotyšsku a slúži na zlepšenie prietoku krvi. Donedávna ju užívali viacerí športovci, ale od 1. januára 2016 sa liek dostal na zoznam zakázaných substancií. Svetová antidopingová agentúra (WADA) poslala 22. decembra Šarapovovej informáciu o zmenách, ale 28-ročná tenistka priznala, že si aktualizovaný zoznam nepreštudovala. "Dostala som list od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF), že som neprešla dopingovou skúškou na Australian Open. Spravila som obrovskú chybu a prijímam za to plnú zodpovednosť. Neviem, aké to bude mať následky, je to pre mňa všetko nové, ale budem spolupracovať s ITF," povedala médiám bývalá svetová jednotka, ktorej teraz hrozí, že príde o účasť na OH 2016 v Rio de Janeiro.



Šarapovová priznala, že za pozitívny dopingový test môže jej nedôslednosť. "Nepozrela som sa na ten zoznam aktualizovaných zakázaných látok. Sklamala som fanúšikov a šport, ktorý hrám od štyroch rokov a mám ho tak rada. Musím za to prijať následky," dodala Ruska, ktorú na tlačovej konferencii sprevádzali jej rodičia Jurij a Jelena.

Na snímke sú injekčné a tabletové balenia lieku Meldonium, známeho aj ako Mildronate v Moskve 8. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Craig Reedie uviedol, že meldonium môže byť zdraviu nebezpečné. "Je to liek, ktorý sa predáva najmä vo východnej Európe. Vo vyšších a nekontrolovateľných dávkach môže byť nebezpečný. Aj preto sme ho zaradili na zoznam zakázaných látok. Informovali sme o tom všetkých, aj Šarapovovú," vravel Reedie.

Za nonsens označil celú situáciu šéf ruského tenisu Šamil Tarpiščev. "Myslím, že celé je to nezmysel. Športovci užívajú predsa len to, čo im dajú lekári a fyzioterapeuti. Myslím, že na olympiáde aj tak bude hrať," vyjadril sa Tarpiščev.

Od začiatku roka, keď WADA zaradila látku na zoznam zakázaných substancií, mali pozitívne testy na meldonium viacerí športovci. Okrem Šarapovovej to boli aj ukrajinskí biatlonisti Artem Tyščenko s Oľgou Abramovovou, ruský cyklista Eduard Vorganov a jeho krajanka, bývalá majsterka Európy v krasokorčuľovaní Jekaterina Bobrovová. Tá v januári v Bratislave získala bronzovú medailu v súťaži tanečných párov.

Nike a Tag Heuer pozastavili sponzorské zmluvy so Šarapovovou

Ruská tenistka Maria Šarapovová prišla po priznaní o pozitívnom dopingovom teste o dvoch významných sponzorov. Spoluprácu s ňou pozastavili americký výrobca športových potrieb Nike a švajčiarsky producent hodiniek Tag Heuer.

Päťnásobná grandslamová víťazka na mimoriadnej tlačovej konferencii v Los Angeles oznámila, že na januárovom grandslame Australian Open mala pozitívny dopingový test na meldonium. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) v stanovisku uviedla, že Ruska bude mať od 12. marca zastavenú činnosť. Za previnenie voči dopingovým pravidlám jej hrozí dištanc na jeden až tri roky.

"Rozhodli sme sa pozastaviť spoluprácu s Mariou. Svoje rozhodnutie zvážime po ukončení vyšetrovania. Naďalej budeme situáciu monitorovať," uviedla vo vyhlásení firma Nike. Popredný výrobca športových potrieb spolupracuje so Šarapovovou od jej 11 rokov. V roku 2010 Ruska podpísala s Nike novú osemročnú zmluvu, počas ktorej mala zarobiť 70 miliónov dolárov (cca 63 miliónov eur).

Podľa prestížneho ekonomického magazínu Forbes bola Šarapovová vlani najlepšie zarábajúcou športovkyňou. Na prémiách z turnajov a od sponzorov jej na bankové konto pribudlo takmer 30 miliónov USD (cca 27 miliónov eur). Jej ďalšími sponzormi sú francúzsky distribútor minerálnej vody Evian a nemecká automobilka Porsche.