Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia

Rezort obrany uzatvoril zmluvu o spolupráci so ZBOP na dobu neurčitú

Na archívnej snímke minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR Martin Baumann

Obe strany podpisom potvrdili záujem naďalej pokračovať vo vzájomnej spolupráci.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR uzatvorilo novú zmluvu o spolupráci so Združením bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) SR. V utorok ju podpísal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a prezident ZBOP SR Tibor Straka. Platí na dobu neurčitú. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

Obe strany podpisom potvrdili záujem naďalej pokračovať vo vzájomnej spolupráci, ktorej cieľom je reálna podpora domáceho obranného priemyslu, ako aj v zefektívňovaní procesov medzi rezortom obrany a členmi združenia vrátane výmeny informácií v oblasti výroby, nákupu a predaja výrobkov obranného priemyslu.

„Podpisom zmluvy sme otvorili ďalšiu kapitolu spolupráce medzi rezortom a spoločnosťami domáceho obranného priemyslu. Môžem potvrdiť, že ako minister obrany spravím pre reálnu podporu slovenského obranného priemyslu maximum a jeho predstavitelia majú na ministerstve vždy dvere otvorené. Chcem, aby slovenský obranný priemysel pokračoval v revitalizácii a rozvoji,“ deklaroval minister obrany.

Straka ocenil prístup vedenia ministerstva. Pripomenul, že ZBOP si tento rok pripomína 20. výročie založenia. V súčasnosti má 51 členov a súhrnne zamestnáva približne 10.000 ľudí.

Zmluva o spolupráci umožní participáciu členov ZBOP na programoch, projektoch a aktivitách v oblasti vyzbrojovania, výskumu, a vývoja zameraného na zabezpečenie obrany štátu, v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi v rámci SR, EÚ a NATO. Zároveň umožní členom združenia poskytovať rezortu obrany informácie o schopnostiach svojich členov realizovať výskum, vývoj, výrobu a dodávky výrobkov pre potreby Ministerstva obrany SR.